Luni, 12 martie 2018, a avut loc la Centrul Comunitar pentru Tineret – Bistrița o expoziție de fotografii realizate de elevii din clasa de fotografie coordonată de prof. Alexandru Uiuiu pe bază de voluntariat în cadrul centrului.
Timp de câteva săptămâni elevi din mai multe școli bistrițene, atrași de pasiunea pentru fotografie și care activează în cadrul CETIN Bistrița au realizat fotografii cu tema 8 Martie, prin care au vrut să arate asemănarea dintre „ființa minunată numită femeie” (Al. Uiuiu) și primăvară. Din cele peste 100 de fotografii, au fost alese 35 cu cele mai bune imagini, încadrări, expuneri sau compoziții, care au fost expuse în galeria CETIN. Expoziția s-a realizat cu ajutorul Primăriei Bistrița, care au pus la dispoziția fotografilor fondurile necesare procesării, printării și înrămării materialelor expuse. La realizarea evenimentului și-a dat concursul Bogdan Dănilă, coordonator CETIN. Fotografiile au fost realizate de: Andrei Bogdan – Liceul cu Program Sportiv, Sharon Crețu – C. N „A. Mureșanu”, Iulia Spermezan – elevă în clasa a VII-a la Liceul de Arte Plastice „Corneliu Baba”, Iuliu Spermezan – student la Facultatea de Educație Fizică și Sport a UBB și Raluca Săplăcan – Șc. Gimnazială Nr. 1, sub îndrumarea profesorului coordonator, Alexandru Uiuiu.
Elevii se întâlnesc în fiecare săptămână la CETIN, unde depun un efort suplimentar pentru pasiunea pe care toți o împărtășesc. Ei s-au constituit într-un cerc de fotografie care a primit numele de „Cercul Roșu” de la vestitul fotograf bistrițean, Alexandru Roșu, cel care făcea cunoscută Bistrița prin intermediul fotografiei în anul 1906 la București la „Expoziția națională” și care a fost apriat de Nicolae Iorga drept cel mai mare și mai talentat fotograf român al epocii, conform ziarului „Bistrițeanul” din 02. 09. 2017.
Iulia Spermezan, a fost foarte entuziasmată de acest vernisaj și întrebată care ar fi cuvântul care descrie cel mai bine această expoziție, a afirmat: „Diferit ar fi cuvântul, fiecare face fotografii în mod diferit și fiecare exprimă altceva, dar totuși am reușit să ne încadrăm cu toții în universul primăverii, universul femeii”. Tot ea a continuat spunând că fotografia pe care o practică e făcută din plăcere, iar această plăcere a fost descoperită odată cu intrarea în „Cercul Roşu”.
Andrei Bogdan, veteran al „Cercului Roşu”, prin implicarea în trei astfel de vernisaje, spune „A fost o expoziție cu fotografii foarte bune, dar îmi pare rău că nu a participat mai multă lume la ea”.
Profesorul Alexandru Uiuiu a fost plăcut surprins de lucrările elevilor pentru modul în care au reușit să aducă la iveală primăvara, care a întârziat să apară. Acesta i-a felicitat, remarcând că „fotografia poate fi o treaptă ajutătoare în viitorul pe care noi îl alegem, fie el bazat pe medicină, matematică sau arte. Fotografia va fi întotdeauna treapta care ne-a ajutat să ajungem mai sus”.
Astfel, primăvara a debutat la CETIN cu o expoziție de fotografie a „Cercului Roșu”ale cărei culori și forme imortalizate pe hârtie au transmis iubirea față de mame, bunici, mătuși, iubite, soții, dar și iubirea pentru fotografie.
Sharon Crețu, reporter de liceu
Be the first to comment on "8 MARTIE FEMININ LA CETIN"