Un nou capitol la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”

Luni, 10 septembrie 2018 a avut loc, în curtea Colegiului Național „Andrei Mureșanu” Bistrița, festivitatea de deschidere a noului an școlar, 2018-2019.

Festivitatea de deschidere a noului an școlar a început la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” cu intonarea Imnului Național al României. În continuare, directorul colegiului , Iuliana Vlad, a transmis elevilor câteva gânduri la începutul unui nou capitol,  apoi a  fost transmis mesajul directorului adjunct Antal Attila.

 

Fost elev al Colegiului Național „Andrei Mureșanu”, primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Crețu, a afirmat cu emoție: Se împlinesc exact 50 de ani de când am păşit pentru prima dată în această curte, ca elev în clasa IX-a a Liceului nr. 2 Bistrita – aşa se numea pe atunci. Parcă a fost ieri, Emotiile sunt la fel şi totuşi am văzut în această perioadă aşa de multe schimbări cum nimeni, niciunul dintre colegii mei nu şi le-ar fi putut închipui la vremea respectivă. Mă refer la schimbări în noi înșine, dar şi schimbări în Bistrița, în România, în întreaga lume, schimbări de neimaginat pentru cineva la acea vreme…

Trăim într-o lume care se schimbă într-un ritm rapid, trepidant. Constanta vieții de acum este schimbarea continuă. Voi, elevii de astăzi, trebuie să vă adaptați la situațiile schimbatoare ale lumii de mâine, chiar dacă le veți determina. Nu stiu cum va  arăta lumea peste 50 de ani, dar vă puteti garanta că va arăta foarte diferit de cea de azi.

Până atunci trebuie să învățați, să folosiți tot ce aveți la dispoziție – cărți, calculatoare, laboratoare, ateliere, folosiți experiența și priceperea dascălilor voștri pentru a vă desăvârși ca oameni ai viitorului. Îmi aduc cu plăcere aminte de profesorii mei, la fel își vor aduce aminte și acești elevi ai actualilor profesori. Este o muncă extrem de importantă, de responsabilă. Vă doresc să aveți un început frumos al procesului de școlarizare în care să vă acoperiți de glorie, de coronițe și, mai ales, de multe momente frumoase.

Invitați de onoare au fost, de asemenea, vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Vasile Puica, inspectorul școlar, Stela Pop, deputatul Robert Sighiartău și din partea Poliției Bistrița, agentul-șef Marius Ianco, care au adresat elevilor mesaje prin care i-au asigurat de preocuparea acestora și a instituțiilor statului pentru asigurarea unui climat favorabil performanțelor școlare și  unor condiții culturale și economice decente.

A venit rândul elevilor să dea glas gândurilor pe care le aveau în clipele festive. Elevii din grupa pregătitoare au emoționat auditoriul cu vocile lor cristaline: surorile Adelina și Veronica Stoleru, de la secția română și elevul Kovacs -Janko Lucasz, de la secția română. Apoi președintele Consiliului Şcolar al Elevilor, Alexandra Oltean, a transmis și ea un mesaj de bun-venit: Căutăm pământul unde mitic să ne-alcătuim, ochi ca oameni să deschidem şi ca pomii să-nflorim a fost mottoul cu care a debutat intervenția acesteia.

Asemeni poetului si filosofului Lucian Blaga, şi noi, cei din Consiliul Şcolar al Elevilor vă dorim să înfloriți în universul Colegiului Național „Andrei Mureşanu”. Să aveți un nou an şcolar frumos şi să nu vă pară rău că ați ales să vă îndreptați spre stele alături de profesorii și colegii din acest liceu. Per aspera ad astra! și-a încheiat discursul Alexandra. Din partea secției maghiare a adresat cuvinte frumoase colegilor eleva Uheleszki Krisztina din clasa a XII-a H, iar Dreptate Maria-Eszter, din clasa a XII-a E a asigurat traducerea.

 

Au urmat binecuvântările religioase oferite de preotul ortodox Liviu Șugar și de preotul reformat, Lörincz Atilla.

La final, directorul adjunct Irina Matei a urat elevilor un an școlar bun și i-a invitat să intre în sălile de clasă alături de învățătorii și diriginții lor, pentru a lua parte la prima oră de dirigenție din noul an școlar.

Reporter de liceu, Mihaela Maria Vlad.

Be the first to comment on "Un nou capitol la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.