„Clubul Amazoanelor Bistrițene” la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”

În data de 15 februarie 2019, la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, în cadrul orei opționale de biologie, a avut loc o întâlnire a elevilor clasei a XI-a cu trei dintre membrele Clubului Amazoanelor Bistrițene.

La Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, în cadrul orei opționale de biologie, curs intitulat „Fascinația lumii vii“ se desfășoară dezbateri cu diferite asociații și cluburi pe diferite teme. În data de 15 februarie 2019, a avut loc o întâlnire a elevilor clasei a XI-a cu trei dintre membrele Clubului Amazoanelor Bistrițene. Întâlnirea s-a desfășurat în laboratorul de biologie, în prezența profesoarei Preda Alincuța și a avut ca scop dezbaterea modalităților prin care poate să apară cancerul de diferite forme.

Asociația „Clubul Amazoanelor Bistrițene” a dobândit personalitate juridică în aprilie 2005 și își desfășoară activitatea în baza statului propriu ca organizație neguvernamentală nonprofit, apolitică și filantropică și funcționează la sediul din Bistrița, strada Liviu Rebreanu nr. 18 pe bază de contract decomodat împreună cu Asociația „PROADO”. Asociația are un număr de 400 membri, pacienți diagnosticați cu cancer de sân și cancer de col uterin și de 10 membri voluntari, care asigură desfășurarea în bune condiții a activității.

Asociaţia s-a înfiinţat pentru a ajuta femeile bolnave de cancer de sân din Bistriţa-Năsăud având două scopuri bine conturate: de a preveni prin efectuarea de mamografii şi teste Papanicolau (practic) și de a depista la timp cancerul genito-mamar prin informare (teoretic): mass-media şi campanii de informare medicală prin pliante şi prezentări video în şcoli, emisiuni radio şi tv, redactarea şi tipărirea unor pliante, conferinţe şi dezbateri, expoziţii de pictură pentru relaxare prin artă.

Cele mai de anvergură campanii de informare se derulează în luna octombrie, luna mondială a luptei împotriva cancerului de sân. „Dorim ca persoanele aparent sănătoase să înţeleagă importanţa prezentării la medic şi a controalelor periodice pentru a descoperi la timp problemele care le pun viaţa în pericol”, spune preşedinta Asociaţiei, Livia Eugenia Moldovan.

Ajutoarele pe care le acordă asociația pot fi materiale (proteze, sutiene, peruci) și financiare pentru a acoperi costul analizelor medicale, costul intervenției chirurgicale sau al tratamentului la persoane cu situație materială precară, conform anchetelor sociale efectuate de asistenta socială a fundației. Materialele donate le procură din banii primiți prin sponsorizări cei 2% impozit pe venit și prin derularea celor 3 proiecte de finanțare nerambursabilă în parteneriat cu Primăria Bistrița.

Anul acesta „Clubul Amazoanelor Bistrițene” a obținut locul al 3-lea la concursul național „Zece femei” pentru activitatea desfășurată și pentru merite deosebite aduse în slujba oamenilor și, în special a bolnavelor diagnosticate cu cancer la sân din județ.

Profesoara de biologie Preda Alincuța povestește că activează în cadrul clubului de 8 ani și desfășoară activități în colaborare cu celelalte membre. Această activitate se desfășoară în fiecare an cu clasele de a XI-a cu scopul informării asupra cancerului. Prin activitate, profesoara coordonatoare dorește să informeze atât adolescenții cât și familiile acestora. „Ne dorim să informăm oamenii în legătură cu faptul că, dacă cunosc anumite persoane care suferă de această boală, aceștia trebuie să meargă la medicul de familie, care îi va trimite către o instituție specializată. În aceste instituții se desfășoară screening gratuit. Consider că este foarte important să ne investigăm, deoarece putem avea mai multe oportunități de tratament.”

Lucia Hădărău, invitata prezentă la întâlnire a precizat că, în urma acestei acestei activități va încerca să îndrume toate persoanele care au un dubiu în privința cancerului, spre această asociație. Acesteia i se pare foarte importantă munca de informare a „amazoanelor” deoarece este de părere că, în acest fel, persoanele care suferă de această boală ar avea o șansă în plus de a fi depistate la timp și vindecate.

Pe parcursul dezbaterii, elevii participanți au primit câte un mărțisor sub formă de brățara care să simbolizeze renașterea și speranța. Respectivul mărțisor a fost confecționat manual de către membrii asociației, în cadrul unei activități pe care președintele asociației, a integrat-o în activități cu scopul recreerii.

Persoanele care doresc să se înscrie în asociaţie trebuie să participe la întâlnirile periodice ale asociaţiei care se desfăşoară la sediul asociației din municipiul Bistriţa sau la punctele de informare din oraşele Beclean sau Năsăud. Odată înscriși în asociație, membrii nu sunt nevoiți să plătească taxe anuale obligatorii, însă, unii dintre ei, care își doresc și au posibilităţi financiare plătesc o cotizaţie lunară de 5 lei.

Ioana Boca, reporter de liceu

Be the first to comment on "„Clubul Amazoanelor Bistrițene” la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.