Elevii CNAM iau atitudine față de fenomenul de bullying

O clasă pregătitoare de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” s-a înscris la concursul „Fără ură, cu toleranță”, un concurs școlar pentru combaterea fenomenului de bullying.

În prima etapă a concursului, învățătoarea Hâlmu Rodica de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, Bistrița a realizat o activitate de informare a copiilor din clasa 0 D cu privire la ceea ce înseamnă bullying și efectele lui asupra tuturor celor implicați. La această întâlnire a participat ca invitat un reprezentant al poliției locale.

În data de 21 Martie 2017, ora 11 a avut loc la Casa Argintarului a doua etapă a concursului Național, „Fără ură, cu toleranță’’. Elevii clasei 0 D au prezentat jocuri de rol în care personajele din lumea animalelor au fost poreclite, jignite și excluse din grup, încercând să acopere o mare parte din suita de manifestări specifice acestui fenomen alarmant.

Necesitatea conștientizării asupra fenomenului de bullying reiese din datele unui studiu național relatat de Organizația „Salvați copiii” în 2016, studiu care arată că în școlile din România, în mod repetat, 1 din 4 copii este umilit, iar 3 din 10 copii sunt amenințați cu bătaia sau lovirea de către colegi. Dureros și alarmant este și faptul că 73% din copii declară că au fost martori ai unei situații de bullying în mediul școlar .

Bullyingul este un act comportamental care se manifestă în mod repetat spre rănirea mentală sau fizică a unei persoane. Aici vorbim despre copii care îi fac pe alți copii să sufere.

Cum se manifestă bullyingul? Izolare socială, umilire, batjocorire, excluderea din grup, răspândirea de zvonuri, minciuni, porecliri, jigniri, violență fizică, distrugerea unor bunuri personale.

Consecințele sunt dramatice: reduce stima de sine, izolează persoana, instaurează teama, depresia, furia, ajungând până la suicid.

Ultima etapă a concursului constă în realizarea unui clip video elaborat de elevii Gordon Daniel si Frim Timotei din clasa a XII-a C, în care copiii au transmis mesaje de prietenie, înțelegere, toleranță, respect elevilor din clasa a V-a D a Colegiului Național „Andrei Mureșanu”.

La final fiecare copil va primi o diplomă, semn că a participat la această activitate, dar adevăratul căștig al concursului este informarea și conștientizarea.

Amalia Rus, reporter de liceu

Be the first to comment on "Elevii CNAM iau atitudine față de fenomenul de bullying"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.