Exercițiu de evacuare la CNAM

Astăzi, 21 februarie 2024, la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” din Bistrița, pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bistrița au derulat un exercițiu de evacuare în caz de incendiu, dar și o activitate de recunoaștere în teren, având ca scop informarea și pregătirea elevilor și a cadrelor didactice în caz de incendiu.

Exercițiul s-a desfășurat în intervalul pauzei mari în cadrul Colegiului Național „Andrei Mureșanu” și a vizat atât elevii, cât și profesorii colegiului, aducându-se la cunoștința acestora măsurile de siguranță în cazul izbucnirii focului. De asemenea, la această activitate cu caracter informativ au fost prezenți și pompierii din cadrul ISU Bistrița, care au desfășurat în paralel o activitate de recunoaștere a forțelor în teren.

La auzul alarmei de incendiu, elevii au fost receptivi și au evacuat clădirea școlii într-un mod rapid, luându-și măsurile de protecție necesare, împreună cu dascălii lor. Aceștia s-au refugiat pe terenul de sport al liceului, care este locul destinat pentru astfel de situații și au așteptat sosirea pompierilor. Aceștia au fost prompți și au intervenit în cel mai scurt timp cu trei autospeciale. După această demonstrație de recunoaștere a forțelor în teren, liceenii au avut ocazia de a interacționa cu pompierii și de a vizualiza autospecialele și echipamentele acestora. Mai mult decât atât, elevii și profesorii au surprins  pompierii pentru disciplina și seriozitatea demonstrate, fiind felicitați la finalul exercițiului de evacuare de către Căpitanul Seserman Paul, dar și de directorul adjunct al liceului, Antal Attila.

Pompierii derulează această activitate de pregătire și informare a elevilor în fiecare an, vizând prima dată toate școlile din municipiu și, ulterior, cele din împrejurimi. Aceștia trec porțile CNAM anual cu drag, declarându-se mulțumiți și profund impresionați de vigilența și eficacitatea elevilor școlii.

De asemenea, elevii bistrițeni sunt responsabili și știu cum să acționeze în situații limită precum confruntarea cu un incendiu, datorită acestui exercițiu, astfel încât în ultimii ani nu s-a înregistrat niciun incendiu la nivelul școlilor din municipiul Bistrița. Pompierii susțin că elevii cnamiștii se află în deplină siguranță atât în clădirea liceului, cât și în clădirea gimnaziului, sediul ISU fiind localizat în apropierea acestora.

De la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” din Bistrița la Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, București

Printre pompierii care au participat la această simulare de incendiu s-a aflat și un fost elev al Colegiului Național „Andrei Mureșanu”, Raul Aluaș, care în prezent este student al Facultății de Pompieri din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” și se află la Bistrița pentru practică. Acesta a fost bucuros să se întâlnească cu foștii lui profesori și să le răspundă la întrebările legate de această facultate elevilor.

Raul le-a mărturisit acestora și experiența sa legată de perioada Bacalaureatului și admiterii. „Mereu mi-a plăcut să fac activități pentru comunitate și să-i ajut pe oameni. Inițial, am vrut să devin medic, însă în clasa a XI-a am constatat că nu îmi prea place biologia. Părinții mei au încercat să mă îndrume spre meseria de polițist, dar fără succes, deoarece îmi displăcea istoria.

La pompieri admiterea era din matematică și fizică, două dintre materiile mele preferate, și astfel am ales să practic această meserie. Proba sportivă din cadrul admiterii a fost foarte dificilă, mai ales pentru fete, deoarece nici măcar una nu a reușit treacă proba în acel an.”

„Am avut un avantaj, deoarece chiar înainte de Bac s-a instaurat pandemia și nu am mai mers la școală, astfel am avut timp să mă concentrez asupra materiilor importante și să lucrez teste. Din punct de vedere al antrenamentelor sportive a fost  mai dificil, fiindcă eu locuiesc la bloc și nu am avut posibilitatea de a face sport. La începutul antrenamentelor abia mă încadram în timp, dar ulterior am progresat și am fost admis cu succes. Nu regret nici măcar o clipă că am ales această meserie, deși este una foarte dificilă și necesită multă disciplină.”

La finalul activității, liceenii au interacționat și cu Căpitanul Seserman Paul care este mulțumit de modul în care se desfășoară această activitate și de prestația elevilor. „Am observat că sunteți foarte vigilenți la acest exercițiu de educare și se poate observa că sunteți instruiți din acest punct de vedere în caz de incendiu. Țin să vă felicit, chiar m-ați impresionat profund prin felul în care v-ați desfășurat și cum v-ați organizat pe teren.”

Elevii au fost entuziasmați și au privit cu atenție intervenția acestora, constatând că ISU Bistrița le dă mai multă siguranță și poate fi chiar un model pentru o carieră de urmat.

reporter de liceu, Daria Marcu

 


Be the first to comment on "Exercițiu de evacuare la CNAM"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.