Întâlnire cu scriitorii la CNAM

Vineri, 13 octombrie 2017 la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” a avut loc o întâlnire cu renumiți scriitori, în cadrul colocviului „George Coșbuc”, la invitația profesoarei Ioana Ardelean.

Scriitorii invitați, Victor Munteanu, Valeriu Stancu, Emilian Marcu, Valentin Marica, Lazăr Lădariu, Alexandru Cristian Miloș, Mircea Istrate, Ovidiu Stancu, Olimpiu Nușfelean și Virgil Rațiu, au dat citire câtorva creații proprii și au răspuns întrebărilor adresate de elevi.

Întâlnirea a fost deschisă de Olimpiu Nușfelean care i-a prezentat pe scriitorii invitați, urmând ca aceștia să spună singuri mai multe despre ei. Desfășurarea acțiunii a fost una destinsă, fiecare scriitor a recitat câte o poezie proprie și a adăugat câteva detalii despre sine pentru public, în afară de Virgil Rațiu care a recitat poezia „Pușca” scrisă de Nichita Stănescu, care i-a amuzat pe elevii prezenți.

După prezentarea propriilor creații, scriitorii au răspuns la două dintre cele mai populare întrebări pe care le primesc de fiecare dată: „De ce scriu?” și „Ce este poezia?”.

Lazăr Lădariu a afirmat că el scrie ca să nu uite și să lase după el acea lumină a sufletului său. Consideră că la a doua întrebare este greu de răspuns: „Nu există o definiție clară a poeziei. Din o sută de fluturi, unul singur reușește să pătrundă prin acel blindaj, cel mai frumos, poezia” . Emilian Marcu consideră că „Poezia este un animal marin care merge pe uscat și ar vrea să zboare. Poezia este moarte.”

Olimpiu Nușfelean îi invită pe elevi să își prezinte creațiile lor. Denisa Mândrean , elevă în clasa a XII-a F citește o poezie scrisă de ea și este felicitată de către scriitori. La această întâlnire au fost prezente clasele a X-a E și a XII-a F, însoțite de profesorii Doina Macarie, Ioana Ardelean și Angela Colțea.

Carmen Rus, reporter de liceu

 

Be the first to comment on "Întâlnire cu scriitorii la CNAM"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.