În CNAM răsună colindele

Sâmbătă, 15 decembrie 2018, Colegiul Național „Andrei Mureșanu” a avut onoarea de a participa în cadrul festivalului-concurs de colinde și de obiceiuri de Crăciun „Episcop Nicolae Ivan” la cea de-a VIII-a editie a acestui festival, care a avut loc în Sala Auditorium Maximum a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Festivalul-concurs de colinde și de obiceiuri de Crăciun „Episcop Nicolae Ivan” a fost inițiat în anul 2011 de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, dorind să pună în valoare  colindele și obiceiurile tradiționale românești de altă dată, dar și bucuria din sufletele credincioșilor odată cu sărbătorirea Praznicului Nașterii Domnului.

În decursul spactacolului, pe scenă s-au prezentat 13 grupe de colindători din cele cinci județe ale Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului: Bistrița-Năsăud, Cluj Napoca, Satu-Mare, Sălaj și Maramureș, de la cei mai mici învățăcei până la tinerii liceeni, toți îmbrăcați în straie populare specifice zonei din care provin.

Prin multă strădanie, ambiție, responsabilitate și talent, elevele Dalia Țigăuan, Cristina Fechete, Doboș Lavinia ( a XI-a F), Iulia Zbânca, Delia Bachiș, Cătălina Melente, Beatrice Afrim ( a XI-a E) și Crista Zoltan ( a IX-a  B)  coordonate de  profesoara Veronica Filipaș au reușit să aducă spiritul autentic al Crăciunului românesc  de altă dată, cucerind atât juriul cât și pe ceilalți participanți, fapt care le-a adus locul întâi. De asemenea, elevele CNAM-iste au reușit să impresioneze și  la prima etapă a concursului, care a avut loc la Casa Armatei din Bistrița, unde au ocupat locul întâi.

Profesoara Veronica Filipaș a adus un plus echipei prin colindele zonei Bistrița-Năsăud, alese cu mare grijă: „Asta-I sară, sară sfântă” , „Vino, vino Crăciun dragă” , „Să fii bucuros creștine” si urările „Să  ne slobozi gazdă-n casa” si „Puica neagră bagă-n sac”, susținute în fața juriului format din Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei – președintele de onoare, pr. Bogdan Ivanov – consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, pr. Liviu Vidican – Manci – directorul Seminarului Teologic Ortodox Cluj, Timoce Mocanu – etnolog la Institutul „Arhiva de Folclor a Academiei Române” din Cluj Napoca,  Dan Variu – doctor în muzicologie, compositor și membru al Filarmonicii de Stat Transilvania și  Beniamin Chira – inspector școlar în cadrul ISJ Cluj.

La sfârșitul spectacolului, toate grupurile de colindători au fost felicitate de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, munca lor fiind răsplătită prin diplome și daruri. Grupul elevelor CNAM-iste a primit daruri și premii speciale ,pe măsura prestației pe care au avut-o.

Profesoara coordonator,Veronica Filipaș s-a declarat mai mult decât mulțumită de parcusul elevelor câștigătoare în acest concurs.

Î: Cum a luat naștere participarea CNAM-ului în cadrul acestui concurs și cui îi aparține inițiativa?

R: Inițiativa mi-a aparținut întru totul, am avut bineînțeles sprijinul doamnei director și a dirigintelor Groza Claudia și Lechințan Dalia, fără de care implicarea noastră în cadrului acestui concurs nu ar fi fost posibilă. De asemenea, un mare ajutor l-am primit din partea cadrelor didactice de religie, Mișca și Andreea Pintilescu.

Î: Considerați că participarea la acest festival-concurs trebuie să devină o tradiție în CNAM?

R: Este deja o tradiție și sper să rămână un obicei pentru școala noastră, deoarece CNAM-ul este plin de voci bune pe care am avut plăcerea să le descopăr, mai ales că în acest an am obținut un rezultat atât de bun.

Î: Care este părerea dvs. în legătură cu acest tip de evenimente culturale care promovează tradițiile din zona județului nostru?

R: Juriul a luat în considerare atât prestația muzicală a participanților cât și costumația, ținuta autentică fiind cea care reprezintă tradiția zonei de proveniență a echipei. Frumusețea echipei noastre a constat în faptul că cele nouă participante provin din părți diferite ale județului, lucru care adus la o mai bună omgenizare culturală dar și muzicală. Consider că e de datoria noastră ca profesori să promovăm și să ne îndemnăm elevii să păstreze tradițiile și obiceiurile zonei din care fac parte.

De asemnea, elevele participante consideră că participarea lor în cadrul acestui eveniment constituie o experiență unică. Eleva Delia Bachiș, din clasa a XI-a E a declarat că Implicarea în concurs a avut doar avantaje. A fost o bucurie simplul fapt că am participat, că am reușit să colindăm exact cum și noi am învățat de la bunicii și părinții noștri.

Astfel, implicarea CNAM-ului în cadrul acestui concurs a adus atât sentimente de măndrie cât și de încredere în talentele elevilor care promovează tradițiile județului Bistrița-Năsăud într-un mod atât de special.

Mirela Pintican și Ariana Clapou, reporteri de liceu

 

Be the first to comment on "În CNAM răsună colindele"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.