Joi,18 aprilie 2019, orașul Bistrița a avut onoarea de a găzdui Olimpiada Națională de Limbă Franceză care se desfășoară în perioada 18-23 aprilie, la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, Bistrița.
Etapa națională a Olimpiadei de Limba Franceză, care se va desfășura la Colegiul Național ,,Andrei Mureșanu”, în perioada 18 – 23 aprilie 2019, a început cu sosirea echipajelor, de dimineață până în această după masă. Elevii și cadrele didactice însoțitoare au fost cazați la internatele de la Colegiul Național ,,Liviu Rebreanu”, Liceul Sanitar, Colegiul Tehnic Infoel și Liceul cu program sportiv – Bistrița.
Gândurile și speranțele cu care elevii au venit la concurs au fost mărturisite de câțiva elevi. Eleva Iulia Avdei, din județul Suceava, care este în clasa șaptea, a mărturisit că aceasta este prima ei participare la olimpiadă, însă în clasele a cincea și a șasea a mai participat la alte concursuri de limba franceză. În legătură cu orașul, a spus că nu îl cunoaște, dar cu ocazia excursiei organizate prin obiectivele sale turistice, dorește să-l descopere.
Beleșcu Rebeca, din clasa a IX-a, din echipajul județului Neamț, a mai participat la această olimpiadă acum doi ani și anul trecut și a fost plăcut impresionată de punctajele obținute. Speră ca experiența să se repete. Nu a mai fost în orașul Bistrița, dar dorește să cunoască obiectivele turistice ale județului.
Irina Martin, profesoară la Colegiul Economic ,,Dimitrie Cantemir”, Suceava, a mărturisit că a făcut parte din comitetul de organizare a olimpiadei județene, dar nu a mai participat ca însoțitor la etapa națională. În privința subiectelor, se așteaptă la un grad mare de dificultate.
Deschiderea festivă a olimpiadei a început la ora 15.00, la Palatul Culturii Bistrița, în prezența primarului orașului Bistrița și a Comisiei de organizare și de evaluare a olimpiadei. În deschiderea evenimentului a luat cuvântul inspectorul de limbi moderne al ISJ BN, Buboly Monica, organizatoarea olimpiadei care a precizat că, în mod normal, ar fi trebuit să participe la eveniment și reprezentanți ai ambasadei franceze și ai altor organisme francofone din România, dar în acest moment se află la București la deschiderea sezonului România-Franța. Au fost prezentați, în schimb, cei care au luat parte la organizarea evenimentului: primarul orașului, Teodor Ovidiu Crețu, reprezentantul Centrului Național de Excelență, Constantin Rus, Mihaela Popa, de la Institutului Francez din Cluj-Napoca, Inspector general, Camelia Tabără.
În calitate de gazdă, prof. Monica Buboly a invitat la microfon pe Inspectorul general pentru limbi romanice Manuela-Delia Anghel. Aceasta s-a adresat concurenților și publicului prezent în limba lui Voltaire și a subliniat faptul că la București concomitent cu această olimpiadă se derulează deschiderea sezonului România -Franța, care evidențiază coeziunea dintre cele două țări. De asemenea aceasta s-a arătat recunoscătoare tuturor celor care au făcut posibilă derularea etapei naționale a Olimpiadei de Limba Franceză la Bistrița în asemenea bune condiții și le-a urat mult succes tuturor concurenților.
Președintele comisiei Prof. Univ. Dr. Elena-Brânduşa Steiciuc a subliniat faptul că este încîntată că olimpiada se derulează la Bistrița, una dintre cele șapte cetăți fortificate ale Transilvaniei, evidențiind câteva personalități de marcă ale zonei printre care creatorul romanului românesc modern și pe cel al imnului național, ca și importanța celor două evenimente care subliniază relația bilaterală româno-franceză, fiind o dovadă a francofoniei împărtășite,. De asemenea a evidențiat faptul că Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava susține de mai bine de o jumătate de secol prin programele de la licențele de masterat și de doctorat linia francofonă și francofilă a tinerilor români dintre care unii provin chiar din acest ținut binecuvântat. A urat elevilor să se îndrepte către un țel înalt și să cucerească, asemenea unor iluștri compatrioți, recunoașterea internațională.
Mihaela Popa și-a exprimat bucuria că poate împărtăși cu toți participanții pasiunea pentru limba franceză și consideră că este demn de remarcat faptul că motto-ul acestui sezon este: ,,Uitați de clișee!”, iar limba franceză este o limbă de cultură, o limbă a diplomației și a oportunităților. A subliniat apoi faptul că cunoașterea la un astfel de nivel a unei limbi străine este astăzi, pentru tineri, o mare șansă și a urat concurenților mult noroc.
Primarul Ovidiu Crețu a precizat că una dintre cele mai vechi relații pe care România le are în Uniunea Europeană este cea cu Franța. După ce a felicitat participanții pentru rezultatele de până acum, a prezentat un scurt istoric al orașului Bistrița, în cadrul căruia a amintit originea simbolului orașului, struțul cu potcoavă în cioc. A precizat apoi că motivul pentru care este benefic să vorbești și să aprofundezi limba franceză este acela că Franța a avut dintotdeauna o mare influență, dominând stategic și cultural Europa și a format civilizația europeană și canadiană.
Inspectorul general Camelia Tabără a urat succes participanților în limba franceză. A menționat că datorită vechii relații dintre Bistrița și Besançon, limba franceză este cea care a deschis drumul oportunităților pentru români și a dat bistrițenilor șansa să formeze relații cu celelalte națiuni din Uniune, și a mai adăugat: „Prin aprofundarea culturii franceze ni s-a mărit orizontul și am fost puși la curent cu inovațiile”.
În timpul spectacolului care a urmat după discursurile oficiale, au fost prezentate dansuri și cântece de cor. Prima reprezentație a fost a ansamblului ,,Cununița”- de la Grădinița cu program prelungit ,,Căsuța cu povești”, care a executat un dans specific românesc. A urmat ansamblul de dans ,,Vergissmeinnicht” al Forumului Democrat German, Bistrița, care a fost costumat în costume tradiționale germane și a executat un dans săsesc. Corul ,,Excelsior , de la Liceul de muzică ,,Tudor Jarda” a intonat ,,Imnul României”, ,,Dor de țară” și ,,Tatăl nostru”. Spectacolul s-a încheiat cu un show de dans sportiv prezentat de perechea Mărginean Horațiu și Hîruța Maria de la Clubul de Dans Sportiv „Floris”, Bistrița.
Impresia lăsată de modul de desfășurare a festivității a fost împărtășită de eleva Ilinca Chicoș, din clasa a IX-a, bilingv din echipajul de la Suceava care a fost impresionată de interpretarea corului și a apreciat, de asemenea, îmbinarea culturală din cadrul dansurilor.
Denisa Moldovan, reporter de liceu
Festivitatea de deschidere a fost un eveniment bine pregătit și mult așteptat atât de către elevii participanți, cât și de către organizatori. Astfel, numărul spectatorilor a fost unul neașteptat de mare, sala fiind plină de elevi francofoni, însoțitori, profesori, organizatori, dar și susținători. Din evidențe s-a apreciat că participarea a numărat aproximativ 100 de profesori și peste 400 de elevi.
Organizatorii acestei manifestări sunt instituțiile care vor concura la bunul mers al tuturor etapelor Olimpiadei Naționale de Limba Franceză de la Bistrița, după cum urmează:
Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud
Parteneri: Consiliul Județean Bistrița-Năsăud
Primăria Municipiului Bistrița
Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, Bistrița
Centrul Județean de Excelență Bistrița-Năsăud
Biblioteca Județeană „George Coșbuc”, Bistrița-Năsăud
Muzeul Județean Bistrița-Năsăud
Mirela Pintican, reporter de liceu
Foto: Prof. Camelia Toma
Mirela Pintican, reporter de liceu
Be the first to comment on "Deschiderea festivă a Olimpiadei Naționale de Limba Franceză de la Bistrița"