Magia copilăriei la Play Fest 2024: CNAM celebrează educația prin joc

Pe 31 mai 2024, Colegiul Național Andrei Mureșanu din Bistrița a găzduit un eveniment deosebit, Play Fest, cu ocazia Zilei Copilului.

Play Fest a fost o inițiativă națională organizată sub egida proiectului „Educația și Dezvoltarea Timpurie a Copilului în România”, derulat de UNICEF în parteneriat cu Centrul Step by Step și susținută de Fundația Lego. Evenimentul a reunit grădinițe și școli din 22 de localități din 15 județe, având ca scop celebrarea și promovarea importanței educației timpurii.

 Deschiderea festivităților a fost marcată de discursul doamnei Livia Matei, profesor pentru învățământul primar, care a subliniat importanța învățării prin joc în dezvoltarea copiilor: „Mă numesc Livia Matei, sunt profesor pentru învățământul primar și astăzi am bucuria de a vă introduce în universul Play Fest. Acesta este primul eveniment național dedicat învățării prin joc, pentru a promova învățarea în perioada copilăriei timpurii. Jocul și joaca sunt cele mai potrivite metode pentru dezvoltarea copilului.”

Tema primei ediții a fost „Orașul Meu”, iar evenimentul a inclus o serie de activități diverse, menite să încurajeze copiii să exploreze și să învețe prin joc. Iată o scurtă prezentare a activităților desfășurate pe parcursul săptămânii Play Fest:

Luni: City Tour – Elevii și învățătoarele au făcut un tur al orașului Bistrița, descoperind locuri și povești noi.

Marți: Pictură – Copiii au realizat lucrări artistice despre orașul lor, folosind diverse tehnici de pictură.

Miercuri: Construcții cu materiale reciclate- Elevii au construit modele ale clădirilor din Bistrița, folosind materiale reciclate.

Joi: Dans și muzică – O zi dedicată dansului și muzicii, în care copiii s-au bucurat de activități artistice și recreative.

Evenimentul principal, desfășurat pe 30 iunie, a adus împreună elevi, părinți, cadre didactice și membri ai comunității. Fiecare clasă a avut un atelier specific:

Clasa I: Orientare și Siguranță- Activitate gestionată de Comisarul de poliție Ramona Sângeorzan, coordonatorul Compartimentului de Prevenire din Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud. Tema atelierului a fost „Siguranța în orașul meu”, în cadrul căruia elevii au învățat prin joc regulile de circulație și comportamentele corecte în trafic.

Clasa a II-a: Construcții prin Lego- Elevii au realizat construcții creative folosind piese Lego.

Clasa a III-a: Dans- Copiii au participat la un atelier de dans, dezvoltându-și abilitățile artistice și fizice.

Clasa a IV-a: Concurs de Cultură – Elevii au pregătit și au participat la un concurs de cultură generală, testându-și cunoștințele și spiritul de echipă.

Printre invitații speciali s-a numărat și comisarul de poliție Ramona Sângeorzan, coordonatorul Compartimentului de Prevenire din Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud. Ea a coordonat atelierul „Siguranța în orașul meu”, unde a discutat cu elevii despre comportamentele corecte în trafic, folosind metode interactive și jocuri educative.

Activitatea a inclus utilizarea unui covor cu semne rutiere și o lecție despre principalele indicatoare și reguli de circulație rutieră. „În cadrul compartimentului de prevenire a criminalității, ne concentrăm atenția asupra celor mai tineri membri ai comunității. Prevenirea victimizării în accidente rutiere este o temă foarte importantă. Astăzi, am exersat cu elevii din clasa pregătitoare comportamentele corecte în trafic, pentru ca aceștia să ajungă acasă în siguranță,” a declarat comisarul Sângeorzan. La finalul activității, copiii au fost recompensați cu aplauze, subliniindu-se importanța modelului oferit de adulți în educația celor mici.

Daiana Barna, Andreea Muresan, Cristiana Sigmirean – reporteri de liceu

Be the first to comment on "Magia copilăriei la Play Fest 2024: CNAM celebrează educația prin joc"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.