Luni, 16 aprilie 2018, a avut loc, la Centrul de Documentare și Informare din Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Bistrița, o prezentare a Ligii Studențiolor Români din Străinătate (LSRS). Aceasta a fost susținută de Nicoleta-Florina Vlonga, o fostă elevă a liceului și reprezentant al LSRS Franța, studentă la Institutul de Limbi Asiatice din Paris.
Nicoleta le-a oferit elevilor informații despre admiterea la o universitate franceză: cum să aplice, care sunt documentele necesare pentru admitere, dar și pentru traiul de zi cu zi, bursele care pot fi obținute. Folosindu-se de experiența personală, tânăra studentă a povestit cu cei prezenți despre ceea ce înseamnă acomodarea în Franța: formalități administrative, cazare, telecomunicații, dar și cum să îți găsești un job. Toate aceste informații vor apărea în „Ghidul studentului român din Franța”, care va afi publicat lunile viitoare pe site-ul LSRS, dar și pe pagina de Facebook.
Ea a explicat, de asemenea, ce înseamnă LSRS și cum poate aceasta să îi ajute pe viitorii studenți, prin consiliere personalizată.
La final, elevii au avut ocazia să pună întrebări și să discute cu Nicoleta, care le-a răspuns bucuroasă și le-a oferit informații suplimentare.
Toți cei participanți s-au declarat încântați de activitate, arătându-se interesați de studiul în străinătate.
Nicoleta a acordat un interviu în exclusivitate reporterilor de liceu.
Î: Ce te-a convins să ții această prezentare?
R: În primul rând, sunt membru din LSRS, Franța și am decis că dacă tot am șansa să prezint „Caravana LSRS” de ce să nu o fac și să nu dau oportunitatea tinerilor care probabil că vor să studieze în străinătate, nu neapărat în Franța, dar măcar pot să afle de ligă, și pot să afle că undeva, în celelalte filiale, există studenți care sunt dispuși și chiar vor să ofere informații și celorlalți. Pentru că, din moment ce tu ai trecut printr-o perioadă destul de dificilă fiindcă aveai tot timpul o nevoie constantă de informații și nu era nimeni care să ți-o dea, iar atunci te gândești: „hai să ajut și eu pe alții să nu treacă și alții prin ce am trecut eu”, cred că acesta ar fi și motivul din spatele prezentării și chiar motivul din spatele înscrierii în ligă.
Î: De ce ai ales să studiezi în Franța?
R: Povestea alegerii studierii în Franța e puțin mai lungă: am zis că dacă e să merg la o facultate să merg pe ceva ce-mi place. Mie, în clasa a XII-a îmi plăceau foarte mult istoria și limbile străine, mai ales franceza și chineza. Am hotărât, la început, că vreau să merg la Cluj pe franceză-engleză, dar când am văzut programele și ceea ce se face acolo, am spus „În niciun caz”. Pentru a nu pierde nici franceza și nici chineza, am ales să le studiez pe ambele în Franța.
Î: Ce îi sfătuiești pe elevii care vor să studieze acolo?
Î: Nu cred că există un sfat care să poată fi aplicat pentru toți. Foarte mulți studenți care vor să studieze în străinătate se gândesc că nu vor face față, ceea ce este total greșit. Dacă locul tău e acolo, dacă ești ambițios și dacă te ții de muncă poți să faci față absolut oriunde. Pentru cei care vor să vină strict în Franța, trrebuie să fie încărcați cu foarte multă seriozitate, să învețe să devină tupeiști pentru că acolo birocrația este incredibilă. Mie mi-a luat aproape jumătate de an ca să ajung cam la zi cu tot.
Î: Crezi că această prezentare i-ar putea influența pe elevi să aleagă o universitate în străinătate?
R: E destul de dificil să schimbi părerea cuiva, pentru că depinde și de ceea ce vrea să facă. Să-ți dau un exemplu, dacă nu ți-a trecut niciodată prin cap gândul să mergi în străinătate, s-ar putea să te gândești că poate ți s-ar potrivi în străinătate. Contează să fie acel moment de „click”, de aprindere de bec, în care să-ți vină ideea strălucită.Atâta timp cât tu nu o ai sau nu ți-a venit, practic vorbești degeaba, fiindcă nu trebuie ca cineva să te convingă, ci trebuie ca tu să ai momentul în care zici „eu chiar vreau să fac asta.”. Totul ține de micuțul creier și subconștient care-ți dictează uneori ce să faci.
Pe cei de la LSRS îi puteți găsi aici:
www.lsrs.ro
Facebook: Liga Studentilor Romani din Strainatate
Claudia Scuturici, Andreea Bora, reporteri de liceu
Be the first to comment on "LSRS- acum și la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”"