Reporter de liceu CNAM de vorbă cu Dumitru Prunariu    

Marți,16 octombrie 2018, Cristian Stancu, elev la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, a realizat un interviu în exclusivitate cu cosmonautul Dumitru Prunariu.

Cosmonautul Dumitru Prunariu, primul român care a zburat în cosmos și deocamdată singurul, a susținut, marți 16 octombrie la Sinagoga Bistrița o conferință intitulată Activitățile cosmice și impactul lor asupra societății. Conferința a fost organizată de Interact Bistrița-Nosa cu sprijinul Rotary Club Bistrița-Nosa.

La finalul conferinței, Cristian Stancu, elev în clasa a IX-a, profil științe sociale, la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” și proaspăt membru al echipei de reporteri  de liceu la ziarul „CNAM Online” a reușit să obțină un interviu în exclusivitate cu Dumitru Prunariu.

C S: Consider important pentru cititori să știe ce pasiuni ați avut în tinerețe.

D P: În principal pasiuni legate de zbor, de tehnică militară, îmi plăcea cum se învârt mecanismele. Îmi aduc aminte că am desfăcut o grămadă de ceasuri care erau în casa noastră și niciodată nu am reușit să le reasamblez pe toate cu piesele la loc. Apoi am reușit și au urmat aeromodele, rachetomodele.

CS: Cum v-ați simțit atunci când ați pășit în interiorul navetei?

DP: După sute de ore de antrenament  mi s-a părut că mă aflu în simulator și când am realizat că, de fapt, sunt în cadrul zborului real, abia atunci m-am simțit dinamic. Când am fost împins de rachetă în sus. Eram, sigur, conștient de acest lucru, dar știam mai mult din teorie, decât pe pielea mea.

CS: Credeți că umanitatea se va extinde în univers?

DP: Nu cred că nu se va extinde în univers. De exemplu, un mare privat care construiește rachete, Elon Musk, făcea o declarație acum un an la un congres internațional, că el își dorește ca în 2040 să aibă pe planeta Marte o colonie de câteva mii de oameni. Elon Musk se cam ține de cuvânt! Poate n-o să aibă câteva mii, dar 2040 nu este foarte departe!

CS: Va încerca.

DP: Da, în mod sigur va încerca.

CS: Oare vom încerca și noi românii să intrăm în rând cu lumea, să avem viitori astronauți?

DP: Noi suntem în rând cu lumea. În dezvoltarea misiunilor spațiale nu trebuie să zburăm neapărat în cosmos, dar contribuim cam cu 7-8% din activitățile legate de spațiul cosmic, însă noi mai avem și astronauți și, atunci când ni se va oferi posibilitatea, o vom face în cadrul colaborărilor internaționale pe care le avem, în primul rând în cadrul Agenției Spațiale Europene.

CS: De-a lungul timpului s-au semnalat o multitudine de mistere și fenomene inexplicabile în spațiu. Credeți că sunt civilizații extraterestre avansate care vor să ia contact cu noi?

DP: În mod sigur există viață și în altă parte în univers, iar de aici se pot trage diferite concluzii, se poate particulariza.

La finalul interviului, Cristian Stancu a precizat că, deși o celebritate, Dumitru Prunariu l-a impresionat prin modestie și deschiderea pe care o are pentru tineri, fiind încântat de numărul mare de copii și adolescenți care au luat parte la conferința sa. A dat autografe, a făcut fotografii și a acordat interviuri tuturor celor care l-au solicitat, determinându-i să se simtă în largul lor, degajați, datorită atitudinii sale prietenoase.

prof. Aurelia Hîruța

 

 

 

 

 

Be the first to comment on "   Reporter de liceu CNAM de vorbă cu Dumitru Prunariu    "

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.