Pe teriroriul alocat Wonderlandului – complex sportiv cu proiect în execuţie -, se munceşte pentru conservarea habitatului unic.
Din suprafaţa de 210 hectare destinatã execuţiei parcului polivalent de lângã aerodrom, 11.5 hectare de teren se aflã sub regimul obiectivelor din contractul de asociere dintre Lions Club şi Primãria Bistrița, al cãrui scop este protejarea florei şi faunei, alcãtuite din specii şi soiuri tipice zonei. Aici se află o livadă desprinsă din povești, deoarece a făcut istorie, o istorie de peste 200 de ani.
Perii seculari, vizaţi în mod special în acest proiect, sunt un element atractiv al cadrului natural, tocmai fiindcã mare parte din informațiile de specialite despre ei nu au supravieţuit în timp. Este vorba de 140 de pomi fructiferi care au peste 200 de ani, iar cel mai mare dintre arbori are perimetrul de 2, 80 m.
„Ca procentaj, livada dispune de peri – 85%, nuci -15% și merii – 5%. Sunt pomi imenși. Am măsurat o circumferință la un păr de 2,80 metri. Parcă ești într-un muzeu cu mamuți. Pe mine tare mă impresionează. Sus e altoit, se vede un soi Popești îi zicea pe vremuri, iar jos apare partea de păr sălbatic. Se văd și acum perele mici, astringente, care altfel sunt căutate. În Germania, ele se pun în cuptor la uscat și după aceea se folosesc la tot felul de preparate de vânat”, a spus Mihai Bilegan într-un interviu adresat ziarului TimpOnline.
Datoritã technicii complexe de altoire, soiurile de pe mulţi dintre peri sunt mixte, ramurile superioare aducând o recoltã de soiuri noi, cunoscute, în timp ce pe cele de bazã cresc fructele soiurilor istorice. Din acest motiv de doreşte realizarea amprentei genetice ale acestora.
Inginerul agronom Mihai Bilegan, a vorbit despre dorința de a crea ,,condiţii deosebite pentru zone deosebite”: ,,Saşii au plantat mai demult, nu degeaba, cu gândul cã aceşti peri oferã umbrã şi aduc fructe.”
Printre sarcinile din acest proiect se aflã marcarea perilor, studierea habitusului coroanei lor, dar şi analizarea diferitelor tipuri de sol.
Multiplele facilitãţi pe care Wonderland este proiectat sã le ofere nu se opresc. Conform spuselor lui Mihai Bilegan, va fi un loc unde ,,bistriţenii vor avea, pe lângã relxare, şi un pic de informare.” . Anul trecut, în august, s-a preluat partea de teren respectivã, iar prima lucrare a fost igienizarea zonei. Mihai Bilegan, pentru care proiectul este unul de suflet, antenţioneazã cã ea continuã şi acum, şi va fi necesarã pe toatã durata lucrãrilor.
A urmat nivelarea terenului, iar prima lucrare mai importantã, împrejmuirea, are loc acum, în martie.
Bocskai Eliza-Blanka
Be the first to comment on "Conservarea perilor seculari, realitate simultanã cu nevoia igienizãrii"