In memoriam, general Grigore Bălan

Sâmbătă 14 septembrie 2019, în localitatea Blăjenii de Sus din județul Bistrița-Năsăud, s-a desfășurat un ceremonial militar și un parastas de pomenire a eroului general Grigore Bălan.

La manifestarea care a avut loc, au participat câteva sute de persoane, printre care primarul Şintereagului  Ioan Bob, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vasile Puica, subprefectul Ciprian Cecla,  șeful de stat major al Brigăzii 81 Mecanizată „General GRIGORE BĂLAN”, colonel Nicolae Marius Moneanu, reprezentanți ai asociațiilor „Cultul Eroilor Regina Maria Bistriţa”, Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, Societatea ASTRA despărţământul Năsăud, care au comemorat eroul național.

Născut la  Blăjenii de Sus, comuna Șintereag, din județul Bistrița-Năsăud,  și decedat la data de  , la Sinaia, GRIGORE BĂLAN a fost un general român, care a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial.

Citat printre „cei mai buni fii ai țării” încă de la începutul lunii noiembrie 1918, de Consiliul Național Român din Bistrița, GRIGORE BĂLAN a îndeplinit funcțiile de comandant al Grupului 5 Vânători de Munte (1941-1943), comandant secund al Diviziei 2 Munte (1943-1944) și comandant secund al Diviziei 1 Munte (1944). A fost decorat cu Ordinul Militar „Mihai Viteazul” cl. III „pentru devotamentul, priceperea și bravura personală, dovedite în luptele dela Malaja Belosjorka (25 Septemvrie – 2 Octomvrie 1941), când cu riscul vieții sale a reușit să țină lanțul întreg al rezistenții, nelăsând să se frângă rândurile bravelor batalioane ale grupului său. A fost pivotul brigăzii care a înlesnit manevra Corpul german”.

 

La începutul lunii septembrie 1944, Divizia 1 Munte lupta alături de Divizia de voluntari „Tudor Vladimirescu” pentru eliberarea orașului Sfântu Gheorghe. Aveau loc lupte grele cu puternice forțe inamice germane la Ilieni și pe malul stâng al râului Olt, la Chichiș. Colonelul Bălan a fost rănit grav de un foc de artilerie pe teritoriul localității Arcuș la 9 septembrie 1944. El a murit la spitalul din Sinaia patru zile mai târziu, fiind înaintat post-mortem la gradul de general de brigadă. A fost înmormântat în cimitirul militar din București. (informații preluate de pe Wikipedia)

După intonarea Imnului de stat al României şi oficierea serviciului religios, au fost rostite câteva cuvinte în care a fost evocată personalitatea generalului Grigore Bălan și a fost depusă o coroană de flori la bustul acestuia, ridicat spre glorificarea eroului, în satul său natal.

Militarii din Brigada 81 Mecanizată, care poartă astăzi numele eroului, au defilat acompaniaţi de muzica militară a Garnizoanei Bistriţa.

 

Manifestarea s-a încheiat cu un simpozion care a avut loc în incita muzeului dedicat generalului Grigore Bălan.

 

 

 

 

 

 

 Cristian Sebastian Stancu, reporter de liceu

foto: Cristian Sebastian Stancu

Imaginea reprezentativă – Cristian Sebastian Stancu

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.