Elevii CNAM participă la Tabăra de Leadership pentru Mediu Eco Provocarea

În perioada 17-20 august 2023, la Cheia, județul Prahova, elevii CNAM au participat la Tabăra de Leadership pentru Mediu Eco Provocarea.

În urma situării pe locul IV, la categoria Reciclare, în cadrul Concursului Național Eco Provocarea, elevii CNAM au avut șansa de a participa la cea de-a X-a ediție a Taberei de Leadership pentru Mediu Eco Provocarea. Aceasta s-a desfășurat în perioada 17-20 august 2023, la Cheia, județul Prahova, aducând împreună un număr de aproape 100 de participanți, din toate colțurile țării.

În cadrul concursului, elevii CNAM au participat la categoria Reciclare, coordonați de profesoara Preda Alincuța. Aceștia au întreprins activități de informare, atât la ciclul gimnazial, cât și la cel liceal, referitoare la importanța colectării selective și a reciclării. Ca materiale informative, au fost folosite pliante și filmulețe furnizate de Harta Reciclării, dar și diferite platforme interactive, precum Kahoot.

Criteriul principal de departajare a fost reprezentat de cantitatea de reciclabile colectată și raportată la finalul fiecărui modul. Rapoartele de activitate au fost însoțite de descrieri, și fotografii doveditoare, în urma cărora s-a oferit un punctaj. Astfel, au fost adunate la școală DEEE-uri (deșeuri electrice, electronice și electrocasnice) de dimensiuni mici, mixere, prăjitoare de pâine, fiare de călcat, dar și baterii, hârtie, plastic, PET-uri. Acestea au fost transportate spre punctele de colectare prin intermediul Firmei de colectare și reciclare deșeuri în Bistrița NEDELEA MINA I.I..

Activitățile au fost realizate pe tot parcursul anului școlar, dar și în mod specific, în Școala Verde.

Scurt istoric

Proiectul Eco Provocarea este o inițiativă a Asociației Viitor Plus, o organizație non-profit, non-guvernamentală, independentă, înființată în anul 2006, care susține și implementează conceptul de dezvoltare durabilă (sustenabilă).

Eco Provocarea a luat naștere în anul 2010, ca răspuns la lipsa de educație pentru dezvoltare durabilă din sistemul școlar românesc. Inițiativa a început în orașele Călărași și Zalău, în parteneriat cu Tenaris Silcotub, având ca scop informarea populației asupra protecției mediului. Voluntariatul a jucat un rol important în proiect, întrucât lucrurile se schimbă atunci când îți sufleci mânecile (Teia Ciulacu, fondatoare și președinte Viitor Plus).

Astfel, elevii au fost invitați să se implice în plantări, să recicleze în școala lor și în comunitate, să strângă deșeurile, să organizeze târguri de economie circulară (schimb de obiecte folosite, dar aflate în condiții bune sau strângerea lor ca donații pentru diverse cauze sociale, cu scopul evitării consumerismului excesiv).

Activitățile au fost completate de învățarea teoretică. Au fost create planuri de lecție pentru profesori, care să includă metode interactive, învățare prin joacă, etape de reflecție. Ulterior, pentru a motiva mase mai mari de participanți, care să fie pregătiți, inspirați și implicați în domeniu, a apărut Eco Provocarea.

Primele ediții ale concursului au avut diverse premii, de la cele în bani, la dotarea liceului câștigător cu panouri solare. Cu toate acestea, din dorința de a crea o experiență de viață, o amintire frumoasă pentru participanți, dar și de a furniza mai multă informație concentrată, care să inspire decizii de schimbare, a luat naștere Tabăra de Leadership pentru Mediu Eco Provocarea. Astfel, an de an, o echipă relativ mică, dar dedicată, a început, încă din septembrie, să promoveze proiectul, să creioneze regulamentul, să ofere ghidaj și suport, pentru ca, la finalul anului școlar să poată publica un clasament, care să stabilească echipele câștigătoare, participante în tabără.

Programul Taberei

Programul taberei a cuprins, în prima zi, activități interactive (intercunoaștere și autocunoaștere) și Târgul Liceelor, care a constat în prezentarea liceelor, obiceiuri și tradiții locale, delicatese culinare, obiective turistice, monumente, dar și cluburi școlare, melodii interpretate vocal și dansuri.

În cea de-a doua zi, a fost promovat conceptul IKIGAI, un termen care s-ar traduce prin „motivul pentru care te trezești dimineața” și care se referă la ceea ce trebuie îmbinat pentru a avea o viață împlinită, la intersecția întrebărilor Ce îți place?, Ce știi să faci bine?, De ce are lumea nevoie?, Pentru ce poți fi plătit?. S-a pus accentul pe rezultatele unui test de personalitate, pe calitățile personale și pe rolul acestora în realizarea planurilor de viitor.

O sesiune despre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD), stabilite de ONU a continuat programul zilei a doua. Una dintre cele mai îndrăgite activități a fost Biblioteca Vie. Atât elevii, cât și profesorii au putut sta de vorbă cu trei dintre cele șase Cărți Vii, personalități care au adus o contribuție benefică societății. Invitații ediției au fost: Monica Tănase, Angela Cercel, Ștefan Pălărie, Radu Paraschivescu, Cătălin Striblea, Alin Prunean. Printre mesaje de încurajare și motivare, sfaturi de viitor, s-au strecurat și conversații despre media, politică, antreprenoriat, literatură, publicarea unei cărți, traduceri, dar și visuri împlinite, pasiuni, ambiții și muncă. Astfel, participanții au explorat posibilități și oportunități, dar și concepte care stau la baza unei vieți trăite frumos.

A treia zi a fost despre Instrumente de cetățenie activă de mediu și soluții pentru principalele probleme cu care se confruntă societatea. Ecoambasadorii au atras atenția asupra schimbărilor climatice prin două tipuri de flashmob, freeze și dans. Aceștia „au înghețat” în poziții artistice, la târgul săptămânal de la Cheia și au realizat o coregrafie sincron ca semnal de alarmă asupra impactului acțiunilor umane care degradează mediul înconjurător. După-amiază, a fost organizată o drumeție spre Muntele Roșu, unde a avut loc și premierea participanților. Pe drumul de întoarcere au fost colectate deșeurile găsite pe traseu. Ziua s-a încheiat cu un foc de tabără, muzică, hore și voie bună.

Ziua a patra a fost marcată de lacrimi și promisiuni de revedere, de mesaje de mulțumire pentru organizatori și participanți, de emoție și gânduri retrospective legate de experiența taberei și impactul acesteia.

Pe parcursul tuturor zilelor, în agenda profesorilor au existat webinarii și activități de dezvoltare și recreere.

Diminețile din tabără au început cu înviorare în pași de dans, iar serile au cuprins grupuri de reflecție, în care au fost discutate și ascultate sentimentele participanților, așteptările și planurile acestora, dar și petreceri, care au facilitat socializarea.

Tabăra a avut și două inițiative de suflet: Prietenul secret, unde fiecare participant a avut de oferit un cadou anonim unei persoane din tabără, pe care a extras-o prin tragere la sorți și Bilețele de zahăr care au cuprins gânduri frumoase pentru persoanele cu care au interacționat și au format conexiuni și prietenii participanții.

Impresii la cald

Ca elemente de feedback, ecoambasadorii și-au exprimat aprecierea, recunoștința pentru experiența din tabără, dar și impresiile și amintirile preferate:

Am fost beneficiarii acestei tabere ca răsplată pentru activitatea desfășurată în cadrul proiectului național Eco Provocarea. Pentru mine tabăra a fost un prilej de a întâlni colegi cu aceleași preocupări, de la care am avut ce învăța, iar la anul sper să trecem de pe locul IV pe unul din primele locuri, să ne perfecționăm strategia, având în vedere faptul că este un concurs și cei mai buni câștigă. (prof. Preda Alincuța, Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, Bistrița).

Am plecat în tabără cu gândul că toate activitățile și tot ce se va întâmpla acolo se vor învârti în sfera ecologizării și a reciclării, dar am fost plăcut surprinsă să aflu că tabăra are mai multe de oferit. Pe lângă proiectele zilnice pe care le făceam în legătură cu protecția mediului, am avut multe activități și ateliere în scopul autocunoașterii și dezvoltării personale. Am apreciat acest lucru cu adevărat, dat fiind faptul că uităm câteodată, din cauza lumii în care trăim, cine suntem și ce ne dorim de la viață, iar activitățile respective și oamenii implicați simt ca m-au ajutat foarte mult să mă redescopăr. Cu siguranță, grupul restrâns în care aveam exercițiul de reflecție la sfârșitul fiecărei zile mi-a fost cel mai de folos, pentru că am învățat să-mi acord timp și să selectez lucrurile importante de cele mai puțin importante, care nu merită atenție, un fel de reciclat și aruncat al tuturor întâmplărilor dintr-o zi. (Morari Selina, Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, Bistrița).

Tabăra a fost una reușită, un colectiv de minune și o experiență de neuitat. Câteva din amintirile de la Eco Provocarea sunt petrecerile de neuitat, pe care le-am făcut în fiecare seară, activitățile interesante de care am avut parte, momentele frumoase pe care le-am trăit împreună cu colectivul (Porumb Matei Gabriel, Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu”, Galați).

Pentru mine a fost o experiență deosebită și de neuitat, care m-a făcut să înțeleg că trebuie să avem mult mai multă grijă de mediul înconjurător și de tot ceea ce înseamnă lumea vie. Sunt mândră că mi-am făcut prieteni, că țin în continuare legătura cu ei și sper ca așa să fie și pe viitor. (Ureche Alexandra, Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, Bistrița).

Pentru mine tabăra aceasta a reprezentat ieșirea din zona de confort, care s-a manifestat prin munca în echipă cu persoane necunoscute și foarte multă socializare. Prin intermediul interacțiunilor avute cu diverse persoane reprezentative la nivel de țară am reușit să învăț despre importanța implicării tinerilor în viața comunității, am reușit să îmi dezvolt abilități de elaborare a unor proiecte sustenabile pentru mediu și totodată să le aplic, astfel încât, pe termen lung, să pot contribui la rezultatele dorite. (Borș Cosmin, Liceul Teoretic „Solomon Haliță”, Sângeorz-Băi).

În opinia participanților, activitățile cele mai îndrăgite au fost Biblioteca Vie, datorită conversațiilor cu persoane deosebite, din ale căror eșecuri, realizări și experiențe de viață au avut ocazia să învețe, drumeția, focul de tabără, petrecerile, dar și atelierele de autocunoaștere și dezvoltare personală, ca și grupurile de reflecție.

Partenerii principali ai proiectului au fost Goldman Sachs Gives, PartsLife, Cargus și Napolact. Sponsorii care au facilitat și oferirea unor cadouri, sub formă de goodie bag-uri (săculeți cu bunătăți) și tricouri pentru participanți au fost Sovis Print, MW TRADE, Yves Rocher, Mustela, Nestle, HEIDI, Ana are, Mândra Chic.

Ioana-Eliza Pop, reporter de liceu

Fotografiile au fost realizate de echipa Eco Provocarea.

Be the first to comment on "Elevii CNAM participă la Tabăra de Leadership pentru Mediu Eco Provocarea"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.