Zi aniversară la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”

A IV-a ediție a proiectului „SĂRBĂTOARE PENTRU MINTE, INIMĂ ȘI LITERATURĂ” s-a desfășurat joi, 16 octombrie 2017, la Centrul de Documentare și Informare al CNAM. Proiectul își propune aniversarea patronului spiritual al Colegiului Național „Andrei Mureșanu”, ca formă de promovare a instituției care-i poartă numele.

Centrul de greutate al activității a fost concursul „ȘTII CINE A FOST ANDREI MUREȘANU?” și a fost destinat claselor a IX-a cu scopul de a informa și conștientiza bobocii, asupra importanței numelui pe care liceul la care învață îl poartă.

Activitatea s-a desfășurat asemenea unui concurs. Elevii au primit cu o săptămână înainte un material în care se aflau informații cu privire la viața, operele și activitatea lui Andrei Mureșanu. Pe baza acestora elevii au avut de răspuns la diferite întrebări, acestea fiind grupate în trei secțiuni. Atât materialul cât și subiectul concursului au fost realizate de profesoarele Peter Crina, care este și inițiatoarea acestui proiect, Vlas Irina, coordonatoarea concursului, cu colaborarea profesoarei Oniga Adina și Butuza Nicoleta – consilierul educativ al liceului.

Profesoara Peter Crina mărturisește că a fost plăcut surprinsă, deoarece „elevii nu s-au dat înapoi și au dat curs invitației la concurs”. Astfel din fiecare clasă de a IX-a a participat o pereche de elevi. Clasa a IX- a A a fost reprezentată de Vlad Mihaela și Dodu Anca, clasa a IX-a B de Müller Agnes și Szöllösi Sziland, clasa a IX-a C de Isip Patricia și Ștefănuț Maria, clasa a IX-a D de Sorean Bianca și Sabău Simona, clasa a IX-a E de Retegan Ana-Maria și Zbînca Ionela, clasa a IX-a F de Ilvan Izabela și Olar Ioana, clasa a IX-a G de Negrușa Lorena și Gherman Nicole, iar clasa a IX-a H de Boiti Alex și Miclea Atila. La activitate au participat și inspectoarele Pop Stela, Buboly Monica și Chilom Iuliana, dar și Vlad Iuliana, directoarea colegiului.

În timpul în care juriul s-a ocupat cu corectarea lucrărilor din concurs, trei elevi ai clasei a IX-a D – Gârdă Teodora, Kiss Erik și Turda Andrei – au prezentat un proiect cu tema „Turismul sustenabil și durabil”. Proiectul a fost coordonat de profesoara Aurelia Hîruța și a constat în oferirea unei alternative contemporane de „redeșteptare” a omului modern, care trebuie să vadă în turism o cale sigură de promovare și de reprezentativitate la nivel mondial.

După ilustrarea importanței turismului economic, a celui social și a distincției dintre turismul sustenabil și durabil, a fost proiectat un film-mărturie realizat de Ciprian Șoim, elev al CNAM, promoția 2006. Filmul s-a intitulat „O artă aproape uitată” și este o profesiune de credință a unui tânăr care înțelege că trebuie să contribuie la promovarea artei tradiționale a încrustației în lemn, ca element esențial al patrimoniului cultural. În timpul rămas, până la desemnarea câștigătorilor, cei trei au oferit colegilor un rebus spre completare, care conținea câteva dintre noțiunile tocmai prezentate.

Sfârșitul activității aniversare a fost marcat de o prezentare PPT realizată de profesoara Vlas Irina cu un material foarte bine documentat despre cel care a fost „Preot deșteptării noastre, semnelor vremii profet”, așa cum îl definea poetul Mihai Eminescu pe Andrei Mureșanu.

Rezultatele obținute la concurs au plasat echipa clasei a IX-a F pe primul loc, clasa a IX-a B pe locul doilea, clasa a IX-a E pe locul al treilea, iar clasa a IX-a C și a IX-a G au primit mențiune. Indiferent de locurile obținute toți participanții au primit atât diplome și cărți, dar cel mai important dar al concursului a fost faptul că și-au însușit o serie de cunoștințe noi despre personalitatea culturală a lui Andrei Mureșanu.

Reporterii de liceu au luat apoi câteva interviuri celor prezenți la eveniment.

1. Interviu cu prof. Irina Vlas:
R: Cu ce scop s-a organizat acest concurs?
I.V: Scopul acestui concurs este de a-i familiariza pe elevii de clasa a IX-a cu liceul, cu numele acestuia, pentru că, venind în liceul Andrei Mureșanu trebuie să și știm despre el câte ceva, teoretic. Practic, elevii pot să promoveze în clasă și să împărtășească la ora de dirigenție cu colegii, experiența pe care au avut-o astăzi aici.
R: Putem spune că această activitate este o ,,tradiție”?
I.V: Ne dorim să ajungem în punctul în care să devină o tradiție.
R: Cum sunt realizate întrebările?
I.V: Tehnic, sunt gândite pe Secțiuni, acestea sunt aceleași în fiecare an.
2. Interviu cu Inspector Monica Buboly:
R: Cum vi se pare ideea acestui concurs?
MB: Mi se pare o idee foarte bună, mai ales că evidențiază numele școlii. Există foarte multe școli care, din păcate, poartă numele unor personalități locale, dar nu sunt valorizate.
R: Credeți că este important ca elevii de clasa a IX-a să știe anumite informații despre Andrei Mureșanu?
MB: Este foarte important deoarece, în primul rând Andrei Mureșanu este o personalitate la nivel național și apoi este poetul care a dat numele școlii.
R: Credeți că acțiunea ar putea influența și alte scoli să preia inițiativa acestui concurs?
MB: Ar fi bine ca voi, în calitate de inițiatori ai proiectului să scrieți un proiect prin care să promovați această idee și să-i invitați și pe colegii de alte școli să vi se alăture.
3. Interviu cu prof. Crina Peter: 
R: Cum credeți ca influențează viața bobocilor acest concurs?
C.P: În primul rând, concursul constituie un fel de botez pentru boboci, în sensul că sunt interesați să se documenteze în plus asupra celui care a fost Andrei Mureșanu, care a dat numele liceului nostru și să înțeleagă atât personalitatea sa în calitate de istoric, revoluționar, cât și aportul poetic pe care l-a avut asupra țării noastre, având în vedere că este cel care a scris versurile imnului național. Este o acțiune de suflet pe care, în calitate de fost consilier educativ, am considerat-o importantă deoarece orice elev CNAM-ist ar trebui să știe originea numelui colegiului în care se află.
R: Ce v-a determinat să realizați această acțiune?
C.P: Cunoașterea lui Andrei Mureșanu constituie o obligație morală pe care toți cei care trec pragul acestei instituții de învățământ trebuie să o aibă. În calitate de fost elev al acestui colegiu, am considerat că este importat să nu ne uităm originile.
Vom putea înțelege prezentul doar dacă nu uităm trecutul. Pentru mine a fost o datorie morală sa încerc să îi determin pe elevi să conștientizeze numele lui Andrei Mureșanu și să îl ducă mai departe cu mândrie.
R: Aveți în planul dumneavoastră de viitor să extindeți acest proiect?
C.P: Da, clar. În acest sens, aștept propuneri din partea elevilor, să diversificăm acțiunile. 
R: Cum ați contribuit la organizarea evenimentului?
C.P: Am contribuit la mediatizarea și răspândirea evenimentului, dar nu și la construirea subiectelor.
R: Cum vi se par întrebările?
C.P: Mi se par accesibile, având în vedere că timpul liber este din ce mai scurt. Am încercat să nu fie o povară, ci dimpotrivă, o plăcere pentru elevi participarea la acest concurs.
4. Interviu cu elevii participanți:
R: Cum vi s-au părut subiectele? Au fost grele?
P: Nu, dimpotrivă, s-au rezumat doar la informațiile date.
R: Ați avut timp să vă pregătiți? Cu câte zile înainte vi s-a dat planul de studiu?
P: O săptămână.
R: Ați repeta experiența?
P: Da, cu siguranță.
Interviu clasa de filologie: Simona Sabău/Bianca Sorean:
R: Cum ați hotărât să participați la acest concurs?
P: Sub îndrumarea profesoarei de istorie, am hotărât să participăm.
R: Ce sfat aveți pentru viitorii participanți?
P: Le recomandăm să nu își facă prea multe griji în legătură cu subiectul, să învețe.
R: Cu ce credeți că va ajuta pe viitor concursul?
P: Cultura generală, dezvoltare personală, deoarece este important să cunoaștem parcursul lui Andrei Mureșanu, având în vedere faptul că ne aflăm la acest liceu.

Ioana Boca și Andreea Dănilă, reporteri de liceu

Foto: Sharon Crețu

Be the first to comment on "Zi aniversară la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.