Doi CNAM-iști ne reprezintă la concursul „Spune povestea locului tău”!

 

În anul sărbătoririi Centenarului Universității din Cluj-Napoca, s-a organizat cea de-a cincea ediție a concursului ????? ???????? ??????? ??̆?, organizat de Universitatea „Babeș-Bolyai”, Facultatea de Istorie și Filosofie și Asociația Studențească Philohistoriss.

Scopul evenimentului este acela de a promova studiul istoriei locale în rândul elevilor de liceu din judeţele: Cluj, Alba, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mureş, Sălaj, Hunedoara, Bistriţa-Năsăud, Satu Mare, Maramureş, Harghita, Sibiu, Braşov, Covasna prin conştientizarea participanţilor cu privire la relevanţa cercetării istoriei locale pentru societatea contemporană şi, implicit, a Facultăţii de Istorie şi Filosofie din Cluj-Napoca, ca cea mai importantă instituţie de profil din ţară.

Termenul de înscriere a fost până în data de 19 aprilie, iar la concurs au putut participa elevi de la liceele din judeţele menţionate mai sus, din clasele IX-XII, individual sau în echipaje formate din două persoane. Probele sunt în număr de două, prima constând în redactarea unei lucrări cu caracter ştiinţific pe o temă de istorie locală (care rămâne la alegerea participanţilor: un eveniment, o personalitate etc.), iar cea de-a doua probă constă în susţinerea orală a lucrărilor selectate, la Facultatea de Istorie şi Filosofie din Cluj-Napoca, în luna mai, urmând ca cele mai bune materiale să fie premiate.

Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Bistrița a participat, prin profesorii coordonatori  Mihaela Măierean și Doina Macarie, cu un echipaj format din Lorena Negrușa Doris și Mircea Macarie, iar cei care au participat individual sunt Gianina Bojor, Cristian Stancu, Ionela Zbânca și Raul Peterlin.

Echipajul format din Lorena și Mircea s-au prezentat cu un eseu centralizat pe realizările istorice ale lui Tănase Todoran, Gianina Bojor a impresionat prin prezentarea unei lucrări despre primul fotograf român al Bistriței:  Alexandru Roșu; Ionela Zbânca a cuprins în câteva pagini povestea Cardinalului Unirii- Iuliu Hossu, Cristian Stancu a structurat un eseu reprezentativ în jurul Generalului Grigore Bălan, iar Raul Peterlin a încercat să prezinte minimal viața controversată a năsăudencei Veronica Micle.

Dintre peste 100 de participanți, au realizat performanța de a se califica în cea de a doua etapă a concursului elevii Cristian Stancu din clasa a IX-a F, ocupând poziția a 8-a și Gianina Gabriela din clasa a X-a E, pe poziția 24 din cele 25 de lucrări selectate. Celor care s-au calificat, Asociația Studențească Philohistoriss a ținut să le transmită următorul mesaj: „Asociația Studențească Philohistoriss îi felicită atât pe elevii care au trecut în cea de-a doua etapă a concursului Spune Povestea Locului Tău, cu care ne întâlnim în 10-11 mai 2019, la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, cât și pe profesorii coordonatori care i-au inspirat și încurajat să scrie, să citească, să se documenteze și să ne spună cele mai frumoase povești.”, care a fost postat pe pagina oficială de Facebook Asociația Philo-Historiss. (https://www.facebook.com/philohistoriss/)

Elevii care ne vor reprezenta colegiul se vor afla la Facultatea de Istorie şi Filosofie din Cluj-Napoca pe data de 10 mai și vor avea câte 10 minute pentru susținerea orală a lucrărilor. Sâmbătă, 11 mai, concurenții vor beneficia de un tur ghidat în centrul istoric al orașului, iar de la ora 12:00 va avea loc Festivitatea de premiere a participanților, care se va desfășura la Institutul de Istorie Națională, Aula Ferdinand.

Raul Peterlin, reporter POV21

Sursa fotografie reprezentativă: Asociația Studențească Philohistoriss

 

 

Be the first to comment on "Doi CNAM-iști ne reprezintă la concursul „Spune povestea locului tău”!"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.