Un club de lectură marca CNAM

Un nou club de lectură care „a luat naștere la începutul anului școlar și reprezintă fructificarea unei prietenii și a pasiunii comune pentru lectură”, după cum îl descrie Dalia Lechințan, profesor de limba engleză, asigură elevilor pasionați de literatură găsirea unui loc unde își pot împărtăși ideile cu alți cititori.

„Intenția  noastră a fost să le oferim elevilor din clasele a IX-a o alternativă  plăcută de petrecere a timpului liber, care să corespundă intereselor lor. Ne-am fi dorit să discutăm, să schimbăm idei și să ne împrietenim în spațiul primitor al Bibliotecii Județene, dar până acum întâlnirile s-au desfășurat doar online. Clubul numără aproximativ 25 de membri, iar întâlnirile au loc la trei-patru săptămâni”, afirmă Dalia Lechințan.

Despre cum decurge o astfel de întâlnire ne-a povestit Selina Morari, elevă în clasa a IX-a D din CNAM și membră a cercului extracurricular: „La începutul întâlnirii, profesoarele ne întreabă ce cărți am mai citit în ultima vreme și dacă avem vreo recomandare, apoi începem să discutăm despre cartea propriu-zisă.  Ne adresează diferite întrebări și oricine este binevenit să răspundă sincer și să își spună părerea, vorbim despre minusurile și plusurile cărții și le legăm pe acestea de diferite jocuri, răspundem la chestionare pe Quizz, întrebări pe jamboard și pe wordwall. La final, primim puncte în funcție de activitatea noastră. Atmosfera este mereu plăcută și prietenoasă.”

De ce s-a gândit Selina să participe?

„Am aflat de clubul de lectură la târgul de proiecte educative organizat de școală în octombrie, dar și de la diriginta mea, care este una dintre coordonatoarele acestuia. M-am gândit să mă înscriu pentru că sunt pasionată de cărți. Am considerat acest club o bună ocazie de a-mi împărtăși părerea cu alte persoane și de a asculta ce au acestea de zis în legătura cu o anumită carte. Totodată, mi s-a părut un mod frumos de a socializa și de a cunoaște persoane, fiind în clasa a IX-a. De când eram mică îmi plăcea să citesc, dar când  am mai crescut, am dat de gustul romanelor și, roman după roman, am dezvoltat o pasiune pentru lectură.

Majoritatea dintre cei înscriși în club sunt pasionați de cărți, dar sunt și persoane care în mod normal nu au voința necesară pentru a citi, așa că au considerat acest club ca fiind o bună motivație.  Nu am mai făcut niciodată parte dintr-un club de lectură pâna acum, însă îmi doream de mult timp să văd despre ce este vorba, iar acum că știu, îmi doresc să continui să particip. În cadrul clubului de lectură învățăm să ne spunem părerea, dar și să ascultam ce au de spus persoanele din jurul nostru. Avem un citat reprezentativ al clubului  – De câte ori citești o carte, undeva în lume se deschide o ușă, care lasă să intre mai multă lumină. Noi credem că este adevărat și încercăm să ne facem lumea cât mai luminoasă, iar oricine își dorește să ni se alăture este mai mult decât binevenit.”.

În derularea acestui proiect sunt implicate mai multe cadre didactice, ideea inițială fiind ca fiecare profesor să se ocupe de o clasă diferită. Până în acest moment activitățile au fost coordonate de prof. Dalia Lechințan și de Karina Ciuruș, profesoară de limba engleză și limba germană. Urmează ca discuțiile viitoare să fie moderate și de ceilalți profesori, în funcție de subiectul cărților. Profesoara Karina Ciuruș, inițiatoarea proiectului, afirmă: „Dorința de a înființa un club de lectură la școală am avut-o mereu, doar că aveam nevoie de o „locomotivă”, iar această locomotivă s-a dovedit a fi dna profesoară Camelia Tabără, care, într-o pauză mare, în sala profesorală, a propus „să facem un club de lectură dedicat claselor a IX-a, în timp ce discutam cu alte colege iubitoare de cărți.” Bazele clubului au fost puse de profesoarele Camelia Tabără, Oltița Curtuiuș, Gáspár Zita, Angela Colțea, Ștefania Borodi, Dalia Lechințan și Karina Ciuruș.

„Am ales cărțile cu grijă, așa cum alegi ingredientele pentru a face cel mai delicios tort, de aceea clubul se numește Cartea în BOOKate” , explică Karina Ciuruș.

,,Am considerat că Biblioteca Județeană ar fi spațiul potrivit pentru întâlnirile noastre, doar că pandemia a spus un NU apăsat întâlnirilor face-to-face. Primele întâlniri au avut loc online, abia săptămâna trecută am reușit să facem o primă întâlnire la bibliotecă.”

„Oscar și Tanti Roz ”de E.E. Schmitt a fost cartea primei întâlniri”, adaugă ea.

Lansat în luna octombrie 2020 în cadrul târgului de oferte educaționale CNAM, clubul de lectură Cartea în BOOKate aduce lunar cititorii împreună să discute despre o carte, despre o ecranizare a cărții, despre un simbol, despre o realitate, despre o poveste…

https://www.facebook.com/Cartea-%C3%AEn-BOOKate-106214087980465

Bocskai Eliza-Blanka

Foto: Prof. Karina Ciuruș

Be the first to comment on "Un club de lectură marca CNAM"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.