Bistriţa, 160 de ani de la Unirea Principatelor

Astăzi, în Piaţa Unirii din Bistriţa, între orele 12.00 și 13.00, prin depunerea de coroane la bustul lui A.I.Cuza și printr-un moment solemn, s-au sărbătorit 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, moment istoric considerat primul pas în formarea României moderne.

După salutul Drapelului de luptă al brigăzii 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan”, s-a intonat Imnul Naţional al României. Au fost prezenți la eveniment primarul orașului Ovidiu Teodor Crețu, viceprimarul Cristian Nicolae, prefectul Ovidiu Frenț, subprefectul  Ciprian Ceclan , vicepreşedinţii Consiliului Judeţean , Vasile Puica şi Ioan Ţintean , senatorul Ioan Simionca și deputata Adriana Doina Pană.

Primarul oraşului Bistriţa a ţinut un discurs în care și-a exprimat convingerea că  românii vor face ca ocazia deținerii preșidenției Uniunii Europene să mobilizeze personalitățile vieții politice românești să asigure succesul proiectului românesc pro european, subliniind: ,,România a trecut de-a lungul istoriei prin momente de dezbinare, dar şi prin momente de înălţare în unitate, din care am învăţat că de noi depinde prezentul şi, prin modul în care acţionăm azi, ne decidem viitorul. Trăiască România Mare!”

A urmat un moment artistic susținut de ansamblurile „Cununa de pe Someș” şi „Dor românesc”, după care bistriţenii au dansat Hora Unirii împreună cu cele cele două ansambluri.

Întrebaţi ce se sărbătoreşte astăzi, cine a fost Alexandru Ioan Cuza, cum l-i s-a părut evenimentul şi dacă românii din ziua de astăzi sunt mai patrioţi decât strămoşii lor, câțiva dintre participanții la eveniment au răspuns cu multă seriozitate.

„Pe data de 24 ianuarie se sărbătorește Unirea Principatului Moldovei cu Principatul Valahiei sau Țării Românești. Al.I.Cuza făcea parte din aristocrația momentului, a fost un ofițer superior și un mare patriot, familia sa fiind cunoscută ca familie nobiliară atât în Moldova cât și în Muntenia. Eu cred că evenimentul de astăzi a fost reprezentativ pentru importanța momentului din 1859, dar n-aș putea spune că românii de astăzi sunt mai patrioți, deoarece strămoșii noștri au fost mult mai interesați de granițele politice și de mersul bun al României. Astăzi, interesul este foarte scăzut datorită orientării pecuniare a generațiilor actuale.” (Leon Anca)

Maria Andresi,  a remarcat: „Astăzi sărbătorim Unirea Principatelor Române. Alexandru Ioan Cuza a fost primul domnitor al României între 1859-1866. Evenimentul mi s-a părut emoționant. Nu cred că suntem mai patrioţi, mai ales când mă uit în jur și știu că ar putea fi mai mulți tineri prezenți aici.”

La celebrarea momentului Unirii Principatelor  de la Bistrița au luat parte în jur de 50 de cetățeni ai orașului, alături de reprezentanții primăriei, ai prefecturii, ai Consiliului Județean BN, de militari și de dansatori. De la eveniment au lipsit în special tinerii.

Cristian Stancu, reporter de liceu

 

 

 

 

 

 

 

Be the first to comment on "Bistriţa, 160 de ani de la Unirea Principatelor"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.