Marţi, 17 octombrie 2017, începând cu orele 13:00, biblioteca Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu” a găzduit un eveniment în cadrul căruia s-a discutat despre studiul la universităţile din afara ţării, eveniment organizat de clubul „You Teach Me, I Teach You – Bistriţa”, susţinut de Fundaţia Leaders.
În cadrul acestei întâlniri, elevii au aflat detalii legate de sistemele de educaţie, cerinţele, metodele şi procesul de admitere, beneficiile şi oportunităţile studiului în străinătate. În acest sens, şapte elevi ai Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu” au prezentat beneficiile studierii în cinci ţări aflate în Europa, respectiv Belgia, Olanda, Austria, Danemarca, Suedia. Aceşti elevi sunt: Rentia George-Gabriel, Şaban Lucian-Lorand, Gondariu Ioana Denisa, Rus Toader Ionuţ, Andronesi Dariana Andrada, Girigan Maria-Aurora şi Negrusă Diana.
Prima ţară prezentată a fost Belgia, făcându-se referire directă la Universitatea din Bruxelles: „Université libre de Bruxelles”, care pune mare accent pe cultură, studenţii având la dispoziţie un teatru unde au loc expoziţii de artă, concerte clasice sau piese de teatru, de asemenea fiind disponibile cursuri de pian, chitară, dans şi fotografie. Cele mai căutate domenii de studiu sunt: informatică, biologie, fizică, chimie şi geografie; mai multe detalii despre admitere se găsesc pe site-ul universităţii: www.ulb.ac.be
A două ţară prezentată a fost Olanda, la a cărei universitate, taxele de şcolarizare sunt accesibile (în jurul sumei de 2006 euro/an), totodată se poate apela la un împrumut guvernamental care să acopere taxa de şcolarizare. Mai multe detalii despre admiterea la diverse universtati din Olanda se găsesc pe site-ul: www.studielink.nl
A treia ţară a fost Austria, în care s-a vorbit mai mult despre admitere. Aceasta se face online pe site-ul universităţii dorite prin completarea unui formular şi prin discuţia cu o persoană membră a acestei facultăţi, care decide dacă puteţi fi student al acelei universităţi.
A patra ţară prezentată a fost Danemarca, unde, de asemenea, s-au adus în discuţie detalii legate de admitere, ce necesită foaia matricolă, diplomă de bacalaureat şi un certificat care să ateste nivelul de cunoaştere al limbii engleză.
Ultima ţară recomandată a fost Suedia, unde învăţământul este gratuit, fără taxe de şcolarizare. Accentul s-a pus pe descrierea Universităţii din Uppsala, fiind una dintre cele mai bune universităţi din Europa de Nord.
La sfârşitul evenimentului, elevii au fost invitaţi să pună întrebări şi au primit broşuri ale universităţilor prezentate în timpul activităţii, pentru detalii suplimentare.
Reporteri de liceu:Florina Gordon, Iulia Zăgrean (foto)
Lasă un răspuns