Un concurs de și despre (NE)FERICIRE

Joi, 17 iunie 2021, în spațiul primitor al clubului Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud a avut loc festivitatea de premiere a câștigătorilor concursului „JURNAL DE (NE)FERICIRE” din cadrul proiectului cu același titlu.

Proiectul „JURNAL DE (NE)FERICIRE” a avut ca activitate principală un concurs de creativitate și a fost coordonat de trei școli partenere din Bistrița: Liceul de Muzică „Tudor Jarda”, Colegiul Național „Andrei Mureșanu” și Școala Gimnazială Nr. 4. Echipa proiectului a fost formată din profesoarele de limba și literatura română Kovacs Roxana, Hîruța Aurelia și Coman Crina, profesoara de limba franceză Colțea Angela și bibliotecara Nicoleta Butuza.

CONCURSUL s-a adresat elevilor de gimnaziu și de liceu și a presupus elaborarea unei pagini de jurnal de maximum 150 de cuvinte sau a unui filmuleț de maximum 2 minute, în care elevii să prezinte ce au învățat din perioada pandemiei, cum s-au reinventat, ce au visat, ce au experimentat, ce i-a surprins în noua situație din viața lor.

Proiectul a fost lansat în data de 11 martie 2021, la un an de la începerea pandemiei, când a fost afișat și transmis prin e-mail și prin postări pe pagina de facebook a proiectului, profesorilor și elevilor din școlile partenere.

Perioada de trimitere a materialelor a fost inițial 11 martie – 11 aprilie 2021, apoi s-a prelungit până în data de 11 mai, iar în competiție s-au înscris atât elevi ai școlilor partenere, cât și ai Școlilor Gimnaziale Nimigea și Sânmihaiu de Câmpie.

Elevii care s-au implicat în activităţile proiectului au dobândit abilităţi de comunicare prin limbajul artistic, și-au format şi dezvoltat o gândire autonomă, critică, reflexivă și și-au demonstrat abilitățile de comunicare și de exprimare a ideilor prin diverse forme de comunicare.

Concursul a înregistrat un număr de 53 de participanți, materializându-se în 21 de pagini de jurnal și 32 de videoclipuri. Acestea din urmă au însumat 49,25 de minute de imagine, în asociere cu mesaje verbale extrem de inspirate, unele dintre ele cu un puternic substrat emoțional și chiar cu efect artistic.

Au fost acordate premii pentru fiecare secțiune: videoclip gimnaziu și liceu și, respectiv, jurnal gimnaziu și liceu, premiile constând în cărți oferite de Aurelia Hîruța și Nicoleta Butuza prin contribuție proprie, dar și în premii în bani și premii-surpriză oferite de Asociația Lions Bistrița. Din partea asociației a fost prezent la eveniment președintele asociației, avocatul Laurean-Radu Bria.

Acesta a adresat felicitări tuturor celor implicați și s-a declarat încântat de varietatea de preocupări pe care le-au manifestat elevii în perioada pandemiei, demonstrând capacitatea de a trece cu bine obstacolele impuse de realitatea dură din această perioadă. Intervievat de reporterii de liceu de la ziarul CNAMonline, acesta a mărturisit că lucrările i s-au părut impresionante, mai ales că elevii de clasa a VI-a și a VII-a de gimnaziu au reușit să transmită atât de multă emoție și au reușit să folosească atât de bine tehnologia în elaborarea materialelor. Laurean Bria consideră că evenimentul a fost bine organizat și eficient.

Evenimentul a fost prezentat de elevii Alexia Bărbos, Gabriel Gordon, Tudor Morozan și Cristian Stancu din clasa a XI-a F, de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”.

Elevul Crișan Luca, câștigător al premiului III și al premiului de popularitate a declarat că s-a simțit bine lucrând la videoclipul său, mai ales că are experiență deja, deoarece a mai lucrat la un astfel de material înainte de acest concurs.

Alexandru Hortopan, câștigătorul premiului I la secțiunea jurnal liceu a mărturisit că acest concurs l-a ajutat să se redescopere și a fost fericit că lucrarea sa a fost apreciată de colegii săi din tot județul, trăind o stare de bine.

La încărcarea materialelor pe site, ca și în realizarea tehnică a promovării și-au dat concursul elevele Haidău Corina și Moldovan Elena de la Liceul de Muzică „Tudor Jarda”, alături de elevul Petrina Ștefan de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, care a creat pagina de facebook https://www.facebook.com/Provocare-la-concurs-108974124596679 și mail-ul concursului.

Alexia Bărbos, reporter de liceu

Be the first to comment on "Un concurs de și despre (NE)FERICIRE"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.