Luni, 13 septembrie 2021, în curtea Colegiului Național „Andrei Mureșanu” au răsunat acordurile beethoveniene din „Odă bucuriei” pentru revenirea la cursuri a elevilor, derulându-se, cu respectarea normelor actuale, festivitatea de început de an școlar pentru bobocii de toate vârstele: clasa pregătitoare, clasa a V-a și clasa a IX-a.
Deschiderea festivă a avut loc la ora 9.00 și s-a derulat în prezența subprefectului Decsei Atilla-Lehel și a comisarului-șef Vasile Sîngeorzan, din partea Poliției Bistrița. Deși curtea școlii nu a fost la fel de animată ca de obicei, deoarece, conform regulilor de securitate, prezența părinților a fost admisă numai pentru elevii claselor pregătitoare, bucuria reînceperii școlii a fost umbrită numai de momentul de reculegere păstrat în memoria profesorului Toma Tiberiu.
„Tiberiu Toma, profesorul prezent în memoria foștilor elevi și colegi ca un maestru discret, care crea punți între fizică și metafizică”, a activat la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” timp de 38 de ani, dintre care 11 ani a ocupat funcția de director al liceului. Colegii săi mai tineri și elevii deopotrivă i-au cinstit astfel memoria printr-un moment de reculegere.
Cuvântul de bun venit exprimat de directorul Monica Buboly s-a adresat mai întâi elevilor din clasa pregătitoare, pentru ca mai apoi să-și îndrepte atenția și către cei mai experimentați dintre aceștia, elevii de clasa a V-a și cei de clasa a IX-a.
Tuturor le-a explicat importanța disciplinelor de studiu, dar și a proiectelor educative: „Prin eforturile profesorilor, cu sprijinul Asociației de părinți și prin parteneriatele noastre, creăm pentru elevi numeroase contexte extrașcolare în care pot învăța și exersa aceste noi abilități. Cluburile de lectură, film și dansuri populare, cercul de științe Cogito, trupa de teatru Corint, proiectul european Erasmus+, ziarul CNAMonline sunt doar câteva dintre activitățile pe care le vom continua în acest an școlar.”
Asigurând elevii și părinții de eforturile pe care școala le va depune pentru a rămâne „cât mai aproape de normalitate printr-un act didactic responsabil, desfășurat în siguranță”, Monica Buboly a atras atenția asupra necesității purtării măștii, pentru desfășurarea cursurilor fizic o cât mai lungă perioadă cu putință.
Subliniind faptul că școala face parte din Alianța colegiilor centenare, organizație care reunește peste 60 de unități școlare de prestigiu din țară, directorul Monica Buboly a afirmat: „Acest lucru ne obligă la un act didactic de calitate, dublat de repere morale pe măsură. Performanța este una dintre constantele și obiectivele școlii și de aceea promovăm competiția constructivă, bazată pe muncă, onestitate și fair-play”. Un alt obiectiv este cel al confortului intelectual asigurat elevilor: „Susținem egalitatea de șanse și credem că școala este locul în care fiecare elev trebuie să se simtă încurajat, susținut și apreciat pentru calitățile sale.”
Directorii adjuncți Delia Goina și Antal Atilla și-au exprimat susținerea și preocuparea pentru realizarea condițiilor de studiu optime tuturor elevilor, atât celor de la secția română, cât și celor de la secția maghiară, în timp ce subprefectul Decsei Atilla-Lehel a asigurat părinții, elevii și profesorii de întregul său suport.
Comisarul-șef Vasile Sîngeorzan a informat auditoriul despre eforturile pe care le face Poliția pentru combaterea infracționalității, asigurarea securității mediului școlar și implicarea în educația civică a elevilor prin programe actuale de maximă utilitate.
Festivitatea a continuat prin binecuvântarea școlii de către preotul ortodox Ionuț Vlașin, fost elev al liceului și de preotul reformat Lorincz Attila.
Elevele Miruna Coșug din clasa a X-a A și Nora Györke din clasa a X-a E au încheiat într-o notă culturală evenimentul începutului de drum pentru elevii care au pășit astăzi, într-un fel sau altul, într-o etapă nouă a cunoașterii în devenirea lor, întărind mottoul: PER ASPERA AD ASTRA!
Prof. Aurelia Hîruța,
coordonator proiecte și programe educative din CNAM
Foto: Prof. Carina Ciuruș
Be the first to comment on "Un nou început la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” – Per aspera ad astra"