Joi, 28 martie a. c, începând cu ora 18 și un sfert, Cenaclul George Coșbuc se întrunește într-o nouă ședință, la Casa de Cultură a Sindicatelor, Bistrița, în primitorul Birou al Directorului Alexandru Câțcăuan, Birou în care au poposit, de-a lungul timpului, multe personalități culturale, printre care și Mitropolitul Bartolomeu, un alt sărbătorit al lui martie.
Vor citi, pentru analiză, din creațiile lor, adolescenții Alexandra Mânzat (proză) și Toni Chira(poezie).
Alexandra Mânzat este elevă în clasa a X-a la Colegiul Național „Liviu Rebreanu”, fiind laureată a Concursului Național „Tinere Condeie”, ediția 2018, participând în Tabăra de Creație „Tinere Condeie” de la Muncel. De asemenea, este colaboratoare la Revista „Pov 21”, ce conține „punctele de vedere ale tinerilor secolului 21” din Bistrița și din țară. De anul acesta, ea frecventează i Cercul literar de la Palatul Copiilor Bistrița.
Toni Chira este un promițător poet dejean, autor al cărții „Scufundări în Styx”, apărută la Editura ASTRA Dej, în 2018, fiind laureat al Festivalului „Vasile Lucaciu”, 1-2 decembrie 2018, Cicârlău, unde a primit și Premiul Revistei „Mișcarea literară”. A debutat cu un grupaj de poeme, anul trecut, de Buna Vestire, în revista „Cronograf” din Satu Mare. Deși este doar elev în clasa a IX-a la Liceul Teoretic „Alexandru Papiu Ilarian”, Dej, este foarte implicat în viața literară a regiunii natale, fiind co-fondator, alături de poetul Radu Zăgrean, al Cenaclului „Clepsidra” din Dej.
Cu acest prilej, va avea loc și o Evocare – Teo Vrăsmaș, după 20 de ani! Fratele acestuia, scriitorul Niculae Vrăsmaș, va prezenta cărțile semnate Teo Vrăsmaș, „Raze de suflet”– Poezii – Teo Vrăsmaș văzut de contemporani , Editura Charmides, Bistrița, 2018, și Poeme rebele, Editura Solon, Bistrița, 2019, volume îngrijite de Niculae Vrăsmaș.
Și, pentru că „Ultimul Castelan”, Alexandru Câțcăuan, se găsește în săptămâna unui ceas aniversar, va fi sărbătorit și de mai tinerii (în majoritate) colaboratori de la Palatul Copiilor Bistrița, Cotidianul Răsunetul, Revista Mișcarea literară. Martie fiind luna în care sunt cuprinse și Ziua Scriitorului (3 martie) și Ziua Poeziei (21 martie), organizatorii Cenaclului propun și o lectură publică susținută de cei prezenți care scriu poezie, proză, critică literară. Sunt așteptați toți cei care își doresc și își permit să participe la un atelier literar ce se vrea dinamic, eficient și efervescent.
Ionela-Silvia Nușfelean
Be the first to comment on "Martie literar și-n Cenaclul „George Coșbuc”"