Un învingător la final de săptămână altfel la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, Bistrița

Pentru final de săptămână altfel, diriginta clasei a IX-a D, Corina Irimie, a creat un atelier dedicat lui Tibi Ușeriu, maratonistul care a atras atenția lumii asupra României frumoase, elevii Colegiului Național „Andrei Mureșanu” având ocazia să asculte povestea lui de viață.

În calitate de gazdă, profesoara Corina Irimie a introdus invitatul, sugerând tema discuției: „Mi-ar plăcea să vă spună despre ce înseamnă să îți depășești limitele personale.”

Introducerea lui Tibi Ușeriu a fost făcută deja de la apariția sa printre elevi, care, întrebați fiind dacă știu cine este sau ce a făcut, au răspuns în unanimitate pozitiv. Acest lucru a lăsat deschisă invitația ca acesta să le împărtășească din experiența personală.

„Mă bucur de fiecare dată când sunt în fața copiilor sau a viitorilor oameni care o să aibă grijă de noi. Voi veţi urma să conduceţi ţara asta şi cred că este foarte important să aveţi o educaţie pe măsură, de care eu am dus foarte mare lipsă, pentru că, în urmă cu vreo 35 de ani, când eram de vârsta voastră, nu puteam să îmi găsesc modele sau oameni care să poată să vorbească liber despre ceea ce le place. Voi aveţi posibilitatea asta foarte mare.”

Tiberiu Uşeriu este singura persoană din lume care a reuşit să câştige de trei ori la rând cel mai dur maraton din lume, Ultra 6633. Acesta le-a vorbit deschis elevilor despre viața sa. Tibi susține că învățământul din zilele noastre este mult mai dezvoltat și elevii au acces la mult mai multe informații față de vremea când era el elev. Acesta susține că materia lui preferată a fost sportul.

„Una dintre materiile mele preferate a fost sportul pentru că era singura materie la care aveam și eu note bune”. În clasa a IV-a în trimestrul trei a studiat la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”.

Performanţa sa a stârnit admiraţia tuturor, dar puţini ştiu că Tibi Uşeriu are o poveste de viaţă incredibilă. Dezvăluirile despre drumul său în viaţă, de la infractorul care a evadat din două închisori şi până la sportivul admirat care este astăzi, au fost făcute chiar de Tibi, într-o carte pe care a lansat-o în urmă cu doi ani. El spune că a scris această carte pentru a se împăca cu propriul trecut.

Titlul cărții este „27 pași” în care își povestește trecutul mult mai puțin glorios, în care a primit o condamnare la 23 ani de închisoare, pentru jafuri armate comise în Germania și Austria și tentativă de omor și în care a fost gardă de corp a unui interlop care avea legături cu mafia sârbească. Acesta a ispășit pedeapsa de 10 ani de închisoare de maximă siguranță, după care s-a întors un om total schimbat.

Nu regretă ceea ce a făcut, pentru că aceste întâmplări l-au transformat în omul care este astăzi, dar le mărturisește elevilor că nu trebuie să treacă prin astfel de experiențe ca să înțeleagă că omul este cea mai adaptabilă ființă, subliniind, în glumă, că omul se obișnuiește cu orice, chiar și spânzuratul cu funia.

Tibi povestește despre cum a început să alerge și cum s-a pregătit pentru maratonul Ultra 6633 desfășurat la Polul Nord. În afaraă de alergare participarea la un astfel de concurs impunea adaptarea corpului la temperaturile arctice. Pentru a rezista la temperaturile nordice de minus 50 de grade, a început să exerseze organismul prin intrarea în copcă, începând cu trei minute și ajungând să stea și peste 17 minute în apă înghețată numai cu căciula pe cap. Cu multă muncă și perseverență, acesta a reușit să ajungă unde și-a dorit. A tot insistat până a ajuns să participe la maraton. A câștigat, în 19 martie 2016, maratonul 6633 Ultra Arctic, după ce a parcurs, într-o săptămână, 566 kilometri pe un teren înghețat, înfruntând temperaturi extreme.

A urmat apoi ediția din 2017, când a devenit primul sportiv care reușea să câștige doi ani la rând Ultramaratonul Arctic. Iar în 2018, Tibi Ușeriu scrie din nou istorie: a câştigat pentru a treia oară consecutiv Ultramaratonul Arctic, numai că, de data aceasta, românul a reușit și mai mult: a încheiat victorios 617 kilometri.Participarea pentru a treia oară la acest maraton s-a datorat faptului că a fost invitat să participe, fără să mai facă demersurile de înscriere, ceea ce l-a obligat, într-un fel, să se prezinte la competiție.

 

La început a participat la un maraton în Cluj, dar în loc să meargă cu mașina, acesta a alergat până acolo. A pornit din Tășuleasa până în Cluj, iar acolo a făcut și maratononul, câștigând un loc destul de bun. În total a alergat 215 km în 24 de ore.

„Dacă îți dorești ceva, trebuie să faci niște sacrificii ca să poți să ajungi la ceea ce visezi” susține Tibi.

Finalul întâlnirii de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu a fost unul emoționant, copiii luându-și rămas bun printr-o îmbrățișare de grup, în care aceștia s-au strâns în jurul maratonistului, care a acceptat cu modestie sincerele dovezi de afecțiune ale elevilor”.

Cristiana Gavriliuc, reporter de liceu

Foto: Amalia Rus, reporter de liceu

    Prof. Aurelia Hîruța

 

 

Be the first to comment on "Un învingător la final de săptămână altfel la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, Bistrița"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.