Micii patrioți ai Colegiului Național „Andrei Mureșanu” și proiectul „29 pentru 29”

În luna noiembrie a anului 2016, clasa a III-a A, de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, sub coordonarea profesoarei de ciclu primar Aurora Rad, a deschis o amplă serie de activități din proiectul cu tematică istorică intitulat „Personalități ale culturii românești – 29 pentru 29”, cu scopul de a-i ajuta pe copii să descopere nume importante din istoria poporului român.

Proiectul cuprinde cinci domenii importante ale culturii naționale: istorie, artă populară, folclor, tradiție și obiceiuri și este conceput ca o excursie imaginară în trecut, pornind din prezent, pentru a-i ajuta pe copii să localizeze personalități importante ale neamului românesc, după cum susține Aurora Rad: „oameni care au dezvoltat pasiuni și care și-au sacrificat de foarte multe ori viața spre binele urmașilor lor, oameni care au reprezentat România peste hotare, oameni care ne ajută să putem spune cu voce tare că nu suntem un popor care vine de nicăieri, că avem niște rădăcini, că avem o identitate, lucruri care ne fac unici în lume”.
În cadrul proiectului, fiecare dintre cei 29 de copii ai clasei prezintă într-un mod inedit câte o personalitate marcantă a istoriei române. Profesoara de ciclu primar Aurora Rad consideră că la această vârstă copiii nu sunt suficient de maturi pentru a înțelege istoria în toată complexitatea ei și își propune ca prin acest proiect, să le deschidă copiilor calea spre cunoaștere. „Consider că nu sunt suficient de mici pentru a fi curioși. Atunci când îi determini să fie curioși, îi inciți, copiii caută, se informează, automat își deschid orizontul, își îmbogățesc cultura, dobândesc cunoștințe pe care ulterior le pot aplica în contexte diferite”susține aceasta.

În data de 23 ianuarie 2017, la „Casa cu lei” avut loc prima întâlnire organizată de doamna Aurora Rad, în cadrul căreia cinci dintre elevii clasei a III-a A au prezentat personalități importante, după cum urmează: Maria Vasile a refăcut drumul tradițiilor de la Dimitrie Gusti la Virginia Linul, Daiana Timar a vorbit despre Regina Maria, Ana Gecan a prezentat personalitatea Reginei Elisabeta, Raisa Țâra a vorbit despre Maria Tănase și David Găluț l-a prezentat pe Nicolae Iorga. La eveniment au fost invitați creatoarea Virginia Linul și colonelul Ioan Gaftone, care au participat alături de copii la realizarea activității.

Profesoara de ciclu primar Aurora Rad este apreciată atât de copii cât și de părinți pentru modul asumat în care își desfășoară activitatea la catedră. Își iubește țara și nu își uită nicio clipă identitatea națională, sădind în sufletul copiilor dragostea pentru cultura și istoria poporului român.

Iulia Zăgrean, reporter de liceu

Profesoara de ciclul primar Aurora Rad şi elevii din clasa a 3-a A, de la Colegiul Național „Andrei Mureşanu” au acordat interviuri reporterilor de liceu despre proiectul „Personalităţi ale culturii româneşti – 29 pentru 29” cu privire la activitățile acestuia.

Definind istoria, Aurora Rad subliniază ideea lansării acestui proiect: Istoria înseamnă cunoaştere, patrimoniu cultural, valori materiale, valori umane. Am considerat că cele mai utile lor le sunt valorile umane. De aici a izvorât ideea acestui proiect.

Toată această acţiune este concepută ca o excursie imaginară în trecut, pornind din prezent. Mergem, ne întoarcem cu faţa şi localizăm acele personalităţi care constituie pentru noi modele, oameni care au dezvoltat pasiuni şi care şi-au sacrificat de foarte multe ori viaţa înspre binele urmaşilor, oameni care au reprezentat România peste hotare, oameni care ne ajută să putem spune cu voce tare că nu suntem un popor care vine de nicăieri, că avem nişte rădăcini, că avem o identitate, lucruri care ne fac unici în lume.

Prima activitate a avut loc în data de 23 ianuarie 2017, la partea de istorie şi artă populară fiind invitată Virginia Linul continuatoarea a ceea ce a fost Dimitrie Gusti. Am profitat de faptul că doamna Virginia Linul este conjudeţeana noastră şi a fost aleasă ca subiect de proiect.

Copiii din acest domeniu au studiat despre Dimitrie Gusti, realizându-se legătura dintre acesta şi Virginia Linul.

Alte personalități prezentate în această activitate au fost: Regina Maria; Regina Elisabeta, numită şi creatoarea României moderne, Nicolae Iorga şi Maria Tănase. În acea seară au fost și alți invitați: Am avut invitat şi un colonel, domnul Ioan Gaftone, care a intervenit cu completări, întregind tabloul prezentării. Pe partea de istorie am avut şi pe domnul Menuţ Maximilian care este etnolog şi un om care trăieşte la cote maxime atunci când este alături de copii şi rezonează în sufletele acestora.

 Cea de-a doua întâlnire s-a desfăşurat în data de 30 ianuarie 2017, în cadrul liceului de Arte Corneliu Baba, unde 9 copii au prezentat personalităţi din domeniul artei plastice, artei dramatice şi muzicii. Personalităţile prezentate au fost: pictură – Nicolae Toniza, Nicolae Grigorescu, sculptură – Constantin Brâncuşi, artă dramatică – Sergiu Nicolaescu, Radu Beligan şi Jan Negulesco care până în prezent este considerat a fi primul român cu o carieră strălucită la Hollywood, muzică – George Enescu, Ciprian Porumbescu şi diva prezentului Angela Gheorghiu. La această activitate a fost invitat istoricul de artă prof. Vasile Duda, directorul Liceului de Arte „Corneliu Baba” şi părinţii elevilor. Modalitatea de prezentare a fost la alegere, copiii fiind determinaţi să îşi folosească imaginaţia, astfel încât toate proiectele au fost diferite.

Nu am vrut să fie o activitate statică în care unul vorbeşte şi ceilalţi ascultă, iar cel care prezintă este timorat de emoţie si de stres. Am vrut să fie totul foarte degajat, foarte relaxant, o activitate într-un context aparte, deci dincolo de spaţiul sălii de clasă pentru că eu, aşa cum le-am spus şi lor, cred că învăţarea se produce peste tot.

 În cadrul prezentării elevii care şi-au ales un compozitor, au interpretat o melodie din repertoriul acestuia. Despre această alegere, Aurora Rad menționează: Copiii care au prezentat personalităţi de genul lui Ciprian Porumbescu şi George Enescu la final şi-au încheiat prezentarea cu interpretarea unei piese, de exemplu „Rapsodia numărul 1”. Am avut filmuleţe de prezentare şi o sumedenie de secvenţe inedite. La Angela Ghiorghiu, unde fetiţa nu avea cum să interpreteze o soprană a selectat o piesă, „Copacul”, pe care am audiat-o. Am văzut scene din filme regizate de Sergiu Nicolaescu sau din piesele în care a jucat Radu Beligani.

 La finalul proiectului fiecare copil va trebui să deţină un portofoliu cu 29 de personalităţi şi pe lângă acesta ei vor dărui un obiect care să îl reprezinte pe artistul studiat. Copiii au oferit insigne, magneţi de frigider, ecusoane sau brăţari din mărgele.

Scopul acestui proiect este educativ şi psiho-social, elevul fiind nevoit să vorbească în faţa publicului, trecând peste emoţii şi obţinând încredere în sine. Sprijjinul financiar este susţinut de către părinţi, fiecare implicându-se în creşterea propriului copil, aceştia fiind entuziasmaţi cu privire la activităţile prin care învaţă copiii lor. Aurora Rad subliniază: Copiilor le trebuie alt gen de activităţi pentru că lumea a evoluat, si odată cu ea profilul copilului din zilele noastre, totul.

La o activitate din proiect se lucrează între două săptămâni şi o lună de zile, în funcție de anvergura proiectului. Elevii sunt încântaţi de aceste activităţi, fiind obișnuiți încă din clasa zero cu astfel de acțiuni şi primind o nouă idee cu nerăbdare şi fascinaţie. Cu privire la acest aspect Aurora Rad precizează: Se citea în ochii lor entuziasmul şi bucuria. Nu le venea să îşi ridice ochii de pe foile de prezentare ale colegilor. Adresau întrebări, iar ochii li se ridicau de pe foi doar atunci când li se manifesta curiozitatea şi aveau o întrebare. Asta spune multe.

 Printre elevii implicaţi în proiect sunt: Bianca Gal, care a lucrat pe baza informaţiilor despre Nicolae Grigorescu și a fost impresionată de picturile acestuia şi de cuvintele sale. Ioana Sulici a făcut o prezentare power point despre actorul Florin Nicolaescu despre care afirmă: Mi s-a părut puţin mai greu pentru că a fost regizor, actor şi scenarist şi a jucat în foarte multe filme. Savu Iulia l-a prezentat pe Jean Negulesco, primul mare star ajuns la Hollywood, lucrând cu speranţa de a-şi surprinde colegii, așa cum recunoaște: Pe mine m-au impresionat cel mai mult calităţile lui şi drumul de unde a pornit până unde a ajuns şi mi-a plăcut cel mai mult să caut informaţii şi să realizez proiectul.

Regina Maria i-a revenit Daianei Timar Maria, realizând o lucrare surprinzătoare, despre care precizează: Mi s-a părut cel mai interesant că ea era o luptătoare şi mereu îşi ajuta poporul.

Carmen Rus, reporter de liceu

 

 

Be the first to comment on "Micii patrioți ai Colegiului Național „Andrei Mureșanu” și proiectul „29 pentru 29”"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.