„Filă din istoria locală şi naţională” de 1 Decembrie la C.N.A.M.

dscn4544Unirea de la 1 decembrie 1918 reprezintă ziua în care provinciile Basarabia, Bucovina, Transilvania, Banat, Crişana, Maramureş şi Sătmar s-au unit cu Regtaul României, celebrată anual ca zi națională începând cu anul 1990. Având în vedere faptul că toţi elevii vor avea parte de o minivacanţă, activităţile care, în mod normal, ar fi trebuit să se desfăşoare pe 1 decembrie au avut loc, marț, i29 noiembrie în incita Colegiului Naţional ,,Andrei Mureşanu”.

Proiectul ,,Filă din istoria locală şi naţională” este rezultatul final al ideilor venite din partea catedrei de istorie a Colegiului Naţional ,,Andrei Mureşanu” în parteneriat cu CDI ,,Andrei Mureşanu” şi cu Consiliul Şcolar al Elevilor din CNAM. Realizarea unui flash-mob a reprezentat elementul de noutate la nivel de colegiu, idee pe care a avut-o Radu Lupşan, elev în clasa a X-a A şi vicepreşedinte al CŞE  şi care a fost pusă în practică cu ajutorul membrilor din consiliu.dscn4521

Radu Lupşan spune: ,,Am fost inspirat de galeriile marilor echipe de fotbal care pregătesc coregrafii speciale pentru a-și încuraja favoriții la fiecare meci. Am propus această idee consiliului elevilor și ne-am hotărât să organizăm acest moment pentru a sărbători Ziua Naţionala a României. Sincer să fiu, ne-am implicat serios în organizare, am făcut ceva calcule şi chiar și o mică probă. Fiecare membru al consiliului și-a dat interesul pentru realizarea coregrafiei. Am fost surprins când am văzut rezultatul în fotografii și pot să spun ca nu mă aşteptam să iasă chiar așa de bine, având în vedere faptul că a fost destul de dificil să fie respectată ordinea în care au fost aranjate hârtiile. Ideea a fost un concept nou, deoarece noi, consiliul elevilor, am vrut să marcăm la CNAM ziua de 1 decembrie într-un mod mai diferit, dată fiind importanța acestei zile pentru elevii români.”

dscn4537La acest flash-mob, au participat 420 de elevi din liceu, la final de acţiune reieşind ceva foarte bine organizat şi de impact. În sala mică de sport a colegiului, alte activităţi urmau să aibă loc, însă de această dată sub forma unui concurs de cultură generală între calsele a IX-a E, F, H şi a X-a E şi F, precum şi alte momete artistice. Fostul preşedinte al CŞE ,,Andrei Mureşanu”, Alexandru Echert, a prezentat toată activitatea, debutând prin a rezuma semnificaţia acestei zile încărcate de istorie şi de o importanţă însemnată: ,,1 decembrie reprezintă încununarea unui efort naţional, o izbândă a strămoşilor şi în fiecare an, un moment special, marcat de recunoştinţă, de speranţă şi solidaritate. În această zi, românii din ţară şi de pretutindeni îşi afirmă identitatea şi apartenenţa la o naţiune puternică şi demnă.”dscn4547

Concursul a fost împărţit în două etape, după cum urmează: creaţie şi improvizaţie (conceperea unui blazon şi prezentarea succintă a acestuia) şi etapa testării cunostinţelor generale. Pe parcursul activităţii, s-a urmăritşi un colaj documentar dedicat acestei zile, elevii Rusu Paul şi Urdă Maria din clasa a X-a E prezentând mai apoi un moment muzical de excepţie, ,,Treceţi batalioane” şi ,,Clopotul reîntregirii” fiind cântecele cu specific naţional alese. Ca raţiunea să fie compensată de creativitate, elevii clasei a VIII-a C din CNAM, sub coordonarea profesoarei de istorie Dana Iulia Bradea, au susţinut un moment artistic în care au prezentat momente din Primul Război Mondial şi Marea Unire.

dscn4549,,Activitatea dedicată zilei de 1 decembrie a reconfirmat implicarea elevilor din CNAM, dar ceea ce a fost surprinzător, este faptul că mai mult ca oricând am văzut o implicare deosebită din partea bobocilor, ceea ce ne dă speranţe că în viitor vom putea desfăşura numeroase activităţi şcolare şi extraşcolare pe diferite teme, ei dovedindu-se a fi receptivi şi inventivi. Aşadar aşteptăm propuneri de activităţi din partea lor pe care cu susţinerea conducerii sperăm să le concretizăm cât mai bine.”, a spus Nicoleta Butuza, bibliotecarulColegiuluiNaţional ,,Andrei Mureşanu”.

Alexandru Echert a adăugat la final: ,,Mulţumim tuturor participanţilor la această activitate şi vă dorim un 1 decembrie aşa cum îldoriţi. La mulţi ani România Mare.”

În derularea evenimentului au fost implicați şi elevii Ban Alin Patric din clasa a XI-a A, care a făcut fotografii pe tot parcursul activității, Maria Leșan din aceeaşi clasă, care a filmat, în timp ce  Frim Timotei şi Gordon Daniel din clasa a XII-a C au răspuns de sonorizare.dscn4528

Profesoara de istorie, Dana Iulia Bradea, declară pentru ziarul CNAMonline: ,,Proiectul FILĂ DIN ISTORIA LOCALĂ ŞI NAŢIONALĂ a urmărit să potenţeze nivelul cunoştinţelor, simţul artistic, creativitatea şi imaginaţia elevilor, transpuse în activităţi practice, concurenţiale (pe echipe), finalizate în ierarhizarea şi premierea acestora. Impresionantă a fost deschiderea participanţilor, implicarea, seriozitatea, asumarea sarcinilor primite, precum şi dăruirea, fapte vizibile în transpunerea scenică a proiectului dedicat şi derulat cu ocazia Zilei Naţionale a României.”

Vlad Moldovan, reporter de liceu

 

Be the first to comment on "„Filă din istoria locală şi naţională” de 1 Decembrie la C.N.A.M."

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.