Marți, 20 martie 2018, a avut loc, la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, o nouă ediție a târgului de universități RIUF- Romanian International University Fair.
Ediția de anul acesta a celui mai mare eveniment educțional din Europa estică a reunit universități din țară și din străinătate, ONG-uri studențești și asociații menite să-i ajute pe tinerii liceeni să-și descopere locul ideal de studiu, dar și subiectul care li se potrivește cel mai bine.
Intrarea s-a făcut pe baza unui formular online, completat anterior. Înainte de începerea evenimentului, fiecare elev a plătit un bilet de intrare, în valoare de 5 lei. Odată aceste etape parcurse, participanții au primit o etichetă cu numele și un cod de bare, ce le-a permis reprezentanților diverselor universități să îi scaneze. În urma scanării, adresa de e-mail a participantului a fost introdusă în baza de date a instituției, urmănd ca fiecare să primească noutăți și mai multe informații în conformitate cu interesele sale.
Târgul a început la ora 11, moment în care peste 3500 de viitori studenți au intrat entuziasmați în sală, fiecare cu idealurile și așteptările sale. Evenimentul le-a permis să se informeze despre tot ceea ce înseamnă viața de student: programele de studiu, cerințele și pașii care trebuie urmați pentru admitere, dar și resursele de care aceștia dispun. Universități din Olanda, Germania, SUA, dar și România au fost prezente și deschise la discuții și întrebări de la tineri.
Fiecare universitate a încercat să se prezinte într-un mod cât mai atrăgător, oferind tururi virtuale ale campusurilor, unele dintre ele pregătind chiar și jocuri pentru elevi, sau sesiuni de discuții cu studenți.
În cadrul RIUF au existat și workshop-uri și conferințe sub sigla YouForum, aceasta având rolul de a le oferi tinerilor consiliere și de a le arăta ce înseamnă sistemele educaționale din străinătate.
Ca de obicei în ultimii ani, pe primul loc în topul preferințelor elevilor a rămas Marea Britanie. Reprezentanții de la universități de marcă din aceasă țară s-au declarat încântați de studenții români, afirmând că sunt muncitori și determinați. De asemenea, britanicii au spus că nu au niciun reproș în ceea ce îi privește pe tinerii studenți, care sunt excelenți vorbitori de limba engleză și deschiși la noutate.
La ora 17, târgul a luat sfârșit, cu promisiunea unei noi ediții în anul care va urma.
Claudia Scuturici, reporter de liceu
Foto: USAMV Cluj-Napoca
Be the first to comment on "RIUF Cluj-Napoca- alergând către stele"