„Nu vii tu la Universitate, vine Universitatea la tine”

Luni, 25 septembrie 2017, începând cu ora 13, în biblioteca Colegiului Național „Andrei Mureșanu” a fost găzduit evenimentul „Nu vii tu la Universitate, vine Universitatea la tine”.

În cadrul acestei întâlniri, elevii au avut oportunitatea de a afla mai multe informații legate de Universitățile la care ar dori să studieze chiar de la foști sau actuali studenți din cadrul acestora. Organizatorii evenimentului, respectiv Leşan Maria și Cotul Andrei din clasa a XII-a A, profil științe ale naturii, au demarat acest proiect încă din primăvara anului școlar precedent, acesta prinzând însă contur abia la finele lunii septembrie a anului școlar curent. Aceștia au avut-o drept coordonator pe profesoara Ciuruș Karina.

Leşan Maria, unul dintre organizatorii evenimentului afirmă: „Știm că orientarea profesională în școală se află încă la un nivel scăzut și considerăm că astfel de întâlniri sunt prielnice pentru a afla opiniile celor care deja urmează anumite facultăți și putem afla încotro duce drumul lor. Nu este îndeajuns să ne plângem de lipsa orientării profesionale, este cazul să acționăm.”

În acest sens, opt studenți au purtat discuții interactive prin care le-au comunicat elevilor opiniile lor, mai mult sau mai puțin obiective, raportare la domeniile de studiu în care au ales să se specializeze. Acești studenți sunt: Eliza Bondane – absolventă a Universității de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca (Farmacie), Ioana Popescu – Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca, Andreea Gabor – Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca, Maria Dosan – Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Şerban Groza – Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Iulia Chereja – absolventă a Facultății de Electronică, Telecomunicații si Tehnologia Informației din cadrul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, actual masterand în cadrul aceleiasi facultăți la specializarea Circuite și Sisteme Integrate pentru Telecomunicații și Boca Florin – Facultatea Tehnică (Inginerie Civilă).

De asemenea, ca invitat special a participat poetul, prozatorul și dramaturgul Alexandru Uiuiu, în prezent lector doctor asociat Facultății de Studii Europene din cadrul Extensiei Bistrița a UBB care a şi deschis activitatea. Acesta le-a vorbit elevilor despre adevăratele principii care trebuie să stea la baza alegerilor pe care le vor avea de făcut pe viitor, susținând argumentele cu experiențe personale relevante. Alexandru Uiuiu i-a încurajat pe elevi să nu se lamenteze de scopuri banale, ci să își descopere adevărata vocație și să își exploateze potențialul. Acesta susține faptul că: „Ne găsim de multe ori vocația în ceea ce facem și nu ne obosește”.

La sfârșitul evenimentului, elevii au avut oportunitatea de a le adresa studenților alte eventuale întrebări și să afle curiozități legate de experiențele personale ale studenților în cadrul facultăților pe care le reprezentau. De asemenea, aceștia au făcut schimb de date de contact și vor ține legătura ulterior.

Legat de organizarea unor viitoare astfel de întâliniri, Leșan Maria afirma: „Vrem ca aceste  întâlniri să aibă loc și pe viitor, dar doar cu câte doi studenți de la aceeași facultate, ca să vină chiar elevii interesați de acea specialitate și să nu fie nevoiți să asiste la prezentări care nu fac parte din aria lor de interese. Pentru prima ediție am încercat să avem diversitate, pentru ca elevii să poată analiza o paletă mai largă de domenii.”

Întâlnirea s-a prelungit până la ora 15,30, ceea ce demonstrează interesul pronunţat al elevilor CNAM pentru orientarea lor profesională corectă.

 

Căienar Bianca, reporter de liceu

Be the first to comment on "„Nu vii tu la Universitate, vine Universitatea la tine”"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.