Ada Milea- concert pentru OLAV-iști

În după-amiaza zilei de miercuri, 19 aprilie 2017, a avut loc la Centrul Cultural Sinagoga Bistrița deschiderea oficială a Olimpiadei „Lectura ca abilitate de viață”.

Evenimentul a debutat la ora 17:30, la acesta participând prefectul Ovidiu Frenț, președintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan, Monica Anisie, director în Ministerul Educației, managerul Centrului Județean pentru Cultură, Gavril Țărmure, managerul Bibliotecii Județene „George Coșbuc”, Ioan Pintea, dar și inspectorul de limba și literatura română, Ramona Salak. Aceștia au subliniat importanța lecturii în lumea contemporană.

În continuare, actrița Ada Milea a susținut un concert pentru cei peste 100 de elevi care participă anul acesta la etapa națională a olimpiadei. Printre zecile de autografe și poze, ea a acordat reporterilor de liceu un scurt interviu.

REPORTER: Ce părere aveți despre publicul OLAV-ist, despre olimpiadă?

ADA MILEA: Am o părere foarte bună atât despre olimpiadă, cât și despre public. Și despre Bistrița la fel, având în vedere că eu sunt născută aici.

REPORTER: Cum v-ați descrie în câteva cuvinte?

ADA MILEA: Nu fac nici teatru, nici muzică, ci sunt undeva la mijloc, într-o zonă comfortabilă, în care fug și de teatru și de muzică. Dar mă joc, îmi place să mă joc.

REPORTER: Care este legătura dintre lectură și muzică?

ADA MILEA: Legătura este una foarte strânsă, pentru că, în general, eu lucrez în muzică de teatru și felul în care un regizor citește o piesă de teatru și face din ea un spectacol contează foarte mult, de asemenea și felul în care citesc eu un text. Dar și viziunea regizorului contează enorm. Sunt foarte multe cântece făcute după texte care au legătură cu lectura. De exemplu, am făcut „Don Quijote” cântat cap-coadă, am făcut „Cartea cu Apolodor” cântată cap-coadă, am făcut „Leonce și Lena” cu regizorul Mihai Măniuțiu la Oradea. Eu am terminat, de fapt, actoria și am lucrat ca actriță trei ani, însă părându-li-se unor regizori că fac lucruri mult mai interesante în muzica de teatru, m-au încurajat să fac cântece pentru piese de teatru.

REPORTER: De cât timp faceți acest lucru?

ADA MILEA: Nu vreau să îmi amintesc de câți ani, pentru că asta spune ceva despre dâra albă din părul meu, dar eu am început să fac cântece din liceu. M-am dus să fac matematică cu o colegă, care era bună la această materie și, în loc să facem matematică, ea mi-a arătat acorduri de chitară. Am făcut un cântec de aproximativ 30 de strofe, despre fiecare colegă o strofă, după aceea am trecut la profesori și a fost foarte haios. După aceea eram în trupa de teatru a școlii și ne-am distrat foarte tare și acolo cu aceste „pseudocântece”.

REPORTER: Ce influență are lectura asupra tinerilor?

ADA MILEA: Legat de această influență, mi s-a întâmplat ceva foarte simpatic: o persoană era foarte speriată de lectură, nu credea că există cărți foarte bune și interesante din cauza lecturii obligatorii din școală. Văd că acest lucru funcționează mereu, ce nu e obligatoriu este mult mai interesant, pentru ca mai apoi să deschidă apetitul și pentru ce este obligatoriu.

REPORTER: Este adevărat că tinerii citesc tot mai puțin?

ADA MILEA: Nu știu dacă citesc mai puțin. Eu cred că fiecare timp are tipul lui de lectură, acum au apărut și E-book-urile. Viteza secolului determină altă percepție asupra textelor și, poate, răbdarea nu mai e aceeași ca pe vremuri. Dar eu cred că fiecare lucru vine atât cu bune, cât și cu rele. Și lectura e la fel pentru persoanele care au aderență la ea.

REPORTER: Dumneavoastră ce gen de cărți preferați?

ADA MILEA: Citesc tot felul de cărți, multe dintre ele recomandate de diferiți oameni, sau mi se propun proiecte. Acum, de exemplu, „Împăratul muștelor” este unul dintre proiectele foarte atractive pe care le pregătesc.

REPORTER: Ce cărți le recomandați tinerilor?

ADA MILEA: „Visătorul” de Ian McEwen, „Nuvele” de Gogol și ”Eleganța ariciului” de Muriel Barbery.

REPORTER: Un mesaj pentru participanții la olimpiadă?

ADA MILEA:Un singur cuvânt: baftă!

Claudia Scuturici și Carmen Rus, reporter de liceu

Be the first to comment on "Ada Milea- concert pentru OLAV-iști"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.