Andrada Vălean, elevă la Colegiul Național ,,Andrei Mureșanu” în clasa a XI-a F științe-sociale, s-a calificat anul acesta pentru a cincea oară consecutiv la olimpiada națională de limba franceză. Astăzi, ea a fost de acord să ne povestească despre experiențele ei legate de olimpiadă.
Î : Când ți-ai descoperit pasiunea pentru franceză?
R : Am avut o pasiune faţă de franceză încă de mică. Mi s-a părut o limbă foarte muzicală, o limbă foarte asemănătoare cu româna și m-a atras mult din punctul acesta de vedere. Având o afinitate pentru limba maternă, bineînțeles că am avut o afinitate și pentru limba franceză, care se trage din aceeași familie de limbi ca româna.
Î : Cine te-a încurajat să o cultivi?
R : Doamna profesoară Cristina Iurișniți, deși inițial am făcut-o din proprie inițiativă, pentru că, plăcându-mi franceza încă din clasa a VI-a, nivel pentru care nu era olimpiadă, îmi propusesem să mă duc la olimpiadă anul următor. Când i-am spus doamnei profesoare despre asta și ea m-a ajutat, m-a impulsionat să vreau mai mult, să progresez.
Î : Crezi că este un dezavantaj faptul că participi la olimpiade?
R : Nu cred, sincer. Din orice punct de vedere sunt privite, olimpiadele te ajută să te dezvolți, să te obișnuiești cu cadrul de examen, să-ți gestionezi timpul și te ajută să faci performanțe în domeniu.
Î : În ce a constat pregătirea?
R : Am lucrat subiecte din anii trecuți și, bineînțeles, am citit diferite articole, cărți în limba franceză ca să-mi îmbunătățesc capacitatea de a înțelege textele și pentru că este la proba scrisă de la olimpiadă un subiect unde se pun întrebări pe baza textului.
Î : Cum ți s-au părut subiectele? A fost vreun subiect care să te pună în dificultate?
R : Proba orală mi-a pus cea mai mare dificultate, mai ales proba de compréhension d’orale, adică proba audio. Ni s-a dat un document audio şi noi a trebuit să rezolvăm exerciţii de tip ,,adevărat” şi ,,fals”pe baza lui şi să completăm anumite fraze. La proba scrisă cel mai dificil subiect a fost ultimul, deoarece e întotdeauna cel mai greu.
Î : Ţi-ai îmbogăţit anul acesta palmaresul cu alte concursuri sau activități?
R : Da. Am participat la olimpiada de limba română și la cea de limba engleză și, bineînțeles, am activat în cadrul echipei de jurnalism.
Î : Având în vedere faptul că etapa naţională se va desfăşura în perioada 18-23 aprilie, chiar la Colegiul Național ,,Andrei Mureșanu”, influențează în vreun fel imaginea acestuia?
R : Desigur că este o onoare pentru CNAM să găzduiască o olimpiadă națională, un eveniment de așa mare anvergură. Consider că e o oportunitate de a ne afirma la nivel național ca gazdă și de a demonstra că suntem niște oameni primitori și de ce nu, că suntem francofili.
Î : Care sunt aspirațiile tale pentru viitor?
R : Mi-aș dori fie să studiez în Fanța sau să studiez aici, la noi, în România, dreptul.
Î : Mai ai și alte pasiuni?
R : Îmi place să scriu, să citesc. Literatura a fost dintotdeauna o pasiune de-a mea. M-a fascinat pentru că îți dă bineînțeles oportunitatea să deschizi alte porți și să evadezi din realitate.
Î : Ce cărți îți place să citești?
R : Cărți cu tematică istorică și romane distopice. De asemenea îmi plac și cărțile pentru adolescenți, pentru că mi se adresează.
Î : Mai ai timp să ieși la un film cu prietenii? Ce filme îți plac?
R : Am timp, atunci când nu mă pregătesc pentru olimpiade și pentru școală. Filmele care îmi plac cel mai mult sunt comediile și de acțiune.
Î : Ai vrea să le transmiți un mesaj colegilor tăi de la liceu?
R : Profitați de fiecare secundă, pentru că nu vă dați seama cât de repede trece timpul și o să vă treziți în clasa a XII-a și probabil că o să vă pară rău că, poate, n-ați cunoscut destule persoane sau că nu v-ați implicat pe cât ați fi vrut. Profitați, pentru că sunt cei mai frumoși ani.
Cristian Sebastian Stancu, reporter de liceu
Be the first to comment on "Portretul unei olimpice naționale la limba franceză"