Pe 11 aprilie 1858, s-a născut la București, scriitorul Barbu Ștefănescu Delavrancea
Fiu de clăcași neștiutori de carte, el ajunge profesor universitar, deputat, avocat, gazetar, scriitor și ministru. Despre originea sa, scriitorul a amintit deseori pătruns de un sentiment de iubire față de „stratul popular revărsat de la țară, pe marginile capitalei”, în mijlocul căruia s-a născut și a copilărit și față de străbunii săi, „țărani și ei pe care nu-i vei găsi, în cronici, nici ctitori zugrăviți în biserici”. Și „Țăranul de la Dunăre”- cum se prezenta în parlament în 1894, deputatul de Prahova, Delavrancea – declara plin de mândrie:
„Am dreptul și onoarea de a vă spune: <<da sunt țăran!>>. Părintele meu n-a fost nici boier, nici negustor, ci țăran, clăcaș împropietărit în ’64… și suntem prima generație a neamului care a învățat carte. ”
Este tatăl pianistei și scriitoarei Cella Delavrancea, precum și al arhitectei Henrieta (Riri) Delavrancea, una dintre primele femei-arhitect din România.
În 1878 publică primul său volum, de poezii “Poiana lungă. Amintiri”, semnată doar cu prenumele Barbu. Din opera sa fac parte nuvele și povestiri precum: Sultănica, Domnul Vucea, Hagi Tudose ș.a., basme: Neghiniță, Palatul de cleștar ș.a., proză poetică: Nu e geaba cafea, Sadi-El-Mahib, precum și dramaturgie: Trilogia Moldovei: Apus de soare (1909), Viforul (1910), Luceafărul (1910).
Cristian Stancu, reporter de liceu
Be the first to comment on "Despre Barbu Ștefănescu-Delavrancea"