Întâlnire cu scriitorul Olimpiu Nuşfelean la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”

În data de 13 iunie 2017, la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” s-a derulat, în cadrul orei de limba română, un proiect care l-a avut ca invitat pe scriitorul Olimpiu Nușfelean, directorul revistei „Mișcarea literară”.

La clasa a IX-a E de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” din Bistrița, una dintre orele de dirigenție de la finalul anului școlar 2016-2017 l-a avut ca oaspete pe cunoscutul scriitor bistrițean Olimpiu Nușfelean, care a răspuns cu plăcere invitației elevilor.

Întâlnirea cu scriitorul a fost generată de un proiect mai amplu de la limba română, care și-a propus să ilustreze aspectele definitorii ale arealului bistrițean: istorico-geografic, cultural-artistic, beletristic și jurnalistic. Elevii au decis fiecare ce subiect doresc să dezvolte, astfel încât partea istorico-geografică a fost ilustrată printr-o prezentare Power-Point, cea beletristică a presupus o trecere în revistă a scriitorilor și publicațiilor bistrițene, în timp ce zona cultural-artistică a adus în mijlocul cnamiștilor doi colegi de la Liceul de muzică „Tudor Jarda”. Aceștia au interpretat la acordeon și vioară câteva piese de muzică populară, surprinzând și un scurt obicei de nuntă tradițională secondați vocal de două colege ale clasei.

Segmentul dedicat jurnalismului bistrițean a fost mai elaborat realizat, fiind pregătit prin prezența scriitorului și publicistului de revistă literară Olimpiu Nușfelean, care a prezentat elevilor modul în care se scrie o revistă, etapele elaborării acesteia, dar și revista „Mișcarea literară” ca atare. Informarea s-a lărgit apoi și cu alte reviste locale și naționale la care scriitorul a colaborat: „Echinox” și „Tribuna” din Cluj-Napoca și cenaclul „Amfiteatru” din București. Este membru fondator al cenaclului „Saeculum” (Dej – Beclean) și al cenaclului „George Coșbuc” (Bistrița). A urmat apoi o trecere în revistă a experienței jurnalistice a autorului.

Olimpiu Nușfelean a debutat publicistic în 1971 în revista „Echinox”. Debutul editorial are loc în 1974, în antologia „Popas între poeții tineri” (Ed. Dacia). Colaborează cu proze scurte, poezie, teatru, eseuri și articole de opinie la revistele: „Tribuna”, „Steaua”, „Echinox”, „Astra”, „Vatra”, „Tomis”, „Familia”, „Convorbiri literare”, „Euphorion”, „Viața Românească”, „Contemporanul”, „Ideea europeană”, „Dilema”, „Contrapunct”, „Apostrof”, „Poesis” ș.a. precum și la Radio București și la Radio și TV Cluj-Napoca.

Odată stimulată curiozitatea elevilor, aceştia l-au ascultat cu interes şi entuziasm. La sfârșitul orei, când scriitorul de pregătea de plecare, Olimpiu Nușfelean a fost solicitat de aceștia să mai rămână o oră cu ei, mutând întâlnirea în sala lor de clasă. A urmat o oră interactivă, având ca subiect de dezbatere tipurile de cărți, genurile de cititor şi cum este să fii scriitor.

La finalul întâlnirii, Olimpiu Nuşfelean a donat bibliotecii colegiului câteva numere din „Mişcarea literară”, fapt ce i-a surprins în mod plăcut pe liceeni. Acesta a plecat, lăsând în urmă subiecte de discuţie pe baza întâlnirii, elevii clasei a IX-a E aşteptând entuziasmaţi o altă ocazie de a-l avea în mijlocul lor pe scriitor.

Carmen Rus, reporter de liceu

Foto: Carmen Rus și Oana Dragotă

 

Be the first to comment on "Întâlnire cu scriitorul Olimpiu Nuşfelean la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.