Marea Unire-marcată la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Bistrița

Miercuri, 29 noiembrie 2017, elevii Colegiului Național „Andrei Mureșanu” Bistrița au sărbătorit Marea Unire, începând cu ora 12:00. Evenimentul a fost marcat de o horă uriașă în curtea liceului și de cea de-a doua ediție a concursului „File din istoria locală și națională”, prezentat de eleva Andreea Suciu (XI E). Juriul a fost format din consilierul educativ Nicoleta Butuza, președintele Consiliului Școlar al Elevilor, Alexandra Oltean, și eleva Bianca Căienar.

Odată ce clopoțelul a anunțat ora 12:00, elevii s-au unit în horă în jurul tricolorului ce se afla în centrul curții. După aceea, a avut loc concursul „File din istoria locală și națională”. La acesta au participat cinci echipe din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a E și F. Concursul, desfășurat la Centrul de Documentare și Informare al Colegiului, a constat în trei probe. Prima probă a fost de creație artistică: fiecare echipă participantă a avut de realizat un desen reprezentând însemnele Casei Regale românești.

 

A doua probă a fost cea de cultură generală, în cadrul căreia elevii au primit un set de întrebări pe baza unei bibliografii studiate anterior. Ultimă probă le-a pus participanților creativitatea la încercare. Aceștia au primit o listă de cuvinte, care trebuiau să fie utilizate pentru compunerea a două catrene.

În timpul probelor, spectatorii s-au bucurat de o serie de momente artistice susținute de elevi: Maria Urdă, Cristina Fechete și Vlad-Paul Rusu au interpretat cântece patriotice, iar Andreea Catalano, Raul Peterlin, Ana Maria Nedelea, Mihai Chiș, Darius Cătuna și Alex Pieptenar au realizat o scenetă prezentând un moment din Primul Război Mondial.

La final, juriul a decis. Podiumul a fost ocupat de echipajele claselor a XI-a F (locul 1), a IX-a E (locul 2) și a X-a F (locul 3).

Dana-Iulia Bradea, coordonatoarea proiectului, a afirmat: „Activitatea s-a născut din dorința de cunoaștere și valorificare a patrimoniului local și national, dar și din dorința de insuflare a sentimentului patriotic. Elevii au fost receptivi, deschiși și creative, dând dovadă de seriozitate, implicare și spirit de echipă.”

În legătură cu viitorul proiectului, aceasta a declarat: „Ne propunem extinderea și la nivelul altor unități de învățământ din județ, în colaborare cu instituțiile Ministerului Apărării din Bistrița.”

 

Claudia Scuturici, reporter de liceu

Foto: Sharon Crețu

 

Be the first to comment on "Marea Unire-marcată la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Bistrița"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.