În data de 26 noiembrie 2024, biblioteca Colegiului Național „Andrei Mureșanu” a primit o donație generoasă de carte oferită de Biblioteca Județeană ,,George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, dar și din partea Institutului Confucius din Cluj-Napoca.
Marți, 26 noiembrie 2024, Biblioteca Județeană ,,George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, împreună cu Institutul Confucius din Cluj-Napoca au donat Colegiului Național „Andrei Mureșanu” aproximativ 500 de titluri de cărți în limbile engleză, maghiară și chineză. Această donație masivă a fost primită cu bucurie de elevii liceului, atât de elevii de la secția maghiară, cât și de cei pasionați de literatura universală, dorind să aibă un număr variat de astfel de cărți din care să poată alege.
Ioan Pintea, director al Bibliotecii Județene ,,George Coșbuc” Bistrița-Năsăud a declarat: „Am ales să donăm aceste cărți Colegiului Național „Andrei Mureșanu”, deoarece avem o relaționare culturală foarte bună. Clubul de lectură din cadrul acestui liceu desfășoară foarte multe activități culturale legate de lectură atât la bibliotecă, cât și la Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu.
Cărțile pe care le-am donat sunt noi și consider că era necesar ca elevii care studiază în limba maghiară să aibă aceste cărți la biblioteca liceului lor. De asemenea, este o donație de cărți în limba chineză și engleză pentru elevii pasionați de literatura străină.”
În ceea ce priveşte relația liceenilor cu lectura și preferințele lor în materie de literatură, Ioan Pintea considerǎ cǎ este un mit faptul cǎ tinerii nu citesc. „Întotdeauna cititorii au fost o minoritate, însă tinerii vin în număr mare la bibliotecă zilnic, lectura și cărțile fiind prețuite și iubite de către aceștia”.
De asemenea, acesta a declarat și că „literatura nu se impune, fiecare om citind ceea ce îi folosește și ceea ce îi place. O bibliotecă trebuie să satisfacă toate gusturile cititorilor și să fie cu achiziția de carte la zi.
Într-un dialog pe care l-am avut cu Nicolae Steinhardt, scriitorul a asociat biblioteca cu o piață, deoarece o bibliotecă trebuie să-i ofere cititorului tot ce are nevoie. În zilele noastre se citește și se scrie o literatură mult mai ușoară, care este în armonie cu internetul, cititorii contemporani fiind atrași în mare parte de acest tip de cărți. Cu toate acestea, există cu siguranță și excepții, unii tineri preferând să citească romane clasice sau filozofie. Depinde de preocuparea și de interesul lor ce aleg să citească.”
Nicoleta Butuza, consilierul educativ și bibliotecara colegiului, a declarat faptul că fondul de carte al școlii s-a îmbogățit periodic datorită colaborării cu parteneri precum Biblioteca Județeană „George Coșbuc” din Bistrița.
Această colaborare durează de peste 15 ani și se bazează pe profesionalism și promptitudine, având un impact pozitiv asupra comunității școlare. De asemenea, Institutul Confucius din Cluj-Napoca a donat un fond de carte în limba chineză pentru cursurile de limba și cultura chineză, care au loc miercurea la CNAM, prin intermediul limbii engleze.
Monica Buboly, directorul Colegiului Național „Andrei Mureșanu”, a declarat că instituția a primit cu bucurie această donație, întrucât copiii vor putea să citească un număr variat de titluri din literatura străină. De asemenea, cărțile sunt tipărite într-o notă editorială impecabilă și satisfac toate nevoile de lectură ale elevilor.
Fiind profesoară de limba franceză, Monica Buboly a menționat faptul că elevii întâmpină probleme atunci când întâlnesc în limba franceză cuvinte similare cu cele în română și nu le recunosc. Lipsa de lectură a genurilor variate conduce la aceste lacune în vocabularul elevilor. Profesorii trebuie să-i îndemne pe elevi să citească și cărți care nu sunt incluse în programa școlară obligatorie. Bibliotecile vin astfel în sprijinul lor permanent și cu multă susținere.
Barna Daiana, Marcu Daria, Mureșan Andreea,
Peter Christiana, reporteri de liceu
Be the first to comment on "Clubul de lectură „Cartea în Bookate” – parte de carte de la Biblioteca Județeană ,,George Coșbuc” Bistrița-Năsăud la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”"