Ziua Culturii Naționale – „Memento Eminescu” la Biblioteca Județeană „G. Coșbuc” Bistrița

Luni, 15 ianuarie 2018 , a avut loc la mediateca Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”, o instituţie cu porţile mereu deschise, o interferenţă educativă „Memento Eminescu”, dedicată Zilei Culturii Naționale și susținută de elevii Colegiului Național „Andrei Mureșanu”, Bistrița. 

Invitaţi de seamă au fost scriitorul Olimpiu Nuşfelean, profesoara Ionela-Silvia Nușfelean şi consilierul educativ al Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu”, Nicoleta Butuza, iar amfitrionul evenimentului, Florin Săsărman, gazetar și responsabil cu mediateca.

Evenimentul a debutat cu o prezentare biografică Mihai Eminescu, realizată de bibliotecara Rodica Bădăluţă și de informaticianul Camil Hosu. Prezentarea a oglindit viaţa poetului şi creaţiile literare ale acestuia. Elevii au aflat emoţionaţi momente semnificative din povestea vieții lui Mihai Eminescu, dar şi referințe critice de mare rezonanță: „Fiecare cultură are într-un ceas al ei un «om deplin», un arhetip: Homer – Dante – Shakespeare –poate Cervantes – Goethe. La noi, Eminescu. E ceasul unic în care limba nu e încă deplin formată, istoria comunitătii e deschisă, spiritul culturii e încă nedefinit. Acel ceas e irepetabil. Nu vom mai avea un Eminescu, asa cum nici culturile celelalte nu au mai avut un Dante, un Shakespeare, un Goethe…”

Spre surprinderea elevilor CNAM-işti, pe rafturile mediatecii se aflau poeziile eminesciene păstrate în manuscrise, în ediția integrală a operei poetului, editată de Academia Română. „Am fost uimită să aflu că Eminescu a avut un scris de mână atât de frumos; mă bucur că am avut ocazia de a răsfoi paginile acestor manuscrise”, a afirmat o elevă de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”.

Apoi Nicoleta Butuza a introdus în eveniment echipa CNAM, care a fost reprezentată de peste 100 de elevi, așezați confortabil în jurul invitaților. Ca un omagiu adus scriitorului, elevii claselor a-VIII-a A, a-IX-a A şi ai clasei a-IX-a D au recitat strofele preferate din creaţiile poetului, atât în limba română, cât şi în limba engleză. Tot ei au realizat o carte cu confesiuni adresate poetului, unde au putut să i se destăinuie prin intermediul unui creion și al unei foi de hârtie, dar și semne de carte realizate de mână și donate bibliotecii liceului și celei județene, pentru a fi oferite cititorilor.

Ionela-Silvia Nuşfelean, coordonatoare a activităţilor  din cadrul Palatului Copiilor, a umplut mediateca cu entuziasm şi a propus elevilor o serie de jocuri ce au animat atmosfera. Aceasta a adus în coşuleţe „stele galactice „, cum le numea ea. Pe fiecare dintre ele se aflau litere, care alcătuiau numele lui Mihai Eminescu. Fiecare elev a primit o stea şi, pornind de la litera scrisă pe stea, au format cuvinte şi expresii care să reprezinte munca poetului. De asemenea, tot la iniţiativa Ionelei-Silvia Nuşfelean, la finalul activităţii s-a alcătuit un „Alfabet Eminescu”, unde atât elevii cât şi profesorii au scris câte un vers care să înceapă cu una dintre literele alfabetului.

Atentă la detalii, profesoara Ionela Nușfelean a ales ca simbol steaua-luceafăr care a reprezentat elementul grafic de pe calendarele de buzunar pentru anul 2018, realizate de elevul Kiss Erik din clasa a IX-a D, sub consultanța profesoarei Karina Ciuruș. Acestea au fost, dealtfel, materialele cu care au fost întâmpinați profesorii CNAM în sălile profesorale la prima oră de curs a Noului An.

În cele ce au urmat, scriitorul Olimpiu Nuşfelean a oferit o adevărată lecţie de cultură celor prezenţi, demonstrând importanţa lecturii în viaţa unui om, ea putând fi „o adevărată terapie a sufletului”, cum a afirmat scriitorul. Acesta  a adus argumente științifice, de psihanaliză, medicină și sociologie, dezvoltând apoi ideea terapiei prin cultură, în mod special prin carte.

„A fost ceva inedit pentru un eveniment cu elevii. Prezența unor personalități în mijlocul lor, atmosfera creată și în mod special prezentarea domnului Olimpiu Nușfelean m-au impresionat. O prezentare matură, adaptată vârstei elevilor, într-un discurs elegant al unui scriitor. Îmi place să particip la întâlnirile cu scriitori, la prezentări de carte, mi s-a părut ceva deosebit acest eveniment,” afirmă Alina Atodiresei, absolventă a CNAM pasionată de literatură, prezentă în sală.

Evenimentul  s-a finalizat prin vizionarea filmului documentar „Mihai Eminescu – Mari români”, scris și regizat de Camelia Robe și prezentat de jurnalistul Andrei Gheorghe.

În totalitatea lui, evenimentul realizat în colaborare cu Biblioteca Județeană „G. Coșbuc” face parte din proiectul „Vrem să fim coolturali!” înscris în CAES pe anul școlar 2017-2018 și a avut ca scop aprofundarea cunostinţelor despre MIhai Eminescu şi transpunerea elevilor în contextul comunicării reale cu și despre Eminescu.

Activitatea a fost coordonată de profesoarele Aurelia Hîruţa şi Monica Strungar, cu colaborarea profesoarelor Ionela Silvia Nuşfelean şi Karina Ciuruş, iar din partea Bibliotecii Județene  bibliotecara Rodica Bădăluţă, cu sprijinul directorului instituţiei judeţene, Ioan Pintea.

Anca Dodu, Cretu Sharon şi Vlad Mihaela Maria, reporteri de liceu

Foto: Florin Săsărman, Camil Hossu, Sharon Crețu

 

Citiți și:

http://www.bjbn.ro/jurnale/539/Evenimente-Eminescu-in-organizarea-Bibliotecii-Judetene-George-Cosbuc.html

Be the first to comment on "Ziua Culturii Naționale – „Memento Eminescu” la Biblioteca Județeană „G. Coșbuc” Bistrița"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.