În CNAM, opera lui Creangă prinde viață

De Ziua Națională a Lecturii și, totodată, în cadrul proiectului „Uimește(-te)! Citește!”, clasa a III-a A, prof. înv. primar, Rad Aurora, a îmbinat actoria cu lectura, realizând două scenete: „Păcală” și „La cireșe”, de Ion Creangă.

Conform profesoarei pentru învățământ primar aurora Rad, elevii se familiarizează cu arta cititului de când intră în școală: citesc imagini, audiază povești, le ilustrează, reinventează, schimbă finaluri, interpretează roluri și învață că fiecare poveste este o lecție de viață   iar scopul principal al activității a fost dezvoltarea competențelor de lectură. Astfel, elevii au interpretat cu mult talent, au intrat în pielea personajelor, aducând la viață lumea satului românesc, construită cu iscusință de Creangă.

Privitor la ideea de la care a pornit inițiativa, Aurora Rad   mărturisește: în funcție de etapa de școlaritate în care se află elevul, propun și derulez activități specifice de „drag de carte”. Acum, în clasa a III-a fiind, realizăm prezentări de carte (sub formă de afișe), jocuri de rol, scenete scurte și participăm la jocuri care stimulează creativitatea literară. Elevii nu au listă de lecturi impuse, sursa de livrare a viitoarelor lecturi fiind ei înșiși, unii pentru alții.

Întrebată fiind dacă activitatea a necesitat o pregătire deosebită, aceasta prezicează: Aducem poveștile în spațiul clasei, ne identificăm cu personajele și valorificăm potențialul educativ permanent. De aceea, participarea la acest proiect nu a necesitat o pregătire aparte. Noi suntem mereu capabili să demonstrăm că avem abilități specifice lecturii și permanent pregătiți de a „urca pe scenă”.

Activitatea a fost una reușită, întrucât micii actori și-au însușit personajele, interpretând rolurile cu dedicare, într-o manieră demnă de toată aprecierea.

Pop Ioana-Eliza, reporter de liceu

Foto: Denisa Muscari

Be the first to comment on "În CNAM, opera lui Creangă prinde viață"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.