Mara Ciubucă – olimpică națională la limba germană  

Mara Ciubucă, elevă în clasa a X-a A la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, Bistrița, profil științe ale naturii este unul dintre elevii care au reprezentat și anul acesta cu mândrie liceul în cadrul olimpiadelor județene, calificându-se la etapa națională a Olimpiadei de Limba germană.

Anual, elevii CNAM-ului înnobilează liceul prin rezultatele deosebite și prin nivelul de performanță demonstrat în cadrul olimpiadelor școlare. Dintre aceștia, se evidențiază eleva Ciubucă Mara, care a completat anul acesta lotul olimpicilor naționali ai liceului, obținând premiul întâi la faza județeană a Olimpiadei de Limba germană. Sub îndrumarea și coordonarea profesoarei Rai Anca, Mara a transformat pasiunea sa pentru limba lui Goethe în performanță.

Întrebată de către reporterii CNAM despre motivul care a determinat-o să facă alegerea de a participa la această olimpiadă, Mara a afirmat: „Am studiat limba germană de mică, șase ani ca limbă maternă și mereu mi-a plăcut. Mama mea a studiat, de asemenea, germana când era mică, iar eu cred că și asta a contribuit la cultivarea pasiunii mele pentru această limbă. Mi s-a părut că experiența olimpiadei mă va ajuta mult să îmi aprofundez germana.”

Cât despre pregătirea pentru olimpiadă, Mara mărturisește că aceasta a constat în dialoguri purtate în limba germană pe diverse teme, compuneri, dar și lectură suplimentară.

Din perspectiva Marei, experiența participării la olimpiadele școlare aduce numeroase beneficii, printre care și posibilitatea de a-ți aprofunda cunoștințele deja dobândite. Cât despre participarea la etapa națională, Mara consideră că este un bun prilej de a câștiga experiență , de a cunoaște oameni noi sau chiar de a lega prietenii. În legătură cu subiectele abordate, Mara a declarat: „La etapa națională, subiectul pe care a trebuit să-l tratăm la proba scrisă a fost unul destul de filozofic. Proba practică de la etapa națională, pe de altă parte, a fost foarte interesantă. A trebuit să realizăm o scurtă piesă de teatru pe baza unei cărți citite acolo – o probă originală și foarte interesantă aș spune eu, diferită de tot ceea ce am auzit ca s-a dat la alte olimpiade naționale.

Ceea ce atras-o, însă, pe Mara privitor la limba germană este multitudinea de posibilități pe care cunoașterea acesteia ți le oferă. De asemenea, Mara afirmă că a considerat această limbă una interesantă încă de la bun început. Planurile de viitor ale Marei gravitează în jurul studiului medicinei, după cum declară chiar ea: „Peste 10 ani mă văd studiind medicina, în România sau în alte țări precum Germania sau țările nordice. Îmi place să ajut oamenii și să le ameliorez durerea cu cât pot eu.”

Mara și-a preluat modelul în viață din mediul familial. Aceasta a afirmat: „Mama este modelul meu în viață . Ea mă ajută mereu când am nevoie și m-a inspirat să urmez această cale. Ea fiind medic, mereu am fost fascinată de ceea ce face și mereu mi-am dorit să pot să ajut și eu cum o face ea.”

Mesajul Marei pentru liceeni este următorul: „Distrați-vă, legați prietenii, faceți mereu ceea ce vă place. Liceul nu durează o eternitate. Pentru mine, acești doi ani au trecut ca vântul.”

Andrada Vălean, reporter de liceu

Be the first to comment on "Mara Ciubucă – olimpică națională la limba germană  "

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.