Ultimele pregătiri pentru etapa națională a Olimpiadei de Limbi Romanice – Limba Franceză

Miercuri 17 aprilie 2019, în incinta Palatului Culturii din Bistrița a avut loc repetiția spectacolului de la festivitatea care va deschide Olimpiada Națională de Limba Franceză care se va derula joi, 18 aprilie, la ora 16.00.

În deschidere vor fi puse în scenă patru momente artistice: Corul ,,Excelsior”, perechea de dansatori Mărginean Horațiu și Hîruța Maria, Ansamblul ,,Cununița”- G.P.P. ,,Căsuța cu povești”, Bistrița, Ansamblul de dans ,,Vergissmeinnicht” al F.D.G. Bistrița.

Corul ,,Excelsior” al Liceului de Muzică ,,Tudor Jarda” reprezintă ansamblul care a încercat de-a lungul timpului să iasă din anonimat printr-o avangardă vizuală și sonoră pe scenă. Coriștii au susținut concerte inclusiv la Besançon în cadrul sezonului România-Franța și la Sibiu, unde, în data de 13 martie au obținut premiul al III-lea la Olimpiada Corala, etapa zonală. Coordonatorul corului este profesorul dirijor Dragovici Ana Maria, care, împreună cu elevii claselor IX-XII, a ales să interpreteze ,,Imnul României”, ,,Dor de țară” și ,,Tatăl Nostru”.

Perechea Mărginean Horațiu și Hîruța Maria, sunt doi dansatori ai Clubului de Dans Sportiv ,,Floris”, Bistrița și au început dansurile de la 8, respectiv 5 ani, antrenându-se temeinic să atingă performanța. Ei au reprezentat România la campionatele naționale și internaționale, pentru mult timp dansul fiind un mod de viață, un sport care le-a intrat în sânge și prin intermediul căruia s-au exprimat. Acum ei sunt elevi în ani decisivi, Horațiu în clasa a XII-a la Colegiul Tehnic Infoel, profil electronică și automatizări și visează la o carieră în management, pe când Maria este elevă în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială Nr. 4, Bistrița și vede în dans o formă de relaxare, o pasiune pe care o îmbină cu muzica, cu atracția spre genul Country, declarând: ,,Îmi pace să cânt dar am luat parte cu plăcere și la activități organizate de ,,Crucea Roșie”, fiind pasionată deopotrivă de medicină, dar și de limbile moderne. Mă văd o persoană puternică și voi continua să-mi dezvolt partea artistică, chiar dacă nu voi face din asta o carieră”.

Ansamblul de dans ,,Vergissmeinnicht” al F.D.G. Bistrița, coordonat de Izabella Popescu, este alcătuit din elevi C.N.L.R., care duc cu drag obiceiurile și tradițiile săsești mai departe prin dans. Ansamblul ,,Cununița” a fost înființat în urmă cu șase ani. Acesta este format din preșcolari cu vârste de la 5 la 6 ani. S-a format din dorința de a promova obiceiurile și tradițiile din județ, de a încerca să transmită celor mici faptul ca folclorul autentic românesc trebuie transmis din generație în generație. Dansurile prezentate de ansamblu sunt ,,De-a lungul” și ,,Învârtita”. Ansamblul este coordonat de profesoarele pentru învățământ primar Mîndrean Andreea și Greab Cristina.

Ioana Boca, reporter de liceu

Be the first to comment on "Ultimele pregătiri pentru etapa națională a Olimpiadei de Limbi Romanice – Limba Franceză"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.