Cu un pas mai aproape de viitor – RIUF 2017

Marți, 21 martie 2017, a avut loc în Cluj-Napoca cea de-a XX-a ediție a RIUF – Romanian International University Fair.

RIUF este cel mai mare eveniment educațional din România și estul Europei. Ediția din anul acesta a reunit universități din țară și din străinătate, precum și școli de limbi străine sau ONG-uri studențești, pentru a le oferi vizitatorilor o perspectivă completă asupra oprtunităților educaționale pe care aceștia le pot accesa. Târgul reprezintă un eveniment de referință pentru elevii de liceu care sunt în căutarea facultății potrivite, dar și pentru studenții care vor să urmeze un program de masterat.

Intrarea s-a făcut pe baza unui formular cu țările și domeniile de studiu de interes, completat anterior de fiecare participant. În urma completării acestui formular, tinerii au primit, la intrare, un autocolant cu un cod de bare, iar dacă aceștia au fost interesați de o facultate, codurile au fost scanate, introduse în baza de date și mai apoi transmise către instituții. Acestea din urmă vor trimite celor interesați diverse informații utile în împlinirea dorinței acestora de studiu.

Târgul a debutat la ora 10:00, spre bucuria elevilor participanți, care au avut ocazia de a afla toate informațiile necesare despre studiile universitare în străinătate, despre ce presupune procedura de admitere și la ce să se aștepte odată ajunși acolo. Cele mai multe oferte vin din Marea Britanie, însă elevii au putut intra în contact și cu reprezentanții unor universități din Elveția, Olanda, Belgia, Germania, SUA, Italia, dar și din România. Anul acesta s-a putut observa o creștere a preferinței pentru universități din România, dar și o mai mare deschidere pentru țări precum SUA, Germania sau Franța. Pe primul loc în preferințele participanților a fost, ca în ultimii ani, Marea Britanie.

De asemenea, de-a lungul celor 6 ore cât a durat activitatea, elevii și studenții au putut participa la diverse sesiuni de discuții și workshop-uri, cu invitați de seamă, precum Corina Rotar, lector universitar dr. FSPAC UBB și Andrei Țigănaș, președintele IAA Young Professionals Cluj-Napoca. În cadrul acestora, tinerii au aflat poveștile de succes ale unor oameni care au reușit să aibă viața pe care o doresc, prin multă muncă, dar și prin ambiție, curaj și studiu.

Bogdan Bob Rădulescu, actor, le-a reamintit acestora că în viață nu este suficient să îți dorești ceva și să te gândești în fiecare clipă la acel lucru, ci trebuie să acționezi. „Nu o să reușești nimic dacă stai degeaba. Trebuie să faci, să acționezi. Când eram la Facultatea de Teatru de aici din Cluj, unul dintre profesori mi-a spus ceva ce nu voi uita niciodată: cuvântul „actor” provine de la verbul „acta”, care înseamnă „a face”.”

Întrebați ce părere au despre acest eveniment, reprezentanții unor renumite facultăți și instituții educaționale, precum John Cabot University din Italia, Edmerica, Coventry University și University of Portsmouth din Marea Britanie au răspuns:

„Sunt profund impresionată de acest eveniment. Organizarea a fost excepțională, iar tehnologia de ultimă generație care a fost folosită ne-a permis să salvăm mult timp, făcându-ne munca mai ușoară. Organizatorii s-au asigurat că participanții se simt bine, că află toate informațiile pe care le doresc.”

„Am venit la RIUF încă din primul an al târgului, considerăm că e o bună ocazie de a transmite informații pentru toate oportunitățile de studiu din străinătate.”

„Este un eveniment fantastic pentru că le oferă tinerilor oportunitatea de a afla orice informații de care au nevoie în legătură cu o mare varietate de universități și cursuri, fapt ce îi ajută să ia decizia corectă în legătură cu viitorul lor. La Coventry University, și în toate universitățile din Marea Britanie sunt sute de studenți români, iar motivul pentru care îi apreciem atât de mult este că sunt foarte muncitori și ambițioși.”

„Consider acest eveniment foarte important. Este o oportunitate uriașă de a -i forma și de a-i ajuta pe elevi și studenți. Sunt multe universități importante, cu diverse cursuri. La University of Portsmouth sunt mulți studenți din România, care sunt foarte, foarte buni și muncitori. De asemenea, vorbesc foarte bine limba engleză, fapt ce îi ajută atât pe ei, cât și pe noi.”

Evenimentul a fost primit cu interes și de un număr însemnat de elevi ai Colegiului Național „Andrei Mureșanu”, unii dintre ei voluntariindu-se chiar în diverse acțiuni organizatoriceale târgului.

Claudia Scuturici, reporter de liceu

Be the first to comment on "Cu un pas mai aproape de viitor – RIUF 2017"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.