Marți, 15 octombrie 2019, elevii Colegiului Național „ Andrei Mureșanu” au avut în mijlocul lor o colegă de-a lor din generațiile anterioare, care a revenit pe culoarele școlii în care și-a petrecut primii opt ani de studii.
Absolventă a Facultății de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, actualmente doctorandă în anul II, Mihaela Vancea a fost timp de opt ani eleva Colegiului Național „Andrei Mureșanu”, în timp ce studiile liceale le-a continuat la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” obținând rezultate remarcabile în toți anii de școală. La invitația profesoarei de geografie Peter Crina, marți 15 octombrie, aceasta a revenit în școala în care a deprins tainele învățăturii cu dascăli dedicați, pe care i-a făcut mereu mândri de ea, întâlnirea cu învățătoarea sa, cu diriginta și cu profesorii fiind una emoționantă.
Învățătoarea Mihaelei, Rodica Hîlmu, a întâmpinat-o cu brațele deschise, mărturisind apoi: Astăzi a fost o zi din acelea în care îți spui ,,Doamne, iti multumesc!” Am avut bucuria să mă întâlnesc cu fosta mea elevă, Mihaela Vancea, care a dăruit din timpul și priceperea sa, copiilor din Uganda. Actualii elevi erau informați despre activitatea ei acolo, dar au fost uluiți să o vadă în sala de clasă, aceeași clasă în care acum 15 ani a fost și Mihaela elevă. Sunt mandră ca am contribuit la formarea unui om atât de frumos ca tine, Mihaela! Așteptăm următoarea întâlnire ca să le fie cu rost și folos actualilor școlari. Felicitări, Mihaela Vancea!
În ceea ce privește experiența împărtășită colegilor ei mai mici, Mihaela Vancea le-a oferit acestora o poveste reală și exotică deopotrivă, întrucât aceasta s-a întors nu demult dintr-o campanie umanitară desfășurată în Uganda, pe continentul african.
Profesoara Crina Peter, cunoscând povestea Mihaelei, a oferit elevilor CNAM ocazia de a înțelege cât este de important tot ce au și de a aprecia cum se cuvine lucrurile simple și aparent banale, dar care sunt fundamentale precum apa, confortul din spațiul școlii sau varietatea alimentelor care se găsesc din belșug și de care, adesea, se face risipă.
Momentul a fost plasat într-o săptămână dedicată unor teme legate de aceste aspecte, după cum subliniază Crina Peter: O săptămână plină de evenimente: 16 oct. Ziua mondială a Alimentației, 17 oct. Ziua internațională pentru eradicarea sărăciei. Evenimente peste care, în calitate de profesor de geografie nu poți trece fără să le amintești și să le analizezi cu elevii tăi.
În acest sens la gimnaziu și la liceu am avut o invitată specială, în persoana fostei mele eleve Mihaela Vancea care în această vară a participat pentru 3 luni în calitate de voluntar la o campanie umanitară în Africa, mai precis în Uganda.
Prezentările Mihaelei nu au fost vorbe în vânt, au fost cuvinte, fotografii și filmulețe care au ajuns la sufletul celor mari și mici, care i-au făcut să conștientizeze, să înțeleagă și să mulțumească celor din jurul lor pentru ceea ce le oferă bun. Nu au fost doar lecții de geografie, au fost lecții de viață (sper eu, cu real folos) pentru generațiile tinere capabile să creeze o lume mai bună pornind de la exemplele de bună practică ale altor tineri.
Mulțumesc Mihaela Vancea pentru că ai ales să îți rupi din prețiosul tău timp liber și ai ales să fii alături de noi, să ne determini să încercăm să fim mai buni cu semenii noștri!
Jos pălăria!
prof. Aurelia Hîruța
Foto: Mihaela Vancea, Prof. pentru înv. primar Rodica Hîlmu, Prof. Crina Peter
Be the first to comment on "O zi specială la CNAM"