Pasiunea și aptitudinile deosebite ale unor elevi din Colegiul Național ,,Andrei Mureșanu” au determinat orientarea lor, de către profesorii de la clasă, spre studiu aprofundat în domeniile în care aceștia excelează. Rezultatele nu au întârziat să apară, atât la evaluările de la clasă, cât și la olimpiadele școlare.
Astfel, din clasa a V-a A, elevul Crișan Luca Alexandru, pregătit de profesor Aurelia Hîruța,s-a calificat și a participat la atapa națională a Olimpiadei de limba și literatura română și la etapa națională a Concursului Terra – Mica olimpiadă de geografie. La Concursul Național Terra, faza națională au mai participat și Peter Christiana, din clasa a V-a C, care a obținut Premiul I și Țâra Maria-Raisa din clasa a V-a A, elevii fiind pregătiți la geografie de profesor Crina Peter. Eleva Stan Alexandra, din clasa a V-a A a participat la olimpiada de educație tehnologică, faza națională, fiind pregătită de profesor Ionica Trișcaș.
Impresiile și satisfacțiile, după participarea la etapa națională, au fost împărtășite de către olimpici reporterilor de liceu.
Elevul Luca Crișan a explicat că motivația participării la cele două olimpiade ,,a fost dorința de a avea experiență în domeniile respective”.
Î: Care probă ți s-a părut mai dificilă?
R: Din punctul meu de vedere, proba cea mai dificilă a fost cea orală, de la limba română, mai precis exprimarea punctului de vedere pe o anumită temă, legată de cartea pe care trebuia s-o citim în mod special, motiv pentru care mi-am propus să mai lucrez la acest aspect.
Î: Unde s-a desfășurat faza națională și care sunt impresiile despre orașul respectiv?
R: Faza națională a Olimpiadei de Limba română s-a organizat la Iași. Deși drumul a fost destul de lung și obositor, orașul mi-a lăsat o impresie bună și mi-am spus că trebuie să mă întorc.
Î: Cum apreciezi atmosfera din cadrul probelor?
R: Atmosfera a fost plăcută, fiecare profesor din comisia de organizare și evaluare fiind binevoitor cu participanții.
Î: Cum crezi că te va ajuta de acum încolo experiența participării la aceste olimpiade?
R: Cred că acest lucru mă va ajuta să învăț mai bine din greșeli și să evoluez.
Î: Dorești să participi și anul viitor la aceleași olimpiade?
R: Îmi doresc să ajung și anul viitor la națională, deoarece cred că experiența mă va ajuta să învăț mai bine și să mă perfecționez în aceste domenii.
Etapa națională a Concursului Național Terra – Mica olimpiadă de geografie, s-a desfășurat în locații stabilite de minister, cea din județul nostru fiind la Colegiul Național ,,Andrei Mureșanu” din Bistrița.
Eleva Țâra Maria Raisa, participantă la acest concurs, a precizat faptul că probele s-au desfășurat pe o platformă electronică, pe care a reușit să se descurce destul de bine, iar pregătirea pentru olimpiadă a constat în rezolvarea unor teste de geografie și mai ales utilizarea hărților.
Î: Cum ai perceput atmosfera de concurs și gradul de dificultate?
R: Atmosfera a fost plăcută, deși emoțiile ,,pluteau” în aer. Întrebările de concurs au fost diversificate și cuprinzătoare. De un nivel mai ridicat mi s-a părut problema în care am avut de identidicat apele de pe Terra și problemele legate de spațiu. Sarcinile în care am avut de utilizat calcule matematice nu au fost dificile.
Î: Ce te-a determinat să participi la un concurs de geografie?
R: M-a determinat pasiunea mea pentru geografie, doamna profesoară Peter Crina și situația școlară din acel moment. Am vrut să intru în concurs cu mine însămi, ceea ce mi-a oferit un plus de putere în timpul probei.
Î: Cum crezi că te va ajuta participarea la această olimpiadă pe viitor?
R: Consider că mă ajuta foarte mult în viitorul apropiat, deoarece am câștigat o experiență care mă va ajuta în pregătirea pentru ediția de anul viitor. Îmi voi dubla pregătirea, voi fi mai ambițioasă și sper să am mai mult succes.
Alexandra Stan, din clasa a V-a A, participantă la etapa națională a Olimpiadei de Educație Tehnologică, care s-a desfășurat la Zalău ne-a explicat că olimpiada cuprinde două probe: scrisă și practică.
Impresiile determinate de participarea la această olimpiadă au fost pozitive, în principal datorită companiei celorlalți copii cu care a legat prietenii. Motivația participării la această olimpiadă a fost legată de visul ei de a deveni medic veterinar, în realizarea căruia consideră că îi vor fi de folos informațiile acumulate la această disciplină.
Î: Care a fost cea mai grea sarcină din cadrul celor două probe?
R: Ultimul exercițiu de la proba scrisă mi s-a părut foarte dificil, dar am reușit să îl rezolv, ceea ce m-a făcut să depășesc emoțiile.
Î: Cum crezi că te va ajuta în viitor această experiență?
R: Cred că mă va ajuta în cariera pe care mi-o doresc, dar și să îmi înfrâng temerile și să le dovedesc oamenilor că doar învățând ajungi departe.
Î: Îți dorești să repeți această experiență și anul viitor?
R: Materia mea preferată este Educația Tehnologică și pentru că doamna profesoară Trișcaș Ionica predă foarte bine, cred că mă voi pregăti și anul viitor pentru olimpiadă.
Denisa Moldovan, reporter de liceu
Be the first to comment on "Olimpicii din clasa a V-a, de la Colegiul Național ,,Andrei Mureșanu”, Bistrița"