Târg de mărțișoare la CNAM, de Ziua portului popular

Elevii claselor primare și gimnaziale ale Colegiului Național „Andrei Mureşanu” au sărbătorit în data de 28 februarie 2017 în sala de sport a gimnaziului venirea primăverii prin organizarea unui târg de mărțișoare în cinstea zilei de 1 martie, promovând portul popular şi tradiţiile româneşti.

Ziua de 1 martie a fost celebrată la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” printr-un târg de mărțișoare la care s-a muncit timp de două săptămâni și care a adunat creațiile originale atât ale elevilor de la învățământul primar cât și al celor din gimnaziu.

Ideea târgului a pornit de la Nicoleta Butuza care împreună cu profesoara pentru învățământ primar a clasei a IV-a C, Maria Sidor , au confecționat cu copiii și apoi au vândut mărțișoare în spațiul de la CDI, cu scopuri caritabile.

Ulterior ideea a prins contur prin implicarea directoarei Irina Matei, a directoarei educative Crina Peter și a profesoarei Andreea Pintiliescu, prin promovarea cu ajutorului elevilor de serviciu a târgului de mărțișoare pentru întreg învățământul primar și gimnazial. La acesta s-a adăugat și decretarea zilei de 28 februarie ca zi a costumului popular în CNAM, fapt ce a incitat mulți iubitori ai primăverii, astfel încât sala de sport a gimnaziului a fost arhiplină, acoperită de glasuri vesele de copii şi părinţi. Acestea i-au surprins pe invitaţi, înregistrându-se o vânzare mare pentru prima ediţie a târgului.

Aspectul sălii de sport a fost total schimbat, pereţii fiind acoperiţi de cuvinte, precum măiestrie, creaţie, respect, prietenie, artă, toleranţă, cuvinte care făceau referire la Săptămâna toleranţei şi a prieteniei.

Directorul adjunct Irina Matei a ținut să felicite toți participanții la târg: „Felicitări! Felicitări elevilor noștri, doamnelor învățătoare și colegilor profesori de la secțiile română și maghiară, pentru că au reușit, prin implicare și creativitate, să transforme o zi obișnuită într-una de sărbătoare. O sărbătoare a primăverii, a mărțișorului, a costumului popular. O sărbătoare care va deveni tradiție în anii următori. A fost o zi în care s-a împletit un mărțișor din dăruire, pasiune, originalitate și puritate, prins cu respect pe costumul popular purtat de elevi și profesori.”

Directorul educativ Crina Peter subliniază: „O minunată întâlnire în prag de primăvară a avut loc astăzi, în cadrul Colegiului Național „Andrei Mureșanu”. Este vorba despre Târgul de mărțișoare și Ziua portului popular din CNAM. Elevii și cadrele didactice de la secția română și maghiară s-au mobilizat exemplar pentru o activitate extrașcolară de excepție, care a avut ca scop promovarea unor valori ale școlii: TOLERANȚA și PRIETENIA. Dacă șnurul mărțișorului semnifică împletirea inseparabilă a două principii: viața și înțelepciunea și NOI trebuie să promovăm o altă valoare a CNAM-ului – RESPECTUL RECIPROC. Mulțumesc tuturor pentru colaborare și implicare, sunteți minunați, vă doresc o primăvară frumoasă!”

Profesoara Andreea Pintiliescu susţine: „Dacă de Crăciun cei mici merg la cei mari, atunci ne-am gândit ca de mărţişor cei mari să îi viziteze pe cei mici. Consider că s-a încurajat munca în echipă şi dezvoltarea simţului antreprenorial şi putem să promovăm tradiţia şi portul popular, aceasta fiind şi ideea de bază.”

„Costumul popular este portul românilor de acum mult timp şi suntem mândri că putem să îl purtăm. Dacă am putea, am schimba uniforma şcolară cu acesta.”, declară Văcar Alexandru şi Vancea Tudor Cristian, elevii clasei a IV-a A.

La realizarea târgului de mărțișoare au fost implicate 13 clase de la ciclul primar – pregătitoare A, C, D, clasele I A și C, a II-a A, C și D, a III-a C, D și E și clasele a IV-a A și C, și 12 clase de gimnaziu – Clasele a V-a A, B, C, D, E, a VI-a A și C, a VII-a B, C și D și clasele a VIII-a C și D,  coordonate de către directorul educativ Peter Crina şi directorul adjunct Matei Irina.

O parte din banii strânşi vor rămâne claselor participante, iar o parte va fi folosită pentru cumpărarea de fructe și donarea acestora persoanelor de la Centrul pentru Persoane Vârstnice, unde 50 de elevi din clasele a V-a şi a VI-a vor face o vizită vineri, 3 martie. Fiecare clasă în parte va dona suma pe care o dorește pentru a face o bucurie tuturor bătrânilor centrului.

Carmen Rus-reporter de liceu

Be the first to comment on "Târg de mărțișoare la CNAM, de Ziua portului popular"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.