Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud a organizat, joi, 14 noiembrie, ora 18.00 vernisajul expoziţiei „Iarna pe uliţă. Cojoace, sumane, pieptare”, eveniment derulat în sala de expoziţii temporare a Secţiei de Etnografie de la sediul instituţiei.
Cu ocazia expoziției temporare intitulate „Iarna pe uliţă. Cojoace, sumane, pieptare” Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud a inițiat un concurs destinat elevilor de gimnaziu coordonat de Gela Neamțu și Bolog Mihaela.
Expoziţia aduce în atenţia publicului obiectele de port tradiţional de iarnă aflate în patrimoniul muzeului, oferind informaţii referitoare la materialele folosite, tehnicile de prelucrare a pieilor, procedeele de confecţionare a pieselor de port, croiurile şi motivele decorative specifice cojoacelor din zona Bistriței.
Evenimentul a fost deschis de managerul Gavrilaș George Alexandru care a urat succes elevilor clasei a Vl-a A de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, primii înscriși în concursul găzduit de expoziție.
Coordonatoarea proiectului, Gela Neamțu, declară: „Ideea noastră a pornit de la faptul că am vrut să ilustrăm picturile Feliciei Avram Andrașiu inspirate din poezia „Iarna pe uliță” de George Coșbuc, care ilustrează ediția din anul 1984 a cărții, si să interpretăm iernile copiilor de altă dată, dar și să îi facem să simtă cum își petreceau iarna generațiile dinaintea lor”.
Programul acestora a constat într-o succesiune de secvențe care au reconstituit scena hibernală din poezia lui George Coșbuc într- o manieră interdisciplinară, alăturând diverse modalități de reflectare a contextului. Astfel elevii încep să recite poezia lui Coșbuc în timp ce doi copii, discutând despre iernile de altădată și despre jocurile copilăriei, au ajuns la o sesiune de comunicări științifice în care sunt explicate noțiunile de „cojoc”, „pieptar” și „suman”.
Copiii sunt apoi surprinși de povestea de demult, revenind la versurile poetului, într-o dramatizare expresivă. Cei doi copii sunt apoi invitați la o expoziție de lucrări plastice ale colegilor care au imaginat prin titlurile lor un poem de iarnă!
Un film a rulat simultan cu jocul actoricesc, ilustrând cu instantanee din jocurile de iarnă ale elevilor clasei, cum se desfășoară lucrurile iarna pe uliță astăzi.
La final au apărut și jurnaliștii care vor transforma evenimentul în știre, pentru a o da publicului larg spre informare.
Sala expoziției s-a bucurat de prezența unui public numeros format din părinți și apropiați ai elevilor, care a asistat la reprezentația acestora și a admirat exponatele de o reală frumusețe.
Bertescu Andra, Leșan Daria și Sulici Ioana, reporteri de gimnaziu
Foto: Prof. Laura Crișan
Be the first to comment on "„Iarna pe uliță” – cu elevii clasei a VI-a A de la CNAM"