,,Biblioteca lui Andrei” – ca de la „Andrei” la „Andrei”

În perioada 21 martie – 7 aprilie 2025, catedra de Limba și literatura română de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” din Bistrița, în colaborare cu reporterii de liceu și CSE, au lansat o campanie de strângere de cărți, campania debutând cu data de 21 martie, zi declarată de UNESCO drept Ziua Internațională a Poeziei.

Scopul acestei inițiative este înființarea Bibliotecii „Andrei Mureșanu” din Spania, destinată românilor din diaspora, la sediul Asociației Culturale Hispano-Române din localitatea Quintanar de Orden – Toledo, asociație înființată și coordonată de scriitorul bistrițean Sorin Bălășcău.

Campania a mobilizat întreaga comunitate școlară, implicând elevii de la liceu, gimnaziu și școala primară din cadrul Colegiului Național „Andrei Mureșanu”, Bistrița, într-o atmosferă de solidaritate ca de la „Andrei” la „Andrei”. Donațiile au fost adunate cu succes, reușind să se strângă 1269 de cărți. Acestea, au fost depozitate în cutii de carton la CDI, organizate pe clase, însoțite de tabele nominale ce conțin titlurile cărților și numele autorilor. Pentru impulsionarea donațiilor, reporterii de liceu au propus și un premiu. Clasa care s-a evidențiat prin numărul de cărți donate este clasa a IX-a E, diriginte  prof. Cristina Bauer, care a donat 166 de cărți.

Cărțile colectate vor ajunge la sediul Asociației Culturale Hispano-Române din localitatea Quintanar de la Orden, provincia Toledo (Spania), unde va fi înființată Biblioteca „Andrei Mureșanu”.  Inițiativa îi aparține scriitorului Sorin Bălășcău, care, în calitate de președinte al Asociației Culturale Hispano-Române, a propus înființarea bibliotecii menționate.

Barna Daiana, Andreea Mureșan, reporteri de liceu

Directorul Colegiului Național „Andrei Mureșanu” Bistrița, profesoara de limba franceză Monica Buboly, a subliniat că inițiativa este deosebit de valoroasă pentru liceul nostru. Aceasta consideră că astfel de campanii stimulează implicarea activă a elevilor în activități caritabile. „Un număr mare de elevi s-au implicat în această campanie, ceea ce reflectă nu doar pasiunea pentru lectură, ci și generozitatea și dorința de a susține proiecte cu impact asupra comunității”, a declarat Monica Buboly. De asemenea, aceasta a apreciat modul în care premiul care se va acorda celui care oferă spre donație cele mai multe cărți a reprezentat un stimulent, motivând tinerii să continue implicarea.

Profesoara de limba română Irina Vlas, cea care a citit articolul din ziarul „Mesagerul” cu știrea despre Biblioteca „Andrei Mureșanu” din Spania și a avut ideea campaniei, mărturisește: „Implicarea adolescenților, în general, în campanii sociale, ecologice sau culturale este esențială nu doar pentru dezvoltarea lor personală, ci și pentru societate. Le formează spiritul civic, responsabilitatea socială și le oferă oportunitatea de a aplica valorile învățate și promovate în școală, în contexte reale. Prin participarea la astfel de campanii, elevii nu doar că își îmbogățesc experiența personală, dar devin și modele de urmat pentru colegii lor, inspirând implicare și inițiativă în rândul tinerilor.

Profesoara de limba română Aurelia Hîruța, coordonatoarea echipei „Reporteri de liceu” a declarant că evenimentul a reactivat spiritul civic din „Andrei”, a întărit motivația de implicare a reporterilor de liceu, care au realizat demersurile specific jurnalistice. Aceștia s-au implicat exemplar de la realizarea de afișe, texte de promovare a campaniei, informarea colectivelor de elevi prin anunțuri audio, la stația școlii sau în fiecare dintre clasele de gimnaziu și ciclu primar, până la realizarea de interviuri și articole de presă, iar, în final, la inventarierea, aranjarea în cutii și cântărirea cărților, care urmează a fi transportate în Spania.

„În „Andrei” cartea este valorizată la cote maxime, elevii și profesorii lor demonstrând, prin experiență implicită, rolul modelator al studiului și al lecturii. Aceasta este motivația care a făcut din „Biblioteca lui Andrei” un succes, într-o școală cu tradiție în relaționarea cu cartea. Profesoara de limba română Camelia Toma a organizat, începând cu anul 2006, în incinta școlii, numeroase ediții ale proiectului „Târgul cititorilor de carte” cu un motto relevant, care să apropie elevii de carte: „Nu vii tu la librărie, vine librăria la tine.” Pentru veridicitatea actului cultural în sine, la unele ediții au fost invitați scriitori sau artiști: Claudiu Komartin, Ana Toma, Ana Dragu, Ioana Bradea, Dan Coman, Raluca Boantă, Radu Vancu. Povestea cărții ca parte integrantă din actul educațional din CNAM a continuat prin clubul de lectură „Cartea în BOOKate” și întâlnirile cu scriitori în prezent. E un privilegiu pentru noi, profesorii de limba română, că în epoca virtuală cartea și-a păstrat locul ei în interesul și preferințele elevilor! Evenimentul acesta a fost nu numai un pretext de mobilizare civică, ci și un test de evaluare a importanței cărții în viața liceenilor.” subliniază Aurelia Hîruța.

Marcu Daria, reporter de liceu

Profesoara de limba și literatura română Marieta Abrudean evidențiază importanța acestor acțiuni în formarea unei atitudini civice autentice la elevi. Ea spune ca această activitate a reprezentat o inițiativă deosebit de valorosă, implicând întreaga comunitate școlară prin donații de carte. Ea își exprimă deschiderea de a participa la proiecte similare, amintind de experiența anterioară cu proiectul inițiat de POV 21, destinat creării unei biblioteci în mediul rural. Evenimentul, coordonat de profesoarele Irina Vlas și Aurelia Hîruța, a fost un exemplu de mobilizare exemplar, la care s-a adăugat implicarea cadrelor didactice și a diriginților care a sporit impactul inițiativei. În ciuda speculațiilor privind scăderea interesului pentru lectură în rândul tinerilor, profesoara Marieta Abrudean subliniază că aceștia se implică activ, contribuind la dezvoltarea personalității și formarea caracterului prin lectură.

Elevii au fost entuziasmați de implicarea în proiectul „Biblioteca lui Andrei”, care le-a oferit ocazia de a contribui la dezvoltarea unei biblioteci locale. Un elev a mărturisit că, prin donațiile de carte, a descoperit noi povești și a simțit mândrie că face parte dintr-o acțiune care adună împreună întreaga comunitate școlară. Altul a subliniat că experiența l-a făcut să aprecieze importanța lecturii și să își stimuleze imaginația, afirmând că astfel de activități îi încurajează responsabilitatea și implicarea. Copiii au remarcat organizarea exemplară a proiectului și sprijinul constant al cadrelor didactice, elemente ce au transformat activitatea într-o experiență memorabilă. Participarea lor activă dovedește că, dincolo de simpla lectură, proiectul a reușit să modeleze atitudini civice și să creeze conexiuni autentice în rândul elevilor.

Peter Christiana, reporter de liceu

Citiți și: https://cnamonline.ro/diverse/targul-cititorilor-de-carte-traditie-la-cnam/

https://rasunetul.ro/claudiu-komartin-la-targul-de-carte-de-la-andrei-muresanu

Be the first to comment on ",,Biblioteca lui Andrei” – ca de la „Andrei” la „Andrei”"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.