Corina Coman, eleva cu 10 la bacalaureat- secretul din spatele succesului

Corina Coman este absolventa Colegiului Național „Andrei Mureșanu” care a reușit deosebita performanță de a promova examenul de Bacalaureat cu media 10. Aceasta, o tânără ambițioasă și perseverentă, a acordat un interviu în exclusivitate pentru ziarul cnamonline, în care a detaliat experiența ei în ceea ce privește examenul maturității.

Î: Ce efort presupune nota de 10 la bacalaureat?

R: Fiecare dintre noi vede acest examen din perspective diferite. În ceea ce mă privește pe mine, pot să spun că nota de 10 pe care am obținut-o e oglindirea muncii din spatele celor 12 ani de școală. Efortul e mare, dar nu imposibil de depus și tocmai din acest motiv, recunosc că, în ciuda numeroaselor ore pe care le-am dedicat învățatului, un rezultat ca acesta m-a făcut să simt că a meritat toată strădania.

Î: Ce planuri de viitor ai?

R: Am optat pentru „Academia de Poliție” din București, acesta fiind principalul meu țel, pe care sper să țl ating. Desigur că am și alte planuri de viitor, care depășesc sferele carierei, însă e prea devreme să mă pronunț. Prefer să mă bucur de ceea ce am în acest moment.

Î: Care este motivația ta?

R: Principala mea motivație e gândul că mereu e loc de mai bine. Sunt o perfecționistă și nu mă sfiesc să recunosc asta. Tind mereu să-mi demonstrez mie, și nu altora, că pot mai mult, indiferent de cât de mari sunt rezultatele.

Î: Cum îți vezi viața peste 10 ani?

R: Niciodată nu știi ce îți rezervă viitorul, în 10 ani se pot întâmpla multe. Îmi doresc, totuși, să se mențină constanta armonie în care trăiesc și care mă ajută, de altfel, să privesc cu alți ochi viața. Vreau ca peste 10 ani, privind în urma mea, să mă bucur de roadele muncii depuse cu atât de mult devotament față de tot ceea ce mi-am ales să fac.

Î: Care sunt pasiunile tale?

R: Lista e lungă…În urmă cu un an am urmat cursuri de înot, niciodată n-aș fi crezut că o să dezvolt o pasiune din acest sport. Timpul nu mi-a permis să continui cursurile, mai merg rareori, când simt că am nevoie de o pauză de relaxare, însă de îndată ce o să intru la facultate, mă gândesc să reiau activitatea și, de ce nu, să încerc să excelez și în acest domeniu.

Î: Ce sfat ai pentru elevii care urmează să dea examenul maturității?

R: Sfatul meu e să nu trateze cu superficialitate acest examen, e una dintre cele mai importante „trepte” pe care un om le are de urcat în viața sa. Cu acest prilej vreau să le urez, de pe acum, mult succes și cât mai multă răbdare! Dedicați-vă timpul lucrurilor care contează, și mai ales celor care stau la baza formării voastre ulterioare. Acum e timpul să demonstrați ceea ce sunteți și mai ales, ceea ce ați dobândit în toți acești ani de liceu.

Î: Care dintre materiile de la bacalaureat te-a pus în dificultate?

R: Nu aș putea să spun că am fost pusă în dificultate de vreo materie. Recunosc, totuși, că nu a fost foarte ușor să studiez atâtea opere la română, i-am marturisit și dirigintei mele, Ardelean Ioana, că o să-i rămân mereu recunoscătoare pentru devotamentul de care a dat dovadă în ceea ce privește pregătirea pentru Bacalaureat. Dătorită ei, mi-a fost mult mai ușor să asimilez informațiile, să știu să le valorific și, nu în ultimul rând, să găsesc în fiecare operă un „acel ceva” care să mă îndemne să o studiez cu interes.

Î: Ai simțit, la un moment dat, că ești copleșită de atâtea informații, că nu mai poți face față studiului? Dacă da, cum ai reușit să treci peste acest moment?

R: Evident că fiecare dintre noi am trăit acest moment. Mi-a fost greu uneori să fac față olimpiadelor, școlii, și în același timp și pregătirii pentru facultate, însă încrederea pe care o am în capacitățile mele a depășit acele momente de slăbiciune. În momentele când, studiind un capitol la istorie, aveam impresia că mă pierd printre ani și că mi se șterg din memorie până și informațiile pe care le aveam bine întipărite, atunci știam că e momentul să iau o pauză, să-mi mențin calmul și, totodată, să fiu încrezătoare că totul va fi bine. Până la urmă, din subconștient pornește totul, iar gândurile pesimiste nu fac altceva decât să înrăutățească situația.

Î: Ai un mesaj pentru profesorii tăi din liceu?

R: O să le rămân mereu recunoscătoare pentru ceea ce m-au învățat, sunt mândră de faptul că am fost eleva unor profesori atât de implicați și de înțelegători. Doresc, în mod special, să mulțumesc doamnei diriginte, Ardelean Ioana, domnului profesor de istorie, Vălean Alexandru și domnului profesor de logică, Ciutan Brumărel. Nota de 10 pe care am obținut-o le-o datorez și lor. A fost o adevărată onoare să vă cunosc! Doresc să închei prin a menționa că acest colegiu chiar a reușit să-mi demonstreze ca „ÎN CNAM NU TRĂIEȘTI CA Să ÎNVEȚI, CI ÎNVEȚI CA SĂ NU TRĂIEȘTI DEGEABA.” Vă mulțumesc!

Claudia Scuturici, reporter de liceu

Be the first to comment on "Corina Coman, eleva cu 10 la bacalaureat- secretul din spatele succesului"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.