Marți, 20 decembrie 2016, la Biblioteca Județeană „George Coșbuc”, Bistrița, în sala „Gavril Scridon” s-a desfășurat o activitate culturală intitulată „Alexandru Lăpușneanul” de Costache Negruzzi. Activitatea face parte din parteneriatul încheiat între Colegiul Național „Andrei Mureșanu” și Biblioteca Județeană „George Coșbuc”, fiind înscrisă în planul de activități al secției împrumut pentru copii pe anul 2016.
Activitatea a fost susținută de elevii clasei a XII-a E de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”profil filologie, care s-au implicat prin elaborarea de materiale informative bazate pe o documentare serioasă, prin cercetarea și materializarea informațiilor din cronici, a Istoriei literaturii române, a tratatelor de istorie, dar și a textului literar al nuvelei. Coordonarea elevilor a fost asigurată de Dana-Iulia Bradea, profesor de istorie și Aurelia Hîruța, profesor de limba și literatura română la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”.
Activitatea a fost prefațată de Rodica Bădăluță, bibliotecar la secția de împrumut copii a Bibliotecii Județene, urmată de Crina-Sorina Peter, consilier educativ la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”. În cuprins au fost prezentate un itinerar biografic al lui Costache Negruzzi, contextul istoric al epocii în care a domnit Alexandru Lăpușneanu, contextul epocii în care a apărut nuvela istorică, sursele de inspirație care au stat la baza operei literare, dar și dramatizarea scenei uciderii domnitorului, interpretate cu măiestrie de elevii clasei a XII-a E. Prezentarea informatizată și scanarea materialelor documentare a fost realizată de Camil Hosu, informatician al Bibliotecii Județene.
Un moment interesant a fost constituit de cartea de bucate publicate de Mihail Kogălniceanu și Costache Negruzzi și intitulate: „ Carte de bucate boierești – 200 rețete cercate de bucate, prăjituri și alte trebi gospodărești” prezentată de Rodica Bădăluță, demonstrând preocupările variate ale scriitorului care a reușit să reconstituie culoarea locală a epocii lui Lăpușneanu prin atenția acordată tuturor detaliilor culturale.
Activitatea s-a încheiat printr-o paradă a modei, care a constat în etalarea unor ținute vestimentare specifice epocii medievale.
Prof. Aurelia Hîruța
Be the first to comment on "Activitate culturală la Biblioteca Județeană „George Coșbuc”, Bistrița"