Primele mărturii după proba scrisă

După cele trei ore cât a durat proba scrisă a OLAV, elevii s-au arătat încântați de subiecte, mulți dintre ei afirmând că acestea au fost ușoare și fiind foarte încrezători în forțele proprii.

Bucșea Maria, elevă în clasa a X-a la Colegiul Național „Unirea” Târgu-Mureș participă pentru prima dată la OLAV, alegând să înlocuiască olimpiada clasică de limba română cu aceasta.

Reporter:Cum ți se pare olimpiada, dat fiind faptul că participi pentru prima dată? Dar subiectele?

Maria: Îmi place că olimpiada este destul de aproape de mintea noastră, a tinerilor, și nu e absurdă, cu mituri sau simbolistici. Mi se pare olimpiada cea mai apropiată sufletului tinerilor. Subiectele mi s-au părut pe departe accesibile. Nu mă așteptam să vină ceva atât de accesibil, dar și previzibil, mai ales la subiectul al III-lea, unde mă pregătisem mult mai serios. Cei de la OLAV ne-au obișnuit cu subiecte mai surprinzătoare.

Reporter: Cum îți apreciezi munca?

Maria: Pentru OLAV nu am depus o muncă foarte serioasă, doar am citit foarte multe cărți, deoarece consider că această olimpiadă pretinde să citești și să îți îmbogățești lectura, pentru că astfel, de fapt, îți formezi și anumite abilități de viață, care te ajută să interpretezi diverse lucruri neașteptate. Oricum, indiferent care ar fi rezultatul, am câștigat experiență. Nu prea îmi place să mă gândesc la punctaj, în general, pentru că nu vreau să fiu nici prea fericită, dar nici prea tristă. Sunt o „pesimistă fericită” în momentul acesta. Gândesc realist, nu vreau să mă hazardez, mai ales că totul ține și de proba orală de mâine.

Reporter: Te simți pregătită pentru proba orală?t

Maria: Da și nu. Am citit cartea în detaliu. Nu prea știu ce așteptări sunt de la noi, am înțeles că o să fie o dezbatere, un dialog cu un partener. Mă simt pregătită pentru o discuție deschisă, lejeră și fără un spirit prea puternic de competiție.

Reporter: Dacă ar trebui să propui unele cărți pentru probla orală din anii următori, ce ai propune?

Maria: „Eleganța ariciului” de Muriel Barbery și cred că aș aduce mai aproape de tineri și niște contemporani, precum Dan Lungu, de la care aș sugera „Fetița care se juca de-a Dumnezeu” sau de Lavinia Braniște, „Interior 0”.

 Caluschi Mara Ioana, clasa a XII-a, Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași, participantă pentru a treia oară la OLAV consideră că gradul de dificultate al subiectelor a fost pe măsura olimpiadei.

Reporter: Cum ți s-au părut subiectele?

Mara: Mi s-au părut dificile, cum ar trbui să fie orice olimpiadă națională, dar accesibile. În general nu prea știu la ce să ma aștept de la OLAV, dar a fost interesant, în special la subiectul al III-lea.

Reporter: Te simți pregătită pentru proba orală de mâine?

Mara: Nu prea, pentru că nu știu la ce să ma aștept. Știu că ar trebui să fie ca o dezbatere, dar am înțeles că s-ar putea să fie ușor diferit. Aștept să văd ce o să fie

Reporter: Ești mulțumită de lucrarea ta? Cum îți apreciezi munca?

Mara: De obicei tind să fiu pesimistă și să spun că nu m-am descurcat, dar cred că am făcut relativ bine. Aș fi putut să fac mai bine, mereu este loc pentru mai bine, dar pentru timp și pentru tipul de subiect consider că a fost bine. Am făcut cât am putut.

 Niță Silvia-Maria, clasa a XI-a, Colegiul Național „Mihai Viteazul” București, la prima participare la etapa națională OLAV a fost și ea intervievată de reporterii de liceu.

Reporter: Ce părere ai despre subiecte?

Silvia: Au fost niște subiecte interesante, mi-a plăcut foarte mult primul subiect, fiind vorba de un conflict dublu, atât interior, cât și exterior. Am putut vorbi pe larg despre asta la punctul d), care mie mi se pare decisiv în acordarea punctajului, pentru că acolo se vede contribuția noastră ca buni lectori și scriitori. Și celelalte subiecte au fost drăguțe. Subiectele au fost pe modelul cu care ne-am obișnuit, dar nu m-au surprins. Totuși, sunt mulțumită de ce am primit. Mi-au plăcut subiectele.

Reporter: Cum crezi că te-ai descurcat?

Silvia: Niciodată nu îmi place să mă autoevaluez. Sper la ce e mai bine și sper ca cei care corectează să îmi înțeleagă scrisul. Aici am cele mai mari emoții, la aspectul tehnic.

Reporter: Ești pregătită pentru a doua probă, cea de mâine?

Silvia: Nu tocmai, deși am citit cartea de două ori, mi-am luat notițe, m-am pregătit cum am putut mai bine. Chiar m-am înscris și într-un club de dezbateri în vederea dezbaterii, deoarece eu nu aveam nicio legătură cu asta. Cu toate acestea, am foarte mari emoții, pentru că proba orală înseamnă expunere și vorbit în public.

Hudema Robert, clasa a X-a, Liceul Tehnologic Tășnad, a fost de acord să răspundă reporterilor și după proba scrisă, după ce a acordat un interviu și înaintea acesteia.

Reporter: Ce părere ai despre subiecte?

Robert: Mi s-a părut acceptabil. Am avut prima dată un text ficțional pe care a trebuit să îl interpretăm, după care textul non-ficțional și ultimul punct a fost textul multimodal, unde a trebuit să interpretăm un afiș al unei seri de lectură. Parțial, a fost destul de previzibil.

Reporter: La ce rezultat te aștepți?

Robert: Cred că am greșit un subpunct, dar nu cred că voi fi foarte depunctat pentru acest subiect. Aștept să intru la proba orală.

Reporter: Te simți pregătit pentru proba de mâine?

Robert: Da. Am citit cartea cu atenție și chiar am făcut unele dezbateri cu mine însumi și cu doamna profesoară, deci sunt încrezător că voi reuși.

Rezultatele probei scrise se vor afișa astăzi, la ora 20:00. Proba orală va avea loc mâine între orele 11:00 și 14:00.

Claudia Scuturici, reporter de liceu

Irina Anghel, elevă în clasa a XII-a la Liceul de Arte „Hariclea Darclee” din Brăila a răspuns câtorva întrebări ale reporterilor de liceu.

Reporter: Cum ţi s-a părut subiectul?

Irina: Am ieşit după două ore. Au fost subiecte interesante. Bine, textul de la subiectul I nu a fost exact pe gustul meu, dar la subiectul II a fost un text mai acceptabil.

Reporter: Ce opere s-au dat?

Irina: La subiectul I am avut „Giuvaierul” de Guy de Maupassant, la subiectul II era o parte dintr-o recenzie a noii cărţi „Pelinul negru” a Ioanei Nicolae, iar la subiectul III era un screenshot de pe Cărtureşti, de pe site.

Reporter: Cum apreciezi munca ta de azi?

Irina: Eu am făcut ce am putut, acum vom vedea cum apreciază comisia munca mea.

Reporter: Ai anumite aşteptări privind rezultatul?

Irina: Nu am niciun fel de aşteptare. Ce va fi, va fi, o să fie o surpriză deseară.

Reporter: Eşti mulţumită de cum ai tratat subiectul?

Irina: Da, sunt destul de mulţumită de ce am făcut, cred că a fost ok.

Reporter: Eşti pentru prima dată la etapa naţională?

Irina: La OLAV da, am mai fost la etapa naţională la teatru.

Reporter: Cum de ai ales să vii la OLAV?

Irina: N-am ales, m-a înscris profesoara de română, dar nu îmi pare rău. Îmi place genul acesta de olimpiadă pentru că e un pic mai deschis ca OLLR, e un pic mai creativ şi… excursie, aşa că nu am cum să refuz asta.

Nicoleta Vlonga, reporter de liceu

Be the first to comment on "Primele mărturii după proba scrisă"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.