CNAM-işti pe urmele comunismului

În cadrul săptămânii „Școala Altfel”, marți 24 octombrie 2017, elevi din clasele a X-a F, a X-a G, a IX-a F de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, Bistrița au mers într-o excursie „pe urmele comunismului” la Memorialul durerii din Sighetu Marmației însoțiți de profesoara Groza Claudia și de două foste eleve ale acesteia, Bâzgan Andrada și Filipoi Silvia.

Excursia s-a desfășurat pe durata unei zile. Începută dimineața la ora 8:30 din fața Colegiului Național „Andrei Mureșanu”, înspre Sighet, călătoria cu autocarul a reprezentat o oportunitate de a destinde atmosfera încă de la începutul excursiei prin cântece şi voie bună. După trei ore şi jumătate de călătorit, grupul de elevi a ajuns în centrul orașului, după care au mers în descoperirea principalului obiectiv al excursiei, Memorialul durerii.

Încă de la intrarea în muzeu, elevii au fost familiarizați cu trecutul sângeros al poporului român, putând să observe regiunile țării în care s-a resimțit cel mai puternic influența unui regim în care libertatea părea să fie doar un vis. Totodată, aceștia au asimilat informații despre felul în care cei închiși erau supuși la tortură și la o viață trăită în chinuri. În memoria celor care și-au pierdut viața în închisorile comuniste, elevii au ținut un moment de reculegere, fiind puternic marcați de tragica istorie a oamenilor care au murit pentru ca noi, astăzi, să putem fi liberi.

În următoarele trei ore grupul a explorat Muzeul Satului, o veritabilă zestre strămoșească. Atât casele cât și obiectele vechi i-au ajutat pe excursioniști să realizeze o călătorie în timp, când viața era mult mai simplă.

Timpul rămas a fost alocat vizitării Mănăstirii Bârsana, unde elevii au descoperit spiritualitatea în stil maramureșan. Aceștia s-au încărcat cu energie pozitivă, iar atmosfera calmă le-a adus liniște sufletească. Această ultimă vizită i-a apropiat pe adolescenți de adevărata esență a Divinității.

Excursia pe plaiurile maramureșene a avut ca scop îmbogățirea orizontului cultural, dar și destinderea după o lună intensă de cursuri.

Amalia Rus și Andrada Vălean, reporteri de liceu

 

Be the first to comment on "CNAM-işti pe urmele comunismului"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.