Miercuri, 16 noiembrie 2016, s-au împlinit 200 de ani de la nașterea poetului și revoluționarului Andrei Mureșanu. Acest eveniment a fost marcat la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, Bistrița, de o serie de activități ale căror elemente comune au fost viața și opera poetului în raport cu realitatea contemporană a liceului.
Pe 16 noiembrie 1816, se năștea la Bistrița Andrei Mureşanu, un poet care şi-a lăsat vizibil amprenta asupra judeţului Bistriţa-Năsăud, unul dintre cele mai prestigioase colegii din judeţ purtându-i astăzi numele – Colegiul Naţional ,,Andrei Mureşanu”, Bistriţa. Participant la revoluţia din 1848 şi autor al Imnului Naţional, Andrei Mureşanu este un nume încărcat de istorie şi cultură.
La moment aniversar, dis-de-dimineaţă, în sălile de clasă ale Colegiului Naţional ,,Andrei Mureşanu” s-a auzit Imnul Naţional, C.N.A.M.-iştii bucurându-se, cu siguranţă, de faptul că studiază într-un colegiu al cărui nume are o semnificaţie aparte. Directorul educativ Crina Peter, împreună cu un grup de liceeni din Consiliul elevilor şi elevi din şcoala gimnazială și din ciclul primar au depus o coroană de flori la statuia poetului Andrei Mureşanu. A fost un moment de comemorare, aceştia intonând Imnul Naţional şi recitând poezii scrise de însuşi Andrei Mureşanu. Trecătorii curioşi se opreau pentru a vedea ce se întâmplă, unii dintre ei fiind cu siguranţă mândri de faptul că un bistriţean este autor al imnului național. Ideea aniversării zilei de naștere a lui Andrei Mureșanu îi aparține consilierului educativ Crina Peter care, în urmă cu trei ani, a inițiat o serie de manifestări cu scopul celebrării zilei numelui liceului, așa că succesiunea aceasta a manifestărilor a devenit deja cutumă la CNAM. Legat de această inițiativă, aceasta declară: „Am reușit să-i inițiem pe bobocii de liceu în spirit CNAM să fie mândri și oarecum obligați să se ridice la cotele valorice pe care generații e-a rândul le-au atins ca elevi într-o școală de prestigiu”.
Odată întorşi la şcoală, pe elevi îi aşteptau alte activităţi aniversare pregătite de colegii lor.
Vlad Moldovan, reporter de liceu al CNAMonline.
„Andrei Mureşanu – casa mea”, concurs de creație literară
Pentru a marca aniversarea a 200 de ani de la naşterea poetului Andrei Mureşanu, la nivelul ciclului primar s-a desfăşurat un concurs de creaţie literară cu tema „Andrei Mureşanu-casa mea”.
„Învăţăceii” lui Andrei Mureşanu din clasele a III-a şi a IV-a s-au întrecut în creativitate şi au realizat compuneri deosebite pe tema dată. Lucrările au fost evaluate, iar cele mai interesante au fost premiate într-un cadru festiv, în prezenţa elevilor de liceu şi a conducerii şcolii, înmânarea premiilor fiind făcută de directorul adjunct Irina Matei, alături de cosilierul educativ Crina Peter.
Premiul I a fost obţinut de elevele Grama Sandra şi Gavriloaie Carina din clasa a III-a C, step by step, prof. Motoc Ioana/ Matei Livia care şi-au prezentat creaţiile în cadrul festivităţii de premiere, ocazie cu care şi-au exprimat bucuria de a învăţa în şcoala care poartă numele marelui poet. Tot din clasa a III-a C step by step a fost și ocupanta locului II, Peter Christiana Andreea, alături de Poienar Roxana Mihaela din clasa a III-a E, prof. Spermezan Floare. Premiul III a fost obținut de elevele Hurlui Maia, clasa a III-a D step by step, prof. Somesan Nicoleta/ Clompos Andrada și Timar Daiana, clasa a III-a A, prof. Rad Aurora, în timp ce mențiunile au fost obținute de Mateescu Miruna, clasa a III-a A, Voica Dana, clasa a III-a C, Szekely Maya și Marcu Daria ambele din clasa a III-a E.
Copiii au fost premiați cu diplome și cadouri oferite cu sprijinul Asociației de părinți din CNAM și al Bibliotecii Județene „George Coșbuc”.
„Știi cine a fost Andrei Mureșanu?”
Începând cu ora 12.00 în Centrul de Documentare și Informare al CNAM s-a desfășurat a treia ediție a concursului „Știi cine a fost Andrei Mureșanu?”, care se adresează bobocilor de liceu. Din fiecare clasă de a IX-a a participat câte un echipaj format din câte doi elevi. Aceștia au avut la dispoziție 50 de minute pentru a rezolva subiectele, după care a urmat evaluarea. Irina Vlas, profesoară de limba și literatura romnână și totodată coordonatoarea concursului, a acordat reporterilor de liceu un scurt interviu legat de această activitate.
REPORTER: Cu ce scop ați organizat acest concurs?
IRINA VLAS: Ideea a fost a doamnei Crina Peter, aceea a conștientizării valorii literare și istorice a poetului Andrei Mureșanu, iar alegerea elevilor de clasa a IX-a s-a făcut pe principiul „Venim la CNAM pentru că vrem”. Dacă venim la CNAM pentru că vrem, trebuie să știm câte ceva despre el și scopul nostru a fost să vedem ce știu elevii de clasa a IX-a despre poet la venirea lor în liceu.
REPORTER: Cum ați organizat concursul?
IRINA VLAS: Concursul a fost organizat pe trei secțiuni: o primă secțiune referitoare la imnul național, a doua secțiune – viața și opera poetului și a treia secțiune, date despre școala noastră, care poartă numele lui Andrei Mureșanu de mai mulți ani și are o istorie în spate. Noi am făcut-o cunoscută elevilor printr-o bibliografie pe care au primit-o săptămâna trecută. Sperăm să aibă succes activitatea aceasta.
REPORTER: Cum au reacționat elevii în legătură cu concursul? Au fost entuziasmați?
IRINA VLAS: Au fost surpinși inițial. Nu știau la ce să se aștepte. Eu cred că au reacționat bine. Am o singură clasă de a IX-a, au reacționat bine, s-au hotărât repede care să participe, la fel a fost și în ceilalți ani. Mi se pare că e bine.
REPORTER: De ce este important să știm cât mai multe despre Andrei Mureșanu?
IRINA VLAS: A nu ști despre Andrei Mureșanu este un aspect negativ. Venind la CNAM trebuie să știi măcar de ce se numește liceul așa, trebuie să știi cine a fost, având în vedere contribuția lui Andrei Mureșanu la tot ce se cheamă istorie, literatură, cultură. Cred că ar fi păcat să nu știm.
Concomitent cu acest concurs derulat în incinta liceului, la hotel Metropolis s-a derulat concursul „Cine știe câștigă” organizat de Radio România Cultural, la care au luat parte trei eleve ale CNAM. Concursul ,,Cine ştie câştigă” are peste 50 de ani de existenţă, fiind motiv pentru a aduce în discuţie istoria culturală a civilizaţiei locale.
Până la stabilirea rezultatelor concursului „Știi cine a fost Andrei Mureșanu?”, a avut loc un scurt program omagial. Pentru început, cei prezenți au vizionat un teaser al viitorului film „Mileniul III pe urmele lui Andrei Mureșanu”, teaser realizat de elevii clasei a XI-a A, Alin Patric, Dan Cîmpan și Andrei Cotul sub coordonarea profesoarei Camelia Toma. Povestea începută de aceștia a fost continuată de eleva Chirtoș Maria din clasa a X-a A, coordonată de profesoara Claudia Groza, care a prezentat un eseu cu titlul „Andrei Mureșanu în lirica eminesciană”. În continuare, eleva clasei a VII-a B, Cozan Zoltan Yenyfer-Crista, i-a încântat pe cei prezenți cu o baladă populară, care, asemeni imnului național, face referire la pericolele la care a fost supusă țara noastră pe parcursul istoriei. În continuarea programului, eleva clasei a XII-a E, Cușmir Ionela-Florina, coordonată de profesoara Aurelia Hîruța a delectat elevii cu un moment liric autentic, dând citire propriilor ei poezii.
La vremuri noi, ziar nou – cnamonline.ro
Această zi a fost prilej de sărbătoare și pentru echipa de jurnaliști a Colegiului Național „Andrei Mureșanu” care a lansat noul ziar CNAMonline. Ziarul este de acum la el acasă, fiind găzduit pe un domeniu achiziționat de liceu și realizat tehnic de informaticianul Eugen Neamțiu. Cu acest prilej, liceenii prezenți cărora li s-au alăturat și elevii din clasa a VII-a A au aflat povestea ziarului, atât din prisma profesoarei coordonatoare, Aurelia Hîruța, cât și din prisma membrilor echipei de reporteri.
Înființat în aprilie 2010 în urma unui proiect național intitulat „Reporter de liceu” și inițiat de Fundația Soros, ziarul CNAMonline a fost un punct de reper pentru multe dintre evenimentele importante ale colegiului și nu numai. Câștigător al locului III la concursul național pentru cel mai bun ziar în anul 2010, partener media al ziarului bistriteanul.ro și al postului de televiziune local As-Tv Bistrița în realizarea și promovarea manifestărilor prilejuite de 100 de ani de existență a clădirii Colegiului Național „Andrei Mureșanu”în 2012, realizator al promovării celor trei ediții ale etapei naționale a Olimpiadei Naționale „Lectura ca Abilitate de Viață”, CNAMonline are în aproape șase ani de existență peste 600 de articole și 40 de redactori care s-au succedat timp de 8 generații de reporteri.
Începând din luna iulie 2016 ziarul a încetat să mai apară pe internet, fapt ce a determinat o mare îngrijorare în legătură cu existența lui, care s-a accentuat odată cu un mesaj primit de la Ovidiu Voicu, directorul Departamenrului pentru Politici Publice al Fundației Soros pentru România în care se preciza: „din păcate trebuie să vă spun că foarte probabil la sfârșitul anului Fundația își va restrânge substanțial activitatea în România. Ar fi bine să căutați o altă soluție pentru a publica ziarul. Ceea ce vă trebuie este un serviciu de găzduire a paginilor de Internet care să suporte platforma WordPress. Baza de date cu toate articolele poate fi preluată de pe serverul actual și ziarul își va păstra toată istoria”.
Iulia Vlad, directorul Colegiului Național „Andrei Mureșanu” a înțeles importanța publicației pentru educaţia socială și implicarea activă a elevilor în comunitate și a susținut relansarea ziarului. Prezentă la evenimentele omagiale, aceasta a declarat: „Vă felicit pentru acest proiect, tot ce s-a întâmplat la clubul de jurnalism vi se datorează și vă doresc mult, mult succes mai departe.” În numele fostelor și actualelor generații de reporteri, profesoara Aurelia Hîruța i-a mulțumit directoarei pentru că a făcut posibilă continuarea existenței ziarului.
Finalul evenimentului a fost marcat de acordarea premiilor. Prima dată au fost premiate pentru implicarea activă a reporterilor de liceu coordonatoarea Aurelia Hîruța și bibliotecara Nicoleta Butuza, realizatorii teaser-ului, elevii care au susținut programul omagial și reporterii care și-au dat concursul la promovarea evenimentului. Emoțiile s-au sfârșit și pentru echipajele claselor a IX-a, ai căror câștigători au fost: premiul I – elevii clasei a IX-a E, premiul II – elevii din clasa a IX-a D, iar premiul III – elevii clasei a IX-a F. Pentru activitatea depusă în cadrul concursului, membrii acestuia au fost răsplătiți cu diplome și cărți.
Claudia Scuturici, reporter de liceu
Be the first to comment on "Manifestări la 200 de ani de la nașterea lui Andrei Mureșanu"