În perioada 10-17 decembrie 2018, redacţia CNAMOnline a participat împreună cu delegaţia României de la Besançon, Franța, la programul dedicat Târgului de Crăciun, la care România a fost invitată de onoare în cinstea Centenarului Marii Uniri.
Echipa de jurnalişti a primit o invitaţie de proiect de la deputat Cristina Iurişniţi, invitaţie care a presupus atât prezenţa acestora la Besancon, Franţa, în timpul activităților precum seara românească festivă sau întâlnirea dintre elevii din Bistrița și cei de la Liceul „Victor Hugo”. CNAMOnline s-a pregătit pentru acestă ocazie cu revista, ,,Bistrița – 10 clădiri emblematice în 100 de articole pentru 100 de ani.”
Această călătorie nu ar fi fost posibilă fără ajutorul sponsorilor care au înțeles importanța evenimentului și au acordat sprijinul lor celor 10 elevi de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”: Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură, COMELF, ROMBAT, MULTI-MAXIMEX, Banca Transilvania, ECOMAS-Energosystem, Asociația de părinți din C.N.„A. Mureșanu”, deputat Cristina Iurișniți.
Jurnaliștii CNAM au ajuns la Besancon marți, 11 decembrie 2018, chiar în timpul derulării conferinței cu tematică agriculturală de la Liceul Agricol_ și au și început activitatea de teren, după ce au fost cazați o noapte la Viena și au vizitat imensul Târg de Crăciun din capitala austriacă. Miercuri a urmat vizitarea ghidată a orașului, cu prezentarea de către elevii Liceului „Victor Hugo” a obiectivelor locale precum Sinagoga, Templul, Muzeul Timpului (Palatul Granvelle), Poarta Neagră și Biserica Sfântul Ioan. În aceeași zi au luat autobuzul până la complexul comercial Chateau Farine, presărată cu restaurante și aflată la periferia localității.
În ziua următoare au vizitat singuri Muzeul Timpului din interior pentru a vedea și exponatele. Au petrecut timp în Târgul de Crăciun și au participat la seara românească festivă, unde au realizat un stand pentru revistele lor. A doua zi, după seara la care au participat activ, reporterii au putut vedea La Citadelle, fortificația concepută de arhitectul militar Sebastien Le Prestre de Vauban și care găzduiește Muzeul Rezistenței Franceze plus o amplă grădină zoologică și au putut admira priveliștea oferită de citadelă. A urmat vizitarea mediatecii Centrului de Lingvistică Aplicată și a CDI- ului Liceului „Victor Hugo”.
Nu în ultimul rând, înainte de a încheia ziua, au participat și la Târgul „Marche Solidaire de Noel”. Pentru a vedea tipicul așezărilor alsaciene, reporterii de liceu au mai călătorit 170 de kilometri până la orașul Kolmar și au parcurs străzile Târgului de Crăciun de acolo. Duminica au pornit spre casă, cazarea îi aștepta iarăși în Viena, iar luni noaptea au sosit acasă. Așa a decurs mai mult de o săptămână din viețile jurnaliștilor CNAM.
Câteva impresii ale reporterilor:
Denisa Moldovan: „În momentul în care am ajuns la seara românească m-am simțit copleșită de emoții puternice. Vizitele pe parcursul zilei de vineri au fost impresionante, mi-au oferit un timp plăcut și chiar aș putea spune că nu au existat momente de discomfort.”
Andreea Bora: ,, Dacă aș mai avea ocazia de a veni în Austria, mai ales în Viena, aș alege cu siguranță perioada de la jumătatea lunii decembrie pentru a mai trăi încă o dată această experiență.”
Bocskai Eliza: ,,Această săptămână a însemnat o adevărată experiență de viață pentru mine, în calitate de elev. Obiectivele vizitate fac parte din dezvoltarea personală, mai ales Liceul ,,Victor Hugo”, fiindcă pentru mine școala, în sensul general al cuvântului, determină o stare de liniște interioară. Atmosfera și dansul de la seara românească au fost deosebit de vesele. Înainte de asta, am vizitat muzeul timpului cu toate amintirile sale despre un lucru care pare că niciodată nu ajunge, dar ne schimbă. Citadela este cel mai frumos loc din întregul oraș Besançon, iar în Colmar am trăit clipa orașului tipic alsacian. Acea clipă te poartă cu adevărat.”
Amalia Rus: „M-am îndrăgostit din prima clipă de frumusețea Vienei. Luminile, împreună cu mirosul de scorțișoară și brad au accentuat starea mea de uimire, făcând din acest oraș un adevărat paradis al Crăciunului.”
Anca Dodu: „A doua jumătate a zilei de joi a reprezentat, din punctul meu de vedere, apogeul călătoriei noastre. Pregătiți cu tricolorul, semnele de carte și revistele, îmbrăcați în costume populare, echipa reporterilor de liceu și-au făcut simțită prezența la evenimentul mult așteptat.
Consider că am reușit să animăm atmosfera, am luat interviuri (mi-am învins emoțiile și am ieșit din zona mea de confort), am făcut poze, ne-am promovat munca și imaginea ziarului și, cel mai important, am fost naturali, iar ceea ce am făcut, am făcut din plăcere. Sigur, nu a ieșit totul ca la carte, însă, așa cum spunea una dintre colegele mele, perfecțiunea este plictisitoare și omul învață din propriile sale greșeli. Ne-am făcut amintiri, am râs și ne-am acceptat greșelile, mobilizându-ne. Cu siguranță, îmi voi aminti cu plăcere de Seara tradițională de la Kursaal din Besançon.”
Mihaela-Maria Vlad: „Luni… ziua în care o nouă experiență a prins contur. După un drum presărat cu conversații, povești, amintiri, am ajuns în Viena. Aici am avut parte de prima călătorie cu metroul. Seara am fost încântați apoi de căldura francezilor și de dorința acestora de a cunoaște noi culturi, tradiții și obiceiuri. Ziua de vineri a debutat cu o plimbare la Citadelă, unde am pătruns în atmosfera perioadei naziste și am văzut animalele grădinii zoologice din incintă. Am putut compara imaginea CDI-ului Colegiului Național „Andrei Mureșanu” cu cea a Liceului „Victor Hugo” și mediateca CLA. În Colmar atenția locuitorilor și pasiunea pentru sărbătorile de iarnă a transformat orașul într-o imagine din basm.”
Andrada Vălean: „Consider că această excursie a fost o oportunitate pentru noi toți de a cunoaște noi orașe și felul în care spiritul Crăciunului își face simțită prezența în alte țări. A doua zi a călătoriei am fost bucuroasă să văd că oamenii se pot uni prin agricultură. Conferința pe tema agriculturii de la Liceul Granvelle a fost, din punctul meu de vedere, o ocazie pentru elevi de a asimila noi informații cu privire la agricultură, dar și cu privire la situația actuală a agriculturii românești. Consider că activitatea a fost benefică pentru elevii care vor să activeze mai târziu în domeniu, oferindu-le informații noi cu privire la un subiect care îi vizează. Cât despre ziua de sâmbătă, aceasta a fost una specială datorită vizitei unui oraș rustic, pitoresc de care ne-am îndrăgostit cu toții. Izul feeric al orașului Colmar și atmosfera festivă de pe străzile sale ne-a ajutat să evadăm din realitate într-un spațiu de poveste.”
Sharon Crețu: „Drumul până în Austria a fost unul inițiatic, deoarece ne-a introdus în aceasta minunată experiență. Vizitarea Târgului de Crăciun din Viena a fost magică, descopeream ceva nou cu fiecare stradă pe care o parcurgeam.”
Ioana Boca, Ștefan Petrina: „Aceasta a fost o călătorie memorabilă, marca „Reporteri de liceu”.
Bocskai Eliza-Blanka, reporter de liceu
Be the first to comment on "O experienţă inedită pentru reporterii de liceu de la CNAMonline"