Miercuri, 31 octombrie 2018 Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, Bistrița a găzduit, în cadrul unui eveniment extrașcolare marca Consiliului Școlar al Elevilor, o petrecere cu tematică Halloween.
Halloween este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se în secolul al XIX-leaprin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii. Este sărbătorită în noaptea de 31 octombrie, deși în unele țări data sărbătorii variază — de exemplu, în Suedia este sărbătorită în prima sâmbătă din noiembrie. Numele provine din limba engleză, de la expresia All Hallows’ Even, numele sărbătorii creștine a tuturor sfinților, sărbătoare cu care Halloweenul a devenit asociat în țările unde predomină creștinismul occidental — catolic și protestant, deoarece în aceste culte creștine ziua tuturor sfinților este sărbătorită pe 1 noiembrie.
Specific pentru Halloween este dovleacul sculptat care reprezintă Lanterna lui Jack. Cu ocazia acestei sărbători copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje și colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?), ca o amenințare că dacă nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă. În alte țări Halloween este serbat prin parade și carnavaluri.
Pentru necunoscători, termenul Halloween reprezintă o variantă scoțiană a denumirii All-Hallows-Even („evening”), adică noaptea de dinainte de „All Hallows”. Până în secolul al XX-lea era scrisă și „Hallowe’en”, eliminând „v”-ul și scurtând cuvântul. Deși sintagma All Hallows apare în engleza veche (ealra hālgena mæssedæg, „sărbătoarea tuturor sfinților”), conform Oxford English Dictionary (ediția a doua) de la Oxford University Press, All-Hallows-Even a fost atestată abia la 1556. (Sursa: Wikipedia)
Elevii de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” s-au lăsat purtați de fantezie și au avut ocazia de a rămâne o după-masă la școală, în sala mare de sport a liceului, unde și-au exprimat creativitatea și spiritul liber într-un mod unic. Petrecerea s-a desfășurat între orele 16.00 – 19.00, timp în care elevii au avut parte de muzică bună, gustări specifice evenimentului, atmosfera fiind una deosebită, datorită decorului înfricoșător și întunericului.
Această petrecere a fost un element de noutate pentru CNAM și totodată o reușită.
„Evenimentul a luat naștere în urma mai multor propuneri, așa că am decis să îl organizăm, însă nu ne așteptam șă fie prezenți elevii în număr atât de mare”, declară președinta Consiliului Școlar al Elevilor din Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, Andreea Catalano.
Originalitatea proiectului a constat în premierea celor mai creative și mai spectaculoase costume. Câștigătoarea concursului, Bianca Herinean din clasa a IX-a A, declară că această idee a avut rolul de a le spori participanților creativitatea și de a le pune mintea la contribuție.
Deși petrecerea a fost în stil american, CNAM-iștii au reușit să adapteze evenimentul la tradiția românească, încingând o horă uriașă de-a lungul sălii de sport.
Organizatorii acestui proiect au fost Andreea Catalano, Anea Moldovan, Florina Dan, Florina Drăguș și Loredana Pop, care au fost susținuți de consilierul educativ, Nicoleta Butuza. Aceasta a declarat: „Mi-a plăcut de elevi că au demonstrat că se știu organiza. Au făcut totul ca la carte.”
Datorită reușitei acestei seri, elevii s-au dovedit încântați și doresc să transforme evenimentul într-unul de tradiție pentru CNAM.
Mirela Pintican și Ariana Clapou,
reporteri de liceu
Be the first to comment on "CNAM petrece în stil american"